Pénztárcabarát közel-keleti desszertek, mert hónap végén is jár a kényeztetés

Muhallebi és basbousa, ezúttal ezt a két szuper receptet hoztunk nektek a Földközi-tenger távolabbi végeiből. A két desszertben a kulturális hasonlóságon kívül közös az is, hogy kevés hozzávalóból, olcsón és könnyen el lehet készíteni őket, így akár a pénzügyileg szűkösebb napokon is remek választásnak bizonyulhatnak.

Itthon is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a közel-keleti konyha, ilyenkor januárban pedig a vegán kihívás miatt még gyakrabban kerül előtérbe a széleskörű zöldséghasználatának köszönhetően. Nem érdemes azonban a főételeknél megállni, ha elmerülnénk a régió kulináris titkaiban, hiszen desszertfronton is sok meglepetést tartogat számunkra.

Íme a muhallebi és a basbousa, két egyszerűen fantasztikus édesség

Ezúttal két nagyon egyszerű, ám annál felvágósabb édességet mutatunk: a két receptben közös ugyanis, hogy hanyag eleganciával álcázzák magukat komplikált desszerteknek, miközben alig pár alapanyag és nagyjából 15 perc aktív figyelem kell csak hozzájuk.

Kezdjük a kettő közül is egyszerűbbel, a muhallebivel. Az előkelő név egy szinte faék egyszerűségű pudingot takar, amit azonban egy-két jól kiválasztott ízesítő tesz letisztultan gazdaggá.

A malabi néven is ismert krém különféle verzióit Isztambultól Teheránig kanalazzák, az eredetét tekintve pedig az a legenda a legelterjedtebb, hogy egy perzsa szakács főzte először Al-Muhallab arab tábornok számára, akinek annyira elnyerte tetszését a puding, hogy el is keresztelte nevezte önmagáról.

A muhallebi, más néven malabi, receptjét a képre kattintva eléritek

A muhallebi alapját valamilyen tej (általában tehén vagy mandula), némi cukor és a sűrítőanyag adja, utóbbi leggyakrabban rizsliszt, ritkábban búzadara. Ezt a faék egyszerűségű alapot aztán ízlés szerint feldobhatjuk rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel, de ezek hiányában egy narancs lereszelt héja is megfelel.

A pudingot poharakban szokás tálalni, a tetejét pedig gyakran díszítik aprított magvakkal, rózsaszirommal és ízesített cukorsziruppal vagy lekvárral.

A pohárkrémekben az is remek, hogy tetszés szerint díszíthetjük a tetejüket – ez rengeteget dobhat rajta!

A basbousa ennél épp csak egy hajszállal bonyolultabb, a nehezen kiejthető név pedig egy cukorsziruptól ragacsos darasüteményt takar. A búzadara a Földközi-tenger legtöbb partszakaszán népszerű alapanyag, hiszen olcsó, jól tárolható és sokoldalúan felhasználható. Ebben a receptben némi joghurttal, cukorral, kókuszreszelékkel, kevés zsiradékkal és folyadékkal összeboronálva alkot egyszerű kevert tésztát.

Íme a basbousa, egyenesen a sütőből - pontos receptért katt a képre!

Ez így önmagában kicsit száraznak tűnhet, ami nem véletlen: a sütemény lelkét ugyanis a sütés után a tetejére öntött (nem elhanyagolható mennyiségű, így cseppet sem diétás) cukorszirup adja, amit a süti pár perc alatt úgy magába szív, mint nyári tarló az esővizet.

A közel-keleti édesség másik jellegzetessége az alakja, amit a baklavához hasonlóan még sütés előtt nyer el, hiszen a bevágás nemcsak a porciózást könnyíti meg, hanem a szirup is könnyebben és egyenletesebben átjárja így a tésztát.

Ebből a süteményből egy kis szelet is garantáltan elég lesz!

Készítsétek hát el valamelyiket (vagy akár mindkettőt) akár egy átlagos hétköznap este, bár vasárnapi ebédnek, sőt, akár Valentin-napra is megállják a helyüket. Ráadásul könnyen elkészíthetjük őket vegán verzióban, a muhallebit pedig akár cukormentesre is főzhetjük.

Próbáljátok hát ki őket, és utazzatok messzi tájakra a konyhátok kényelméből!

Ha elkészítenéd ezt a csinos darasütit, katt a képre a receptért!

A muhallebi receptjét itt, a basbousa receptjét pedig itt találod. Készítsd el, hogy megízleld a húsmentes élet ízét!

Fotók, receptek: Rosanincs Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tudj meg még többet a Közel-Kelet gasztronómiájáról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...