Nálunk a kertben már véget ért a cseresznyeszezon, de néhány piacon és a boltokban még hozzá lehet jutni a gyümölcshöz. Idén sokat lehetett arról hallani, hogy jelentősen drágult a cseresznye ára. A Tények néhány napja közölt riportja szerint van, ahol 2000 Ft-ot kérnek a cseresznye kilójáért.
A valóságban azonban nem ilyen drasztikus a helyzet. Ha összehasonlítjuk az idei és a tavalyi átlagárakat, akkor azt látjuk, hogy a gyümölcs kilója nem drágult jelentősen. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszeréből kiderül, hogy a budapesti piacokon tavaly 980 és 648 Ft között alakult a gyümölcs kilója, míg idén valamelyest hasonlóan, 980 és 598 Ft között. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyes piaci kofák ne adhatnák 1500 Ft-ért a cseresznyét. Mi is láttunk erre nem egy példát.
Magyar cseresznye árának alakulása a budapesti és vidéki piacokon:
2017-es átlagár | 2018-as átlagár | |
Fehérvári úti piac | 980 Ft/kg | 980 Ft/kg |
Fény utcai piac | 880 Ft/kg | n.a. |
Lehel téri piac | 798 Ft/kg | n.a. |
Vámház körúti piac | 648 Ft/kg | 598 Ft/kg |
Debreceni piac (korai cseresznye) | 1200 Ft/kg | 1000 Ft/kg |
Kecskeméti piac (korai cseresznye) | n.a | 400 Ft/kg |
Szegedi piac (Bigarreau Burlat) | 700 Ft/kg | 800 Ft/kg |
Szombathelyi piac (nem jelölt) | 699 Ft/kg | 698 Ft/kg |
Összességében tehát nem drágult sokat a cseresznye, bár tény, hogy kilójáért még mindig mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Ha esetleg van rá lehetőség, akkor használjuk ki a Szedd Magad akciókat, így olcsóbban hozzájuthatunk a gyümölcshöz.
Cseresznyés sütik:
Gyorsabban érik a barack és a meggy is
Bár az epertől és a cseresznyétől néhány napon belül elbúcsúzhatunk, újabb és újabb friss alapanyagokat találunk a piacokon a sütéshez, és befőzéshez. A kedvező időjárásnak köszönhetően a barack és a nektarin is előbb kerül az árusok pultjaira, és valószínűleg a meggyre sem kell már sokat várni.
Barackos finomságok:
A meggy kilója valamivel olcsóbb lesz majd, mind a cseresznyéé, jelenleg 1000 forint alatt van az átlagár. Barackot még csak drágán lehet kapni, de talán néhány nap múlva már készíthetjük is belőle a lekvárokat.
Ezeket olvastad már?
Szedd magad: 3 érv amellett, miért érdemes saját kezűleg leszüretelnünk...
Összeszedtünk nektek három meggyőző érvet, miért éri meg melózni egy kicsit azért a finom gyümölcsért, amiből utána még finomabb lekvárt tudunk főzni.
Hajdú_Anna10+1 kihagyhatatlan cseresznyelekvár
Még csak éppen most érnek be az első cseresznyeszemek, azonban 1-2 hét múlva már tömegesen "szüretelhetjük" őket, és indulhat a befőzés!
NosaltyA cseresznyemagozás gyerekjáték!
Itt a cseresznyeszezon, használjuk ki! Ha azonban nem csak csemegéznénk, de főznénk is valamit a cseresznyéből, előbb sajnos magoznunk kell... Segítünk!
Dacota16 pofon egyszerű, gyümölcsös, bögrés sütemény
Kitört a szünet, csábítsd be a lurkókat a konyhába, biztosan élvezni fogják a sütögetést! Még a mérleget sem kell elővenned, semmi flanc: joghurtos vagy kefires pohár a mérce!
Nosalty