Műalkotások a toast kenyéren?

Biztosan ti is játszottatok már szendvicskészítés közben az alapanyagokkal úgy, hogy abból egy mosolygós fejet, egy kisállatot, vagy bármilyen kreálmányt rakjatok ki.

A norvég statisztikus, Ida Skivenes olyannyira belejött ebbe a játékba, hogy mára a világ legismertebb ételművésze lett, akinek munkája valószínűleg a világ egyik legjobbja.

Skivenes legutóbb februárban, az oslói Pecha Kucha előadáson mesélt munkájáról és karrierjéről, ami a kezdetekben átlagosnak tűnő reggelekkel indult. A norvég lány az ágyból való kipattanás után a konyhában kezdte napját, ahol 5-15 perc alatt rakta össze ételkompozícióit toastkenyérre, magos kiflire, vagy művészi pontossággal összerendezve egyszerűen csak a tányérjára. A röpke reggeli játék után persze - mint aki jól végezve dolgát - jó ízűen be is falta a kenyérre vagy tányérra került kisállatot, épületet, repülőt, vagy magát a Kis Herceget.

Az elkészült kreációkat ügyesen be is fotózta, amelyek később személyes blogján, majd Instagramján kaptak végleges helyet. A színes és ízletes figurák hamar nagy népszerűségre tettek szert a világhálón, Idának pedig mára több mint 250.000 követője lett a képmegosztó applikáción, könyve jelent meg hét ország hét nyelvén, ügyfelei között pedig olyan cégeket tudhat magáénak, mint a Vogue, a Castello, az IBM és a Lufthansa.

A fő ok, amiért a norvég lány imádja munkáját, az a benne rejlő határtalan kreativitás, amivel képes rácsodálkozást és mosolyt csalni az emberek arcára. Persze azzal is tisztában van, hogy alkotásaival nem lesz milliomos, ám bőven kifizetődőnek tartja, hogy egy darabig kizárólag a szenvedélyének élhet.

A food artist mára azonban sokkal elővigyázatosabb és precízebb kreációi megalkotásánál: több gondolkodás és kutatás előzi meg a készítési folyamatot, a véletlenszerű és félig kész dolgokba már nem ugrik bele. Kedvenc sorozata - amely jelenleg intellektuálisan is serkenti - a The Art Toast Project, amivel festmények és műalkotások kópiáját hívja életre pirítós kenyerére. Így kerülhet a tányérra a norvég expresszionista festő, Edvard Munch A sikoly című műve, Amedeo Modigliani alkotása, vagy maga Frida Kahlo.

Tetszik, amit látsz? Kövesd Ida Frosk művészetét az Instagrammon, és nézd meg, mi kerül a tányérjára!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...