Mostantól már a baconünk is zsírszegény lehet - De kell ez nekünk?

Kínai tudósok olyan genetikailag módosított sertésfajtát "fejlesztettek ki", amelynek a húsa 24 százalékkal kevesebb zsírt tartalmaz, mint az általánosan elterjedt fajtáké. 

Kínai tudósok olyan genetikailag módosított sertésfajtát tenyésztettek ki, amelynek a húsa sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a jelenleg tenyésztett fajtáké - írja az NPR.

A tudóscsapat publikálta eredményét, miszerint 12 egészséges, a szokásos fajtákénál 24 százalékkal alacsonyabb testzsírszázalékú kismalac született a projektben.

A tudósoknak az volt a célja, hogy olyan állatokkal tudjanak a tenyésztők dolgozni, amelyeket olcsóbb táplálni és jobban tűrik a hideget.

Az állatoknak azért kevesebb a testzsírjuk, mert egy olyan gént (UCP1) építettek be a genetikai állományukba, ami képes az állat saját zsírjának elégetésével megóvni őt a hidegtől. A sertések ezen tulajdonsága sok millió dollárt tud megspórolni a tenyésztőknek a fűtésen és a tápon, ráadásul a kismalacok sem fognak így szenvedni a hidegtől.

A Missouri Egyetem állattudományi tanszékének vezetője,R. Michael Roberts szerint a kínai tudósok eredménye azért fontos, mert egyszerre képes biztosítani az állatok jólétét és a tenyésztők hasznát.

Genetikailag módosított kismalacok

A szakember hozzátette, hogy az amerikai élelmiszeripari hatóság, az FDA, valószínűleg nem fogja engedni, hogy a USA-ban forgalmazzák ilyen állat húsát.

Az Utahi Állami Egyetem állatorvostudományi intézetének professzora,Chris Davies szerint a Föld lakosainak lélekszáma 2050-re el fogja érni a 10 milliárdot, és ennyi embert nehéz genetikai beavatkozás nélkül termelt élelmiszerrel ellátni.

A kérdésre Bill Gates és Richard Branson más megoldást lát megvalósítandónak. Korábban írtunk arról, hogy ők a laboratóriumban termelt húsban látják az emberiség tiszta és fenntartható jövőjének zálogát, nem hiába fektettek be egy olyan vállalatba, ami ilyen hústermékek kidolgozásával foglalkozik.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Tudod, mi fán terem a mesterséges hús? - Richard Branson milliárdos mindenesetre befektet a gyártásába

Legújabb receptek

Mézes torta

Mézes torta, amely csupa-csupa méz, a fondantból készült méhecskék és a fehér csokoládéból készült burkolat együttesen fenomenális ízharmónia.

Fahéjas-mogyorós csillag

Az ünnepekre hangolódva készült ez a finom aprósütemény. Persze nem kell ahhoz karácsonynak lenni, hogy megsüssük, és éppen feltöltsük vele az üresen tátongó kekszes dobozt. A ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...