Megszólaltak a szakértők: biztonságos újra és újra felhasználni a műanyag zacskókat?

Lehet, hogy a környezetnek jót teszünk, ha nem dobjuk ki ezeket az első használat után, de más szempontokat is érdemes lehet figyelembe venni.

A műanyag ételtároló zacskók hihetetlenül hasznosak a konyhában. Sokan használják ezeket ebédcsomagolásra, maradékok tárolására vagy a különböző alapanyagok lefagyasztására. Ez érthető, hiszen nem akarunk pazarolni, és pénzt is megtakaríthatunk, ha többször felhasználjuk ugyanazt a zacskót. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ezek a zacskók nem újrafelhasználásra készültek, tehát ezekkel a szokásokkal növelhetjük az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Almát válogató fiú
Megszólaltak a szakértők: biztonságos újra és újra felhasználni a műanyag zacskókat?

Hogy kiderítsék, biztonságos-e újra felhasználni a műanyag ételtároló zacskókat, a RealSimple élelmiszerbiztonsági szakértőkkel beszélgetett, akik elmondták, mikor lehet és mikor nem érdemes kockáztatni a zacskókkal.

Újra felhasználhatók a műanyag zacskók?

A műanyag ételtároló zacskókat nem úgy tervezték, hogy újra felhasználhatók legyenek, hiszen alapvetően eldobhatók – ez is a titulusuk. Ugyanakkor lehetnek olyan esetek, amikor biztonságos újrahasználni őket, ami segíthet a hulladék csökkentésében és egyes esetekben akár pénzt is megtakaríthat nekünk.

Ez attól függ, hogy korábban mit tároltunk bennük, és alaposan ki lettek-e mosva, majd megszárítva – mutat rá Sandra Eskin, a Stop Foodborne Illness ügyvezető igazgatója.

Ha a zacskó száraz, nem zsíros ételek – például kenyér vagy keksz – tárolására szolgált, akkor újra felhasználható

– magyarázza Eskin.

„Ha azonban nyers hús, hal, szárnyas, tojás vagy tejtermék volt benne, a baktériumok még a mosás után is megmaradhatnak.”

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Azonban a műanyag zacskók túl gyakori újrafelhasználása kockázatos lehet – ezért fontos tudni a határokat. Jessica Gavin, okleveles élelmiszertudományi szakértő szerint „a zacskók általában vékony polietilénből készülnek – egy olyan műanyagból, amely idővel megrepedhet, és ezekben a repedésekben baktériumok telepedhetnek meg.”

Tehát egy-két alkalommal talán még használhatók, de ha ennél többször használjuk őket különböző célokra, akkor már nem feltétlenül lesznek épek és biztonságosak. „A biztonságosabb és fenntarthatóbb alternatíva az üveg ételtároló edények vagy az újrafelhasználható zacskók használata” – teszi hozzá Gavin.

Hogyan tisztítsuk meg a műanyag zacskókat?

Még ha csak száraz, nem zsíros ételeket – például diót, perecet, müzlit vagy gabonát – tároltunk is bennük, akkor is érdemes elmosni és megszárítani őket minden használat között, figyelmeztet Eskin. De miért? Nos, azért, mert a zacskók ételmaradványokat és baktériumokat rejthetnek, amelyek az előző használatból maradtak vissza.

Ha újra szeretnénk használni őket, akkor kíméletesen, de alaposan mossuk el őket. Gavin szerint „nem szabad túl erősen dörzsölni vagy kifordítani a zacskókat, mert ez lyukakat vagy szakadást okozhat.” Inkább ezt a módszert ajánlja: tegyünk egy kevés mosogatószert és langyos vizet a zacskó belsejébe, zárjuk le, majd rázzuk össze, hogy a szappanos víz mindenhol elérje a felületet.

Ezután nyissuk ki a zacskót, és egy puha szivacs segítségével óvatosan dörzsöljük át, majd öblítsük ki

– teszi hozzá.

Az utolsó lépés kulcsfontosságú: rázzuk ki a felesleges vizet, és hagyjuk nyitva állva megszáradni, amíg teljesen el nem párolog minden vízcsepp. „Soha ne használjunk újra nedves zacskókat, mert a nedvesség kedvez a baktériumok elszaporodásának” – magyarázza Gavin.

Fontos tudni, hogy a műanyag zacskók elmosása sem garantálja, hogy teljesen biztonságosak lesznek az újrafelhasználásra. Dr. Bryan Quoc Le élelmiszertudós és élelmiszeripari tanácsadó szerint „a mikroorganizmusok könnyen elszaporodhatnak a műanyag zacskókban, ha nedvesség kerül beléjük.”

Még ha el is mossuk őket, „a műanyag mikroszkopikus textúrája miatt továbbra is rejthetnek baktériumokat és egyéb kórokozókat.”

Hogyan hosszabbítsuk meg a műanyag zacskók élettartamát?

A műanyag zacskók nem tartanak sokáig, de megfelelő gondozással néhány használatot még kibírhatnak.

Először is, tartsuk őket távol a hőtől. Gavin szerint „a hő és a forró víz tovább roncsolhatja a műanyagot, ami vegyi anyagokat, adalékanyagokat vagy mikroműanyagokat juttathat az ételbe.” Ezért mosáskor inkább langyos vizet használjunk a forró helyett. Az is jó ötlet, ha megvárjuk, hogy a frissen sült kenyér vagy más meleg étel kihűljön, mielőtt műanyag zacskóba tennénk.

Másodszor, tartsuk távol a nedvességtől, mert az elősegíti a mikroorganizmusok növekedését – figyelmeztet Dr. Le. Például, ha frissen mosott gyümölcsöt vagy zöldséget tárolunk műanyag zacskóban, várjuk meg, amíg megszáradnak.

Egy másik hasznos tipp: mossunk kezet, mielőtt olyan műanyag zacskóból eszünk, amelyet újra szeretnénk használni. „Ezeket általában kézzel fogyasztható ételekhez használják, ami azt jelenti, hogy a kézen lévő baktériumok is bekerülnek a zacskóba, és tovább terjedhetnek a következő tárolt ételre” – magyarázza Dr. Le. „A Staphylococcus aureus baktérium szinte mindig jelen van a kezünkön, és ételmérgezést okozhat, ezért óvatosnak kell lennünk az újrafelhasználás során.”

Mikor kell kidobni a műanyag zacskókat?

Ha biztosra akarunk menni, érdemes minden használat után kidobni a műanyag zacskókat. Dr. Le szerint „általában nem jó ötlet újra felhasználni őket, mert nem tudhatjuk, milyen mikrobákat tartalmaznak.”

Ha az alábbiak valamelyike igaz a zacskóra, a szakértők szerint azonnal ki kell dobni:

  • Korábban állati eredetű termékeket tároltunk benne,
  • Hőhatás érte,
  • Kopás jeleit mutatja, például szakadás, lyuk, foltok vagy kellemetlen szagok,
  • Ismeretlen foltok jelennek meg rajta, vagy zavaros a felülete, ami penészre vagy gombára utalhat.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket se hagyd ki:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!