A datolyaszilva (viccesebb néven japán kakiszilva) Kína és India, Japán, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye, amit ma már mi is megvásárolhatunk sok-sok piacon és zöldségesnél. Magyarországon is termeszthető növény.
Gyümölcse októbertől szüretelhető. Fajtától függően a színe a sárgától a pirosig terjed. Szükséges a gyümölcs utóérlelése, csak akkor fogyasztható - ezután lesz igazán puha húsú, narancssárga, íze édes, sárgabarackdzsem-ízű. Fogyasztható frissen, aszalva, készíthető belőle lekvár. Sokáig eltartható és felhasználható.
Datolyaszilva-adatok:
Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, csersavat, citrom- és almasavat is tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. tartalmaz még: káliumot, magnéziumot és jódot, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz. Nagy a rost- és a pektintartalma is. Ezen tulajdonságai fontos gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.
Mire jó?
- pozitívan hat a pajzsmirigy működésére
- a magas vérnyomás ellenszere is lehet
- a fogínysorvadás ellen is hatásos
- és a vérszegénységet is megelőzheti
Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként és tárolhatjuk lefagyasztva hűtőládában is.
Ezeket olvastad már?
A sokoldalú datolya 3 egészségügyi előnye
A datolya természetesen édes, és számos étel zamatos kiegészítője lehet, ennek ellenére a legtöbben desszertnek választják.
Jenei GrétaNaspolya, a bizarr gyümölcs: mire jó, és mi legyen belőle?
Barnás külső, érdes, szúrós, csipkés csücsök, és persze a belőle készült lekvár. Mit kell tudni erről a furcsa gyümölcsről?
Brecz JuditEzért kellene sokkal több CÉKLÁT enned – és tévhit, hogy...
A folsav szülőanyja, origója, forrása - és ezen kívül még nem egy indokunk van, amiért ennünk kellene, és ha lehet, nyersen! Ne aggódj, finom lesz!
Brecz JuditMeglepő: ezért kell MEGFŐZNI a gombát sütés előtt a szakértő...
Legtöbben szigorúan elkerültük a vizet, ha pirult gombaszeletekre vágytunk, és franciásan, vajon, fokhagymával sütöttük barnára. A szakértő szerint azonban nem így kell!
Brecz Judit