Most érdemes enni: itt a gyönyörű DATOLYASZILVA, más néven kakiszilva

Furcsa, kevéssé ismert gyümölcs, amivel azonban a vérbeli gasztrománok kezében és receptjeiben egyre többet találkozhatunk. Mi is ez a vicces nevű sárga szépség?

A datolyaszilva (viccesebb néven japán kakiszilva) Kína és India, Japán, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye, amit ma már mi is megvásárolhatunk sok-sok piacon és zöldségesnél. Magyarországon is termeszthető növény.

Getty

Gyümölcse októbertől szüretelhető. Fajtától függően a színe a sárgától a pirosig terjed. Szükséges a gyümölcs utóérlelése, csak akkor fogyasztható - ezután lesz igazán puha húsú, narancssárga, íze édes, sárgabarackdzsem-ízű. Fogyasztható frissen, aszalva, készíthető belőle lekvár. Sokáig eltartható és felhasználható.

Japán datolyaszilva zselé

A japán datolyaszilva, vagy sarongyümölcs, esetleg khakiszilva mediterrán gyümölcs. Az erős, viaszos héj alatt nagyon finom, magtalan gyümölcshús van. Nálunk nem közismert, de egy ...

Datolyaszilva-puding

Mielőtt Szlovéniába költöztem volna, nem is ismertem a datolyaszilvát. Itt viszont úton-útfélen nő, anyósnak is van egy bőtermésű fája. Mindig furcsán néztem erre a gyümölcsre, ...

Datolyaszilva-adatok:

Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, csersavat, citrom- és almasavat is tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. tartalmaz még: káliumot, magnéziumot és jódot, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz. Nagy a rost- és a pektintartalma is. Ezen tulajdonságai fontos gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.

Getty

Mire jó?

  • pozitívan hat a pajzsmirigy működésére
  • a magas vérnyomás ellenszere is lehet
  • a fogínysorvadás ellen is hatásos
  • és a vérszegénységet is megelőzheti

Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként és tárolhatjuk lefagyasztva hűtőládában is.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...