Ősbemutatók
A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik és Szabó Balázs Bandája.
Együnk-igyunk
Több mint négyszázféle párlattal, a pálinkák mellett kolbászokkal és egyéb kézműves húskészítményekkel, három nap alatt rengeteg koncerttel, vezetett pálinkatúrákkal, pálinkaházasítási programmal, pálinkás édességekkel, gin különlegességekkel, szakmai beszélgetésekkel, és TukTuk járatokkal várja a kulináris élményekre vágyó közönséget az október első hétvégéjén megrendezett Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál.
Több szakmai program
A két legfontosabb hagyományos magyar vidéki életmódot szimbolizáló termékről elnevezett rendezvényen a kiváló minőségű pálinkák bemutatása és a koncertek mellett ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmai programok és a pálinka-gasztronómia, így azok számára is remek időtöltésnek ígérkezik a három napos fesztivál, akik a kóstoláson túlmutatóan is érdeklődnek a pálinkafogyasztás kultúrája és a kulisszák mögött zajló varázslat iránt. Idén huszonegy pálinkaház képviseli a pálinkafőzés mesterségének legjobbjait, a kiállítók között megtalálhatóak a legkülönlegesebb szuperprémium pálinkákat és párlatokat előállító manufaktúrák is. A fesztiválon hagyományosan egy-egy vendégpárlat is terítékre kerül, amelyet közelebbről is megismerhetnek az érdeklődők: ezúttal a gin különlegességek kerülnek középpontba.
Maros Róbert főszervező ajánlása:
„A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke, és ahogy más kulturális értékeket, illik ismerni. Amellett, hogy idén nagy hangsúlyt fektettünk rá, hogy minél színesebb és színvonalasabb zenei produkciókat és előadókat hívjunk meg fellépőnek, a programokat úgy állítottuk össze, hogy a szórakozás mellett korosztálytól és a pálinkához kapcsolódó ismeretek mélységétől függetlenül mindenkinek lehetősége legyen elmélyedni a pálinkafogyasztás és készítés világában."
Pálinkatúrák vezetővel
Azok számára, akik a pálinkák világának szakavatott ismerőinek vezetésével szisztematikusan szeretnének megismerkedni az egyes tájegységek különböző párlataival, idén 10-15 fős vezetett pálinkatúrákat indítanak a szervezők. A „Csajos” túrát a lágy, különleges párlatok szerelmeseinek találták ki, az „Üt meg hat” pedig inkább pasis, erőteljesebb italokat felvonultató kirándulás a pálinkák világában.
ÚJ! Blendelő kurzus
Akik többre vágynak, mint a puszta kóstolás nyújtotta örömök, azok blendelő kurzuson készíthetik el saját pálinka házasításukat. A programra jelentkezők négyféle szilvapálinkából készíthetnek egyedi, házasított pálinkát, amelynek maguk állíthatják be az illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült blendmesterek 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza az egyedi párlatot. (A program előzetes regisztrációhoz kötött.