Műanyagmentes gasztro: így főzz otthon, és egyél elvitelesen műanyaghulladék nélkül

Az evés-ivás hulladékkal jár, de mindkettő elkerülhetetlen része az emberi életnek. Hogyan lehet mégis elkerülni a felesleges szemetet miközben otthon főzöl vagy épp egy étteremből hozol el ételt? Összeszedtük a legfontosabb szempontokat!

Itt a műanyagmentes július a hónap, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a civilizációnk milyen elképesztő mennyiségű felesleges műanyagszemetet termel. Ennek a tömérdek műanyagnak egy jelentős részét az ételek-italok csomagolásai, és az evéshez-iváshoz szükséges kellékek adják. Bár számos egyszer használatos műanyagterméket betiltottak az Európai Unióban, így hazánkban is, ettől függetlenül még rengeteg műanyag vesz körbe minket, ráadásul készüljön bármilyen anyagból az a szívószál, ha egyszer használatos, akkor ugyanúgy szemét lesz belőle.

Így főzz otthon, és egyél elvitelesen műanyaghulladék nélkül

Sajnos ma már sokkal súlyosabb a helyzet annál, mint hogy elfordítsuk a fejünket, és csak legyintsünk, hogy az az egy PET-palack vagy elviteles doboz nem számít. Igenis számít, és ami reményt adhat, hogy mindenki kezében ott van a változtatás képessége. Részedről csak egy kis tudatosságra és nyitottságra van szükség, mi pedig mutatjuk, hogy mit kell tenned!

Gasztronómiai kalandozások otthon, műanyagmentesen!

A konyha műanyagmentesítésére több fronton is van lehetőség a mosogatástól az ételek elkészítéséig. Utóbbihoz hoztunk szempontokat, amiket próbálj meg egyre inkább beiktatni a mindennapjaidba.

Szerezd be az alapanyagokat csomagolásmentes boltban! A tésztáktól a köreteken át a nassolnivalóig szinte bármilyen szárazárut be tudsz szerezni náluk. Még fűszert is tudsz kimérősen venni, tehát ha épp csak egy fél teáskanálnyira van szükség az új receptbe, amit először próbálsz ki, akkor nem megy kárba egy egész zacskónyi. Ha nincs a közeledben, próbálj alternatívákat keresni, például sok helyen a magokat, hüvelyeseket, száraz köreteket is kiadják saját tárolóba. Vásárolj termelői piacon, ahol a saját szütyődbe kérheted a zöldségeket, dobozba a szezonális bogyós gyümölcsöket, illetve több helyen a tejtermékeket is lehet saját vagy visszaváltható tárolóba kérni.

Vidd magaddal dobozaid, szütyőid, és legyen nálad mindig egy vászontáska, amibe aztán bele tudsz pakolni.

A főzés után megmaradt ételeket tedd többször használatos dobozokba! A műanyag is jó erre a célra, bár ott felmerül, hogy egy idő után mindenféle anyag kioldódik belőle és mikrózni sem lehet, ezért a legcélszerűbb és legbiztonságosabb a fém vagy üveg. A tálak, tányérok lefedéséhez legyen otthon hűtősapkád, így kikerülheted a celofán és alufólia használatát. Fagyasztáshoz is válassz dobozokat vagy strapabíró szilikontasakokat, amelyek nem lyukadnak ki néhány használat után, és ami a legfontosabb, minél kevesebb meglévő tárgyat dobj ki!

A nassolnivalókat vidd magaddal dobozban, a szendvicseket pedig csomagold méhviaszos kendőbe vagy újraszalvétába.

A legtöbb helyen megfelelő minőségű a csapvíz, a fogyasztásával pedig nemcsak, hogy rengeteg kidobott PET-palackot spórolsz meg, de pénzt is! Hogy útközben is hidratált legyél, kulacsban magaddal is tudod vinni, és utántölteni.

Elvitelre, hulladék nélkül

Az éttermi étkezés egy trükkös kérdés lehet, hiszen ott kevésbé tudod kontrollálni a körülményeket, de nem lehetetlen küldetés a szemét csökkentése ilyen esetben sem. Ha tudod, hogy valahol eldobható evőeszközöket adnak, vidd magaddal a sajátodat, legyen az egy retró kanálgép vagy fából készült evőeszközök. A műanyag szívószálakat ugyan betiltották, de a lebomlónak hirdetett társaik csak speciális körülmények között tudnak eltűnni a Föld színéről, tehát továbbra is az a legokosabb, ha a saját fém vagy üveg – gyerekeknek szilikon – szívószáladat viszed magaddal.

Na, és most jön az egyik legnehezebb kérdés. Ha elvitelre kérsz ételt, mégis hogyan oldd ezt meg? Nyilván nem viheted a kezedben, sem porcelántányéron az ételt, de az eldobható műanyag nélkül is meg lehet ezt oldani.

A Felelős Gasztrohős által indított RAKUN Dobozközösség épp azért jött létre, hogy az éttermek és a vendégek számára is gördülékeny legyen a többször használatos dobozok rendszere. Itt gyakorlatilag előfizetsz a dobozra, így bármelyik tag éttermében a speciális fém tárolóba kapod majd meg a rendelésed.

A következő alkalommal a dobozt visszaviszed, és egy új, az éttermi kritériumoknak megfelelően elmosott dobozzal és a finom ebédeddel távozol a helyről. Nem mindenhol elérhető a RAKUN doboza, ilyenkor a saját dobozzal is érdemes próbálkozni, de van, ahol az esetleges problémák megelőzése érdekében erre nincs lehetőség. Próbálkozni azért szabad. Ahogy korábban is írtuk, a műanyag is jó ilyen esetben, de ha hosszú távon tervezel, akkor érdemes egy fém ételhordóba beruházni.

Csatlakozz hozzánk te is, váltsuk le a műanyagot együtt, könnyen, okosan, játékosan!


Csatlakoznál a műanyagmentes hónaphoz? Íme néhány egyszerű praktika, ami segíthet a változásban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...