Hagyományosan a torma betakarítása októberben és novemberben történik, a legfinomabb pedig az október és február között szedett gyökértörzs. Ebben az időszakban szinte mindenhol megvásárolhatjuk frissen - a krémfehér tormát nedves konyharuhába tekerve hetekig eltarthatjuk, reszelve belőle, amikor épp szükséges.
Könnyeztető, nyálkahártyát kiborító összetevője a mustárolaj, amely tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein - ezeket a jó tulajdonságait a népi gyógyászat már a 17. század óta itthon is ismeri és alkalmazza, nemcsak belső, de külső felhasználásra is, pakolásként.
Élettani hatásai
Magas a C-vitamin-tartalma, főleg, ha frissen szedjük, de különösen ásványi anyagokban gazdag, sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink, valamint egy speciálisan erre a családra jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát, és a tormában található meg belőle a legtöbb. Ez az összetevő az, amelynek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak.
Konkrét egészségjavító és preventív hatásairól is ismert: gyomorbajokra kiváló, segíti az emésztést, és meghozza az étvágyat. Megfázásos időszakban a reszelt torma kevés mézzel elkeverve, igazi orvosság.
Tormatea köhögésre
- a tormatea köhögés ellen, gyulladt, váladékos torokra kiváló ellenszer
- leforrázunk egy evőkanál reszelt tormát, majd 10 percig hagyjuk lefedve ázni. Ízesítsük mézzel vagy citrommal!
Inhalálás tormával
- a reszelt tormából felszabaduló értékes illóolajokat közvetlenül inhalálással hasznosíthatjuk
- szippantsunk bele a friss reszelékbe, akár többször keveset, ahogy bírjuk
- tisztítja az arcüreget, a légutakat, és eljut a tüdőbe is, így az asztmával szemben is kedvező hatású.
Mézes reszelt torma torokra
- torokgyulladás ellen keverjünk el egy teáskanál mézben ugyanannyi, frissen reszelt tormát, és ha bírjuk, magában rágcsáljuk el
Ezeket olvastad már?
Csíp, megríkat, mégsincs sonka nélküle – mindent a TORMÁRÓL!
Tudtad, hogy eredetileg gyógynövényként használták a tormát? Gyorstalpaló egy igazán húsvéti alapanyaghoz.
adminCékla - folsav lilában
Engedd el az ecetes céklasalátát, inkább süsd meg vagy fogyaszd nyersen ezt a gyönyörű színű zöldséget!
Bodon Judit dietetikusTeszteltük a világ legerősebb chilipaprikáit! - Pokolian csípős és kínos...
Mi történik akkor, ha négy vállalkozó szellemű gasztroújságíró megkóstolja a világ három legerősebb chilipaprikáját? Most megmutatjuk!
Hajnal Stefi