Azt gondoltuk, kicsit utánanézünk így a karácsonyi forgatag elején, hogy mi is a helyzet mézügyben - hiszen ilyenkor, a nátha- és ünnepi forgatag idején fogyasztjuk a legtöbb mézet. Na de milyet? És miért pont azt? És melyik méz mire jó? Horváth Gábort, az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadóját kérdeztük, és ő szívélyesen válaszolt.
Milyen volt az évi termés, hogyan változtak az árak?
A méhészeti szezon igazából nem az adott évi termeléssel, hanem az előző évi beteleléssel kezdődik, így a 2017-es méhészeti év 2016. végén kezdődött. Sajnálatos módon a 2016-os év vége az elmúlt évek átlagát jelentősen meghaladó méhcsalád pusztulását valamint legyengülését hozta, mely 2017 tavaszán tovább folytatódott. A szezon elején közel 40%-kal kevesebb méhcsalád termelt mézet, mint az azt megelőző évben. Méztermés tekintetében, ha az egy termelő méhcsaládra jutó átlagot nézzük, a 2017-es év jó termést hozott, azonban az ősszel és tavasszal kiesett állomány miatt az országos össztermés nem volt kiemelkedő.
A hazai mézfogyasztás az EU-s átlag felét sem éri el, így a leggyengébb termésátlagú években is képesek vagyunk megtermelni a hazai szükséglet többszörösét.
Ezt azt jelenti, hogy a magyar fogyasztóknak mindig van lehetőségük megvásárolni a kiváló minőségű magyar termelői mézet. Az országban termelt méz 70%-át exportáljuk. Bár a téli hónapokban megnő a kereslet a méz iránt – a bolti árakkal ellentétben – a közvetlen termelőtől vásárolt mézek árai nem emelkednek.
Mézeskalácsajánló:
Honnan tudja a fogyasztó, hogy jó minőségű a méz, honnan érdemes mézet vásárolni?
Ránézésre képtelenség megmondani, hogy egy méz hamis vagy sem, ezt jellemzően csak laborvizsgálattal lehet kimutatni.
Azonban a tapasztaltabb fogyasztó íz alapján már különbséget tud tenni egy jó minőségű, természetes virágméz és egy hamisítvány között. A természetes virágméz zamatos, az eredeti növény virágjára jellemző illatok, ízek kiérezhetők belőle.
Érdemes lehet közvetlen a termelőtől vásárolni, továbbá az egyes garanciális elemeket, a Magyar Termelői Mézesüveget és zárszalagot keresni – a cikkben szereplő zárszalagot használó méhészek mézeit szúrópróba szerűen minden évben vizsgálják.
Mely fajtákat veszik leginkább, miért, melyik mire jó, gondolok itt a mézeskalács- és süteménykészítésre legfőképp, de akár a náthaszezonra is
A leggyakoribb mézfajták az akác-, a vegyes-, a repce- és a napraforgómézek – ezekből fogy a legtöbb. Ezen felül persze nagyon sok fajtaméz létezik, a kevésbé gyakoriak közül népszerű a selyemfű, facélia, hárs, gesztenye is.Megfázásra főleg az akác- és hársmézet szokták ajánlani, mézeskalácssütéshez gyakran használják a napraforgó- és a vegyes virágmézet.
Mézes finomságok:
Tudtad, hogy...
- ...arepceméz savtartalmanagyon alacsony, így a gyomorsav-túltengéssel küzdők is bátran fogyaszthatják?
- ...a selyemfűméz fogyasztása akár pollenallergiásoknak is javasolt, hiszen minimális a pollentartalma?
- ...az akácmézméregtelenítő hatású,köhögés ellen vagy akárgyomorsavtúltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott?
- ...a gesztenyeméz rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, és külsőleg alkalmazva visszértágulat mérséklésére is alkalmas?
Főételek mézzel:
És ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
13 gluténmentes aprósüti az ünnepi vendégváráshoz
Linzer, isler, habcsók - mind-mind elkészíthetőek gluténmentes változatban. Lepd meg velük gluténérzékeny vendégeidet, hogy együtt örülhessetek az ünnepeknek!
Nosalty18 félórás csokibonbon a mikuláscsomagba
Nem csak a konyhai tudásunkat, hanem a szeretetünket is belecsempésszük a csomagba, ha Mikuláskor saját készítésű finomságokkal rukkolunk elő.
Nosalty13 legokosabb mézeskalács-praktikánk
Hogy villoghass a gyerek karácsonyi ünnepségén, a céges bulin vagy az anyós előtt, esetleg ha szimplán maximalista vagy - ezt csináld, ha tökéletes mézeskalácsra vágysz!
Nosalty19 fűszeres és illatos mézeskalácsrecept
A karácsony előtti sütés-főzés egyik legszebb pillanata a mézeskalácskészítés, amit barátokkal, családdal közösen is kreálhatsz. Mutatunk néhány receptet a legjobbakból!
Nosalty