Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Úgy tűnik, hogy megoldást találtak a műanyagszemét megfelelő felhasználására. Nemcsak a bolygó nyer vele, hanem mi is.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem biomérnöke, Ting Lu és az MIT biológusa, Stephen Techtmann megnyerték a 2021-es jövőbemutató tervekkel kapcsolatos díjat múlt hónapban, ugyanis létrehoztak egy olyan technológiát, amellyel ehető fehérjévé alakíthatóak a káros műanyagok – írja a liner.hu.

Az új eljárásnak köszönhetően lényegében élelmiszerekké alakítják a káros hulladékot. Ezek emberi fogyasztásra alkalmasak, így akár az éhezésre is megoldást nyújthat ez az új felfedezés.

Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Az egyik professzor elmondása szerint mikrobiális szintetikus biológiára épül a technológia, ami főként génmódosított mikroorganizmusok lebontási folyamatait helyezi előtérbe, hiszen ezek a parányi élőlények képesek a műanyagban található molekulákat fehérjévé alakítani.

A kutatók továbbá egy olyan eljáráson is dolgoznak, amivel a műanyagot üzemanyaggá lehet átalakítani, ezáltal újabb fronton lehetne enyhíteni a világszerte kialakult problémákon.

Egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között képesek erre a technológiára, a kutatók azonban igyekeznek, hogy minél szélesebb körben is képesek legyenek bemutatni a műanyaglebontás procedúráját.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...