Most jött el a kiflik ideje. Még időben vagy!

Ismét csomagolok, dobozolok, úgy látszik, ez az év költözéssel telik. Pedig szépen elterveztem, hogy Márton-napra többféle finomságot sütök unokáimnak!

A tervemben nem liba szerepelt, bár mégis van köze a libához, hiszen Márton-napról van szó. Előbb akkor még a költözésről, hogy lássuk, mint függnek össze a dolgok! Szóval nyáron eladtuk a házunkat, mindent bepakoltunk, és azóta is érintetlenül állnak a dolgaim raktárban, ideiglenes lakhelyemen, az autómban, a gyerekeimnél – szóval ott, ahol éppen jutott hely nekik. Na de most, végre, beköltözhetek új lakásomba! Csakhogy Márton-napon épp úton leszek régi és új életem között, és például fogalmam sincs, hol lapul a liba alakú süteménykiszúró formám. És itt vissza is kanyarodunk az alaptételhez, miszerint a Márton-nap és a liba szétválaszthatatlanul összetartozik.

Márton napi libaleves

Márton nap Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is ...

Ludaskása

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi ...

Márton-napi libasült

Közeleg a Márton nap, így libát sütöttem a hétvégén. A pecsenyét hagyományos, a hozzá illő karamellás párolt lilakáposztát pedig egy újabb recept alapján készítettem el. Nagyon ...

Na, de hogy jön a képbe a süti, pláne a „libasüti”, helyesebben, a liba formájú süti? Ismerjük ugye a Márton püspökről és a libáról szóló legendát, és azt is, hogy legenda ide vagy oda, a libás ételek szinte kötelezőek Márton-nap környékén. Ennek legkézenfekvőbb magyarázata, hogy erre az időszakra érik el a tavaszi kislibák versenysúlyukat, és igencsak finom ludas kása, ropogós libasült, töltött nyak és aranyló leves készülhet belőlük.

Mascarponnés-diós kiflik recept

Szóljunk most arról, hogyan kötődik a sütemény e jeles naphoz, főleg német nyelvterületen.

Tudtad?

A betakarítás és a szüret után lassan elkezdődik a természet pihenője, a téli időszak, ezt régóta Márton napjától datálják. Régen a falusi hosszú estéket házbeli munkákkal és társas élettel töltötték a meleg konyhában: a férfinép szerszámok javításával, szalmakötelek fonásával, a kosarakhoz szükséges fűzfavesszők tisztításával és hántolásával, seprűk készítésével foglalkozott.A fehérnép a rokka mellett töltötte az időt, foltozott, varrt és hímzett. A gyerekek babot, borsót és lencsét tisztítottak. Nem hiába nevezték és nevezik sokfelé a Márton nap és a karácsony közötti hónapot csendes időnek.

Márton kifli

Egyszerű kelt tésztát kerestem a frissen készített áfonyalekváromhoz. Egy süteményes könyvben találtam a receptet. Nagyon finom, puha tésztát kaptam.

Diós kifli Anditól

Diósat ettünk volna, csak azt nem tudtuk, mit.:) Egy másik oldalon találtam hasonló receptet, de valahogy mindig két másik receptből jön ki nálam egy, ami jól sikerül... Muszáj ...

Rugelach Szofika módra

Eredetileg zsidó sütemény a Rugelach. Pihe-puha, vékony krémsajtos tekercsek, mindenféle nagyon édes töltelékkel, ami lehet lekvár, csoki, dió, mogyoró, mazsola. Én most 2 félét ...

A lényeg, hogy az édes kifli is tartozéka a Márton-napnak, és már nálunk is egyre több helyen szerveznek a gyerekeknek fáklyás, műsoros felvonulást, főleg ott, ahol német nemzetiségűek élnek. Még tüzet is gyújtanak, és körbekínálják az egybegyűlteket liba alakú süteményekkel és finomabbnál finomabb édes kiflikkel. Az én, dobozban lapuló süteményformám Németországból érkezett, de unokáim legnagyobb bánatára, sajnos az idén nem lesz „libasüti”, de még kifli sem, de ígérem, pótolom, annál is inkább, mert megtaláltam viszont anyukám egyik receptjét, aminek ő nemes egyszerűséggel a csodakifli nevet adta. Ha arról van szó, amire még gyerekkoromból emlékszem, nincs semmi túlzás a névadásban.

Mari nagyi

További Márton-napi libareceptekért kattints ide!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...