A „mosolygós, édes, húsos” narancsok

A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs, szívesen fogyasztjuk bármelyik évszakban, de főleg télen. A citrusfélék családjába tartozik, őshazája Kína. Héja kesernyés, húsa édeskés és lédús. A narancsnak 400 fajtája létezik, de hazánkban a legismertebb: a vérnarancs, a jaffanarancs, a valencia narancs. Színe a világossárgától a sötét narancssárgáig változik, az íze, a zamata sem egyforma. Az egyes fajták eltérhetnek egymástól, az egyik édes és nedvdús, a másik savanykásabb és rostosabb.

A narancs ezer arca:

  • - Az olasz narancsnak durván érdes héja és kevés magja van.
  • - A Sanguinelli igazi vérnarancs – spanyol és szicíliai földön termesztik, vastag héja miatt kevésbé közkedvelt, pedig nagyon finom és kevés magja van.
  • - Valencia late, simahéjú, lédús, de nagyon magos.
  • - A Brazíliából vagy Floridából származó narancsok színe halványsárga.
  • - Nagyon finom a mag nélküli klementin: mandarin és narancs keresztezéséből jött létre, édesebb, mint a narancs, de savanykásabb, a mandarinhoz hasonló méretű.

Narancsnak áll a világ:

Édeskés-savanyú íze, gömbölyded alakja már az ókori görögök és rómaiak számára is ismert volt. Európába Nagy Sándor hódító útja révén került, először a göröghöz, majd a rómaiakhoz, aztán Szicíliába és a spanyolokhoz. Olyan nagy becsben tartották a különleges gyümölcsöt, hogy a Mediciek a címerüket is vele díszítették. Európában a 16. században kezdték termeszteni. Napjainkban is a legnagyobb narancstermelők a görögök és a spanyolok.

Narancs-grapefruit lekvár

Nemhogy narancslekvárt, de másfajta lekvárt sem készítettem ezidáig. Viszont a minap (látván a pulton a vödör narancsot) késztetést éreztem, hogy nekiálljak ilyet főzni. Egyszer az ...

Narancsos-sárgarépás ivólé

Még az elmúlt évben kaptam a receptjét ennek a finom ivólének. Nekem is nagyon tetszik, már többször elkészítettem. Szinte minden évszakban el lehet készíteni, és az sem ...

Narancsfagyi

Az érett narancsnak rendkívüli jó barátja vagyok. :) A neten böngészve találtam rá erre a receptre, de kicsit módosítottam rajta, mert nem találtam eléggé narancsosnak. Egy probléma ...

Sült csirke narancsos szósszal

Eredetileg narancsos kacsának indult, de a kacsa nagyon drága volt, így a csirkét vettem. A páromnak nagyon ízlett. Legközelebb egészben sült mellehússal tálaljuk majd a narancsos ...

Narancstorta

Ildikó nap is volt a héten, Gergi fiamnak két nappal később van a névnapja, számtalan variációban tudom a tortát produkálni. Ez a kakaós-diós-narancsos figura gyerekeim egyik nagy ...

Narancssó

A Czifray amatőr szakácsverseny egyik elemét képezte a tejberizs desszertembe. Visszajelzésből merem mondani, hogy szeretik.:)

Narancskocsonya

Ez bizony, ahogy kedvesemmel kitárgyaltuk nem zselé, nem ám, pedig majdnem annak kereszteltem nagy meggondolatlanul. A Portakal peltesi magyarul Narancskocsonyát jelent, hozzáteszem teljesen ...

Narancsos receptek

Nagyon fontos: vásárláskor mindig figyeljünk oda arra, hogy friss, üde feszes héjú, mosolygós narancsokat rakjuk a kosarunkba!

Narancshéjból kitűnő likőr készíthető, de alkotója a gyomorerősítő teakeverékeknek is.

Az édesszájúak narancsból készíthetnek tortát, süteményeket vagy kandírozott narancsot, a héjából pedig cukrozott narancshéjat.

Készíthetünk vele koktélokat, főzhetünk belőle lekvárt – egy kis alma vagy mandarin hozzáadásával csodálatos ízt kapunk –, húsok mellé édes mártást – kacsasült, pulykasült mellé a legfinomabb! A narancsgerezdek mehetnek a salátába is, reszelt narancshéjjal pedig díszíthetjük a tetejét.

Mielőtt azonban bármit is kezdenénk a naranccsal, alaposan mossuk meg, hiszen nagy utat tett meg, amíg a kosarunkba került.

A narancsot sokféleképpen sokféle ételhez használhatjuk, igazi kulináris élvezetet nyújt.

Húsos, édes narancsok:

Enyhe hashajtó, étvágyjavító és idegnyugtató hatása van. Ha, tehetjük, kezdjük a reggelt egy pohár frissen facsart narancslével. Nagyon egészséges és finom.

A narancs ideális tápláléka a gyermekeknek és a felnőtteknek is. Télen az egyik legnagyobb vitaminforrásunk. A narancs tartalmaz C-, A-, B1- és B12-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot és tele van antioxidánssal.

Nemcsak édes, egészséges is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...