Most már az űrben is lehet kávézni

Mi az, ami egy űrhajósnak a leginkább hiányzik az űrben? Bizonyára a család, a Föld, a barátok - és egy jó erős fekete.

Amikor az olasz űrhajós, Luca Parmitano a Nemzetközi Űrállomáson járt, elmondása szerint és nem megcáfolva olasz származását, az egyetlen dolog, amit igazán hiányolt, egy jó csésze eszpresszó volt.

Olvastad már?

Ha szereted a kávét, akkor ezt látnod kell!

Ennek megfelelően a mérnökök rögtön neki is láttak a probléma megoldásának. Igen ám, csakhogy az űrben erős hiány van gravitációból, ami nem válik a kávé javára, így első körben ezt a problémát kellett megoldani. Végül elkészítették a ISSpresso-t (az ISS az International Space Station, vagyis a Nemzetközi Űrállomás angol rövidítése), az első kapszulás kávéfőzőt, amely képes az űrben lévő extrém körülmények ellenére is kávét főzni.

Mindezt a legújabb híradások egyenesen a technológia és a mérnöki tudomány egyik legújabb ékköveként emlegetik. A projekt egyébként az Argotec vállalat, amely az űrbéli étkeztetés egyik vezető cége, a Lavazza, valamint az olasz űrhivatal közös munkájának eredményeként valósult meg.

Giuseppe Lavazza úgy fogalmazott, hogy ezzel lehetőség nyílt arra, hogy leküzdjük a súlytalanság határait és ihassunk egy jó eszpresszót. Hangsúlyozta, hogy ellentétben az úgynevezett "kávéval", amit eddig voltak kénytelenek inni az asztronauták, az ISSpresso-val most már valódi, gőzölgő kávét ihatnak.

A Phys.org-nak nyilatkozva azt is elmondta, hogy az új gép kapszularendszerrel működik, amely nem csupán eszpresszót, de több kávéfajtát is képes lesz majd előállítani, így például hosszúkávét is.

A körülményekre való tekintettel néhány más változtatást is beiktattak a "földi" kávéfőzőkhöz képest, például a kávéfőzőkben általában megtalálható műanyag csövet, amelyből a forró víz jön, acélcsőre cserélték a magas nyomás miatt, valamint több más helyettesítő rendszert is bevezettek, amelyeknek köszönhetően évekig működhet az űrbéli kávéfőző.

Olvastad már?

Itt a kávégép, amely elfér a zsebben!

(via NPR, címlapfotó: Flickr by epSos .de)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...