Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Úgy tűnik, hogy megoldást találtak a műanyagszemét megfelelő felhasználására. Nemcsak a bolygó nyer vele, hanem mi is.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem biomérnöke, Ting Lu és az MIT biológusa, Stephen Techtmann megnyerték a 2021-es jövőbemutató tervekkel kapcsolatos díjat múlt hónapban, ugyanis létrehoztak egy olyan technológiát, amellyel ehető fehérjévé alakíthatóak a káros műanyagok – írja a liner.hu.

Az új eljárásnak köszönhetően lényegében élelmiszerekké alakítják a káros hulladékot. Ezek emberi fogyasztásra alkalmasak, így akár az éhezésre is megoldást nyújthat ez az új felfedezés.

Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Az egyik professzor elmondása szerint mikrobiális szintetikus biológiára épül a technológia, ami főként génmódosított mikroorganizmusok lebontási folyamatait helyezi előtérbe, hiszen ezek a parányi élőlények képesek a műanyagban található molekulákat fehérjévé alakítani.

A kutatók továbbá egy olyan eljáráson is dolgoznak, amivel a műanyagot üzemanyaggá lehet átalakítani, ezáltal újabb fronton lehetne enyhíteni a világszerte kialakult problémákon.

Egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között képesek erre a technológiára, a kutatók azonban igyekeznek, hogy minél szélesebb körben is képesek legyenek bemutatni a műanyaglebontás procedúráját.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...