Most akkor melyik mézből készítsük a mézeskalácsot? A szakértőt kérdeztük

Az évnek ezen időszakában vesszük és esszük a legtöbb mézet - nyakunkon a karácsony- és náthaszezon. Mit is érdemes tudni a mézekről? A szakértőt kérdeztük.      

Azt gondoltuk, kicsit utánanézünk így a karácsonyi forgatag elején, hogy mi is a helyzet mézügyben - hiszen ilyenkor, a nátha- és ünnepi forgatag idején fogyasztjuk a legtöbb mézet. Na de milyet? És miért pont azt? És melyik méz mire jó? Horváth Gábort, az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadóját kérdeztük, és ő szívélyesen válaszolt.

Repceméz - keressétek a termelői üveget!

Milyen volt az évi termés, hogyan változtak az árak?

A méhészeti szezon igazából nem az adott évi termeléssel, hanem az előző évi beteleléssel kezdődik, így a 2017-es méhészeti év 2016. végén kezdődött. Sajnálatos módon a 2016-os év vége az elmúlt évek átlagát jelentősen meghaladó méhcsalád pusztulását valamint legyengülését hozta, mely 2017 tavaszán tovább folytatódott. A szezon elején közel 40%-kal kevesebb méhcsalád termelt mézet, mint az azt megelőző évben. Méztermés tekintetében, ha az egy termelő méhcsaládra jutó átlagot nézzük, a 2017-es év jó termést hozott, azonban az ősszel és tavasszal kiesett állomány miatt az országos össztermés nem volt kiemelkedő.

Akácméz - keressétek a termelői üvegeket!

A hazai mézfogyasztás az EU-s átlag felét sem éri el, így a leggyengébb termésátlagú években is képesek vagyunk megtermelni a hazai szükséglet többszörösét.

Ezt azt jelenti, hogy a magyar fogyasztóknak mindig van lehetőségük megvásárolni a kiváló minőségű magyar termelői mézet. Az országban termelt méz 70%-át exportáljuk. Bár a téli hónapokban megnő a kereslet a méz iránt – a bolti árakkal ellentétben – a közvetlen termelőtől vásárolt mézek árai nem emelkednek.

Mézeskalácsajánló:

Erdélyi mézeskalács

Számomra a karácsony nem teljes a lakást belengő mézeskalács illata nélkül. A várakozás és ünnepi előkészületek jegyében készültek a karácsonyfa, hold, csillag, hal, házikó és ...

Pihentetés nélküli mézeskalács

Egy naptárban találtam rá erre a klassz receptre: nagyon megtetszett, hogy nem kell pihentetni a tésztát napokat, valamint sütés után szinte rögtön puhák lesznek a figurák. Szóval egy ...

Honnan tudja a fogyasztó, hogy jó minőségű a méz, honnan érdemes mézet vásárolni?

Ránézésre képtelenség megmondani, hogy egy méz hamis vagy sem, ezt jellemzően csak laborvizsgálattal lehet kimutatni.

Azonban a tapasztaltabb fogyasztó íz alapján már különbséget tud tenni egy jó minőségű, természetes virágméz és egy hamisítvány között. A természetes virágméz zamatos, az eredeti növény virágjára jellemző illatok, ízek kiérezhetők belőle.

Érdemes lehet közvetlen a termelőtől vásárolni, továbbá az egyes garanciális elemeket, a Magyar Termelői Mézesüveget és zárszalagot keresni – a cikkben szereplő zárszalagot használó méhészek mézeit szúrópróba szerűen minden évben vizsgálják.

Gesztenyeméz - keressétek a termelői üveget!

Mely fajtákat veszik leginkább, miért, melyik mire jó, gondolok itt a mézeskalács- és süteménykészítésre legfőképp, de akár a náthaszezonra is

A leggyakoribb mézfajták az akác-, a vegyes-, a repce- és a napraforgómézek – ezekből fogy a legtöbb. Ezen felül persze nagyon sok fajtaméz létezik, a kevésbé gyakoriak közül népszerű a selyemfű, facélia, hárs, gesztenye is.Megfázásra főleg az akác- és hársmézet szokták ajánlani, mézeskalácssütéshez gyakran használják a napraforgó- és a vegyes virágmézet.

Mézes finomságok:

Kókuszos mézes

Régóta nézegettem ezt a receptet a sütigyár oldalán. Nagyon tetszett, és most megsütöttem. A család nagy-nagy örömére. :D Gyorsan elkészíthető és nagyon finom. :)))

Tudtad, hogy...

  • ...arepceméz savtartalmanagyon alacsony, így a gyomorsav-túltengéssel küzdők is bátran fogyaszthatják?
  • ...a selyemfűméz fogyasztása akár pollenallergiásoknak is javasolt, hiszen minimális a pollentartalma?
  • ...az akácmézméregtelenítő hatású,köhögés ellen vagy akárgyomorsavtúltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott?
  • ...a gesztenyeméz rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, és külsőleg alkalmazva visszértágulat mérséklésére is alkalmas?

Főételek mézzel:

Mézes - narancsos csirke

Karácsonykor nálunk  a hal mellett valamilyen szárnyas hús is készül. Lehet az pulyka, csirke, kacsa vagy liba. A hús mellé mindig kerül valami édeskés, savanykás ízű gyümölcs, ...

És ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

További infó itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...