Az MSG, más néven nátrium-glutamát nem más, mint egy mesterségesen előállított élelmiszer-adalékanyag. A távol-keleti konyhák a 20. század eleje óta használják az ételek ízesítésére, jellegzetes umami íze miatt. (Az umami az ötödik alapíz.)
Ázsiai receptjeinkből:
Ízletes szárnyas pho
Sokak számára elképzelhetetlen a nem marhából, de legalábbis jó adag disznóból készített pho, én se ettem túl sok emlékezetest. De ennek most vége, mert ez a csirke-kacsa pho ...
Vegán ramen misoval és mogyoróvajjal
A ramen az egyik legautentikusabb ázsiai leves, aminek a vegán változata épp olyan tartalmas, mint az eredetié. Hogy fokozzuk az íz élményeket, misoval és mogyoróvajjal egészítettük ki.
Bun cha (vietnami húsgolyók) pak choi- és uborkasalátával
Első házi bun cha (vietnami húsgombócos egytál rizstésztával, korianderrel, mizunával, uborkával és dinsztelt pak choi-jal) = besírás így az egésztől. Az inspirációért és a ...
Manapság világszerte elterjedt, azonban sokan tartanak a fogyasztását követő esetleges mellékhatásoktól. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy az MSG nem káros az egészségre, az ízfokozóról keringő történetek pedig csupán legendák.
Összeszedtünk néhány meglepő adatot, ami valóban igaz a nátrium-glutamátra, kattints a galériára!
Tények az MSG-ről, az ízfokozóról, amitől sokan tartanak
Az MSG-ben a “G” felel a különleges ízvilágért
Az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett létezik egy ötödik alapíz, az umami. Az umamit legtöbbször “húsos”, “tengeres” sós ízként jellemzik, különlegessége, hogy a nyelv egész felületén megtalálhatóak azok a receptorok, amelyekkel érzékelni tudjuk. Az umami ízért a glutamát nevű aminosav felel, amit először 1908-ban tudott laboratóriumi körülmények között izolálni egy japán tudós. A keleti ételekben fontos szerepe van az umaminak, és bár nyugaton is egyre népszerűbb, és rengeteg félkész ételben, ételízesítőben megtalálható, sokan még mindig ‘kínais’ ízként tekintenek rá.
A természetben is előfordul
Annak ellenére, hogy a boltban is megvásárolható MSG-t valóban mesterségesen állítják elő, valójában egyes ételekben természetesen is előfordul. Az umami ízért felelős L-glutamát a paradicsomban, a szójaszószban, a sajtokban, a dióban, gombákban és húsokban is megtalálható. Az MSG másik “összetevője”, a nátrium csupán azért szükséges, hogy fűszerként tudjuk szórni a glutamátot, éppúgy, mint a nátrium-kloridot, vagyis a konyhasót.
Több íz, kevesebb nátrium
Az MSG meglepő módon jóval kevesebb, nagyjából harmadannyi nátriumot tartalmaz, mint a só. A glutamát felerősíti az ételek ízét, emiatt érezzük az MSG-vel fűszerezett fogásokat sokkal ízesebbnek. A magas vérnyomással rendelkezők számára az MSG jó helyettesítője lehet a konyhasónak.
Az MSG fogyasztása hivatalosan is biztonságos
A 20. században a nyugati országok szkeptikusak voltak az MSG-vel kapcsolatban. Az Egyesült Álltamokban elterjedt, hogy sok ázsiai étteremben való étkezés után tapasztalt a vendégek egy része rosszullétet, emésztési panaszokat, mindezért pedig az MSG-t tették felelőssé. Semmilyen kutatás nem bizonyította azonban, hogy az MSG valóban rosszullétet okozna. A WHO és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) is biztonságosnak tartja a nátrium-glutamát fogyasztását.
Még több életmódtémát itt találsz: