A szerkesztőségben feljött a téma, és úgy döntöttünk, megér egy cikket - én például most jöttem rá, hogy (bocs, Mami), eddig rosszul főztem az egyik abszolút kedvencem. Szóval összeszedtünk pár alapvetést, amit úgy tűnik, jobb, ha mindenki tud. A dolog hiperegyszerű, nem kell aggódni.
Sőt, van, aki így készíti, és állítólag így is isteni:
Hogyan válaszuk ki a csöveket?
- a puha bajszú (hajú) csöveket válasszuk, ha a bajusz száraz, a cső már nem friss
- fejtsük le kicsit a csuhát a csőről, és nézzük meg, épek-e a szemek
- frissnek tekinthető, ha a körmünket egy szembe vájva tejszerű nedv jön belőle - de nem túl sok, mert akkor még éretlen; ha nem nedvedzik, ne vegyük meg, mert nem friss
- világos, vajsárga szemű kukoricát vegyünk, ha túl sötét, lehet, hogy takarmánykukoricáról van szó
Hogyan főzzük?
1. dilemma - a főzési idő
A nagy kérdés - én ugyanis (és velem együtt anyukám, sőt, megkockáztatom, az ő anyukája is sokáig főzte, fél - 1 órát.) Na most, mint megtudtam, 7-15 perc az átlagos főzési idő forrástól számítva, amit a legtöbb kollégám és a net is ajánl. Mert hogy utána megkeményedik! Kérdem én, akkor hogy-hogy nem volt sosem kemény, mikor kiskoromban bepofáztam 2 csövet egyszerre? Na mindegy, a lényeg, hogy mostantól én sem főzöm órákat, mert ezek szerint, ha nem is rontja el, de felesleges.
Receptajánló:
2. dilemma - sós vagy nem sós a főzővíz
Itt is megoszlottak a vélemények, mert van, aki szerint felesleges sózni a vizet, de felmerül bennem, hogy ha úgyis agyonsózzuk később, miért nem jobb, ha már eleve belefő a szemekbe is a sós íz?
3. dilemma -hideg vagy már forrásban levő vízbe tegyük a csöveket?
Én hideggel tanultam, a kollégáim is, viszont a neten sok helyen azt írják, gyöngyöző vízbe rakjuk a kukoricát. Szerintem próbáljátok ki mindkét módszert, sanszos, hogy egyik sem rontja el.
+ 1 dilemma: van, aki cukrot is rak a vízbe!!!!! És Ti?
Receptajánló:
Innenől kezdve pedig egyszerű:
A kukorica csuhájával béleld ki a lábast (sőt, van, aki kuktában főzi), helyezd egymás mellé a csöveket, a tetejére is hagyj a levelekből, és annyi (sós) vízben főzd, amennyi elfedi őket. Ezek szerint tehát forrástól számítva kb. tíz percig.
KÉSZ!
Ha pedig grilleznéd, egy kis vajon, majonézzel, chilivel, lime-al, így csináld!
Ezeket olvastad már?
Olyan dolgot tesztel a Tesco, ami gyökeresen megváltoztathatja a bevásárlást
Egyelőre csak tesztelik az új fejlesztést, ami ha beválik, akkor nem nagyon lesz szükség kasszásokra a Tesco üzleteiben.
Fenes GábrielEmlékeztek ezekre a retro édességekre gyerekkorotokból?
Nosztalgiázni támadt kedvünk. Ti szerettétek ezeket a retro édességeket?
Fenes Gábriel95 évesen erre a két dologra esküszik az amerikai színésznő
Betty White elárulta a hosszú élet titkát. Az amerikai színésznő nemsokára 96 éves lesz. Két dolgot szeret enni és inni.
Fenes Gábriel7 desszert, amit gyerekkorunkban utáltunk, de ma már odavagyunk értük
Sok olyan étel volt gyerekkorunkban, amit nem szerettünk. A kelfőzelék, spenót és pacal mellé néha felsorakozott egy-egy süti vagy desszert is. Mi ezekért nem rajongtunk...
Fenes Gábriel