Műanyagból készíthetünk vaníliás sütit és fagyit a jövőben

Furcsa hírnek tűnik, de igaz: kutatók szerint már nem kell sokat várni arra, hogy műanyagból készüljön a vaníliaaroma.

A jövő tele van titkokkal, egyes előrejelzések azonban már most megkérdőjelezhetetlenek. Ilyen például az a hír, mely szerint hamarosan műanyagflakonokból készülhet a vaníliafagyi, ezzel segítve a műanyaghulladék újrahasznosítását, valamint pótolva azt a hiányt, amelyet az egyre nagyobb igényű vaníliafogyasztás okoz.

Hamarosan műanyagból lesz a vaníliafagyi?

A vanillin nevű vegyület felelős az igazi vanília ízéért és színéért is. Ezt a vegyületet természetes módon lehet kinyerni a vaníliababból, de szintetikusan is előállítható, a The Guardian cikke szerint jelenleg a világon található vanillintartalmú termékek (élelmiszer, szépségápolási termékek) mindegy 85 százaléka mesterségesen előállított vegyületekből készült.

Vanillin nemcsak élelmiszerekben és kozmetikumokban található, gyógyszerekben, tisztítószerekben sőt gyomirtókban találkozhatunk vele, a kereslet pedig egyre nagyobb rá: míg 2018-ban még kb. 40.800 tonna mennyiségű vanillinre volt igény globálisan, addig ez a szám 2025-re várhatóan 65 ezer tonnára rúg majd fel a Green Chemistry nevű folyóirat publikációja szerint.

Az alapanyagra való igény sokkal nagyobb annál, mint amennyi igazi vanília megterem egy év alatt (nem véletlenül ez ma az egyik legdrágább alapanyag a boltok polcain), kutatók ezért arra adták a fejüket, hogy egy különleges és bonyolult kémiai eljárással műanyag szemétből állítsanak elő vanillint, ezzel pótolva az alapanyagkészleteket és megfékezve a Földet érintő egyik legnagyobb problémát: a műanyagszennyezést.

Korábbi tanulmányok során már sikerült megmutatni azt, hogyan lehet a polietilén-tereftalátot (az egyik legelterjedtebb műanyagot) lebontani vagy visszabontani egyik alapkomponensére, a tereftálsavra. A Livescience cikkében leírtak szerint a skóciai Edinburgh Egyetem két kutatójának az volt a célja, hogy a tereftálsav és az E. coli baktérium genetikai módosításával vanillint hozzanak létre. A tereftálsav és a vanillin kémiai összetétele nagyon hasonló, a módisított baktériumokon pedig csak kisebb változásokat kell végrehajtaniuk a kutatóknak az azonos szénvázhoz kötött hidrogének és oxigének számában.

A tereftálsavból készült vanillin segíthet pótolni a vaníliahiányt.

A kutatók a tereftálsav és az E. coli baktérium genetikailag módosított kombinációját egy napon keresztül 37°C-os hőmérsékleten tárolták, egy nap után pedig a tereftálsav 79 százaléka átalakult, és vanillin lett belőle.

A műanyagszennyezés az egyik legfenyegetőbb veszély bolygónkra nézve. Percenként nagyjából 1 millió műanyagpalackot adnak el a világon, ennek a mennyiségnek pedig csak 14 százaléka kerül újrahasznosításra. Az újrahasznosított műanyagból eddig textíliák, zömében ruhák és szőnyegek készültek.

Stephen Wallace, az Edinburgh-i Egyetem biotechnológia vezető oktatója a The Guardiannak azt nyilatkozta, felfedezésük megkérdőjelezheti a műanyag problémás hulladékként való felfogását. Kutatásuk eredménye azt igyekszik bebizonyítani, hogy a műanyag olyan szerves anyagként is szolgálhat, melynek segítségével nagy értékű termékeket is elő lehet állítani.

A tanulmány készítői azt remélik, a jövőben tovább tudnak javítani a mostani eredményeken, és a tereftálsav hamarosan teljesen vanillinné lesz alakítható.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...