Amikor az olasz űrhajós, Luca Parmitano a Nemzetközi Űrállomáson járt, elmondása szerint és nem megcáfolva olasz származását, az egyetlen dolog, amit igazán hiányolt, egy jó csésze eszpresszó volt.
Olvastad már?
Ha szereted a kávét, akkor ezt látnod kell!
Ennek megfelelően a mérnökök rögtön neki is láttak a probléma megoldásának. Igen ám, csakhogy az űrben erős hiány van gravitációból, ami nem válik a kávé javára, így első körben ezt a problémát kellett megoldani. Végül elkészítették a ISSpresso-t (az ISS az International Space Station, vagyis a Nemzetközi Űrállomás angol rövidítése), az első kapszulás kávéfőzőt, amely képes az űrben lévő extrém körülmények ellenére is kávét főzni.
Mindezt a legújabb híradások egyenesen a technológia és a mérnöki tudomány egyik legújabb ékköveként emlegetik. A projekt egyébként az Argotec vállalat, amely az űrbéli étkeztetés egyik vezető cége, a Lavazza, valamint az olasz űrhivatal közös munkájának eredményeként valósult meg.
Giuseppe Lavazza úgy fogalmazott, hogy ezzel lehetőség nyílt arra, hogy leküzdjük a súlytalanság határait és ihassunk egy jó eszpresszót. Hangsúlyozta, hogy ellentétben az úgynevezett "kávéval", amit eddig voltak kénytelenek inni az asztronauták, az ISSpresso-val most már valódi, gőzölgő kávét ihatnak.
A Phys.org-nak nyilatkozva azt is elmondta, hogy az új gép kapszularendszerrel működik, amely nem csupán eszpresszót, de több kávéfajtát is képes lesz majd előállítani, így például hosszúkávét is.
A körülményekre való tekintettel néhány más változtatást is beiktattak a "földi" kávéfőzőkhöz képest, például a kávéfőzőkben általában megtalálható műanyag csövet, amelyből a forró víz jön, acélcsőre cserélték a magas nyomás miatt, valamint több más helyettesítő rendszert is bevezettek, amelyeknek köszönhetően évekig működhet az űrbéli kávéfőző.