Amikor valaki nekivág a házi édességek készítésének, egészen valószínű, hogy az egyik első projektje a muffinsütés lesz. Érthető is a választás, hiszen a falatnyi sütemények tető alá hozása gyors és verítékmentes feladat, viszonylag akadálymentes út a konyhai sikerélményhez. Persze egy projekt sem jár bakik nélkül, így a muffinsütésben is akadnak olyan apró hibák, amelyeket érdemes elkerülni. Nézzük most, melyek ezek!
Nézd meg a galériában a muffinsütési hibákat:
5 hiba, ami elrontja még a legegyszerűbb muffint is
Túlkevert massza
Minden sütemény halála a rágós, száraz állag, ez pedig a legtöbbször a túlkeverés hibájából születik. Könnyű beleesni ebbe a bakiba anélkül, hogy tudnánk róla: főleg akkor, ha kézi mixerrel dolgozunk, észrevétlenül túldolgozhatjuk a sütemény masszáját. Kövessük a recept utasításait az alapanyagok sorrendjét illetően, és csak addig a pontig keverjünk, amíg minden össze nem állt, és már nem látunk száraz „lisztcsíkokat” a tésztában.
Túl sok extra a tésztában
Sok muffin operál gyümölcsökkel, magvakkal, csokoládéval a tésztában: mindezektől gazdagabb élményt nyújt a kis sütemény. Persze mindez magában rejti a massza túlpakolásának veszélyét is. Ha túl sok extrát keverünk bele, lelassíthatjuk a muffin sülését, így az helyeken nyers maradhat. Főleg a friss gyümölcsökkel vigyázzunk: válasszunk alacsony nedvességtartalmú alapanyagokat, és a kiegészítők összmennyisége ne haladja meg a két maréknyit.
Rosszul kikent forma
Sokan használnak kis papírokat a muffinokhoz, a kelyhek ugyanis megkönnyítik a sütést és a mosogatást is lerövidítik. Persze ezek nélkül is ugyanolyan szép süteményt készíthetünk, csak ilyenkor gondoskodjunk a forma alapos kikenéséről. Vonjuk be a forma mélyedéseit vajjal vagy olajjal (ez utóbbi alaposabb munkát végez), és mindig használjuk a kezünket, hogy a lyukak teljes felületét le tudjuk fedni.
Túl kicsi/túl nagy muffinok
Annak ellenére, hogy a muffinformák lyukai standard méretűek, elég könnyű alul- vagy túltölteni őket. Előfordulhat, hogy ott állunk felettük, és azon törjük a fejünket, hogy melyikbe tegyünk még egy kanállal, esetleg melyikből vegyünk el egy kicsit. Ráadásul sülés közben tovább nőnek a sütemények, ez további kavarodást okozhat. Aranyszabályként töltsük mindig a kis lyukakat ¾-ig, így nem lesz se túl sok, se túl kevés.
A töltött muffinok csapdája
Amikor tesztelünk egy muffint, hogy megsült-e, általában fogpiszkálót szúrunk a közepébe. Ez a legtöbbször amúgy kiváló módszer, egy eset kivételével: amikor töltött muffint készítünk. Ha a közepébe nutellát, egész csokit vagy más, folyós dolgot rejtettünk, vigyázzunk a tesztelésnél: a fogpiszkálóra ragadó „cucc” nem feltétlenül a nyers tészta, hanem a töltelék. Ez pedig megtéveszthet minket a muffin elkészültével kapcsolatban.
Az alábbi receptekkel kipróbálhatod magad:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek a sikeres főzéshez: