Most érdemes enni: itt a gyönyörű DATOLYASZILVA, más néven kakiszilva

Furcsa, kevéssé ismert gyümölcs, amivel azonban a vérbeli gasztrománok kezében és receptjeiben egyre többet találkozhatunk. Mi is ez a vicces nevű sárga szépség?

A datolyaszilva (viccesebb néven japán kakiszilva) Kína és India, Japán, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye, amit ma már mi is megvásárolhatunk sok-sok piacon és zöldségesnél. Magyarországon is termeszthető növény.

Getty

Gyümölcse októbertől szüretelhető. Fajtától függően a színe a sárgától a pirosig terjed. Szükséges a gyümölcs utóérlelése, csak akkor fogyasztható - ezután lesz igazán puha húsú, narancssárga, íze édes, sárgabarackdzsem-ízű. Fogyasztható frissen, aszalva, készíthető belőle lekvár. Sokáig eltartható és felhasználható.

Datolyaszilva-adatok:

Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, csersavat, citrom- és almasavat is tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. tartalmaz még: káliumot, magnéziumot és jódot, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz. Nagy a rost- és a pektintartalma is. Ezen tulajdonságai fontos gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.

Getty

Mire jó?

  • pozitívan hat a pajzsmirigy működésére
  • a magas vérnyomás ellenszere is lehet
  • a fogínysorvadás ellen is hatásos
  • és a vérszegénységet is megelőzheti

Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként és tárolhatjuk lefagyasztva hűtőládában is.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek