Mosd gyakrabban, mint gondolnád!

Gyakran bele sem gondolunk, hogy milyen bacitelep élhet egy kéztörlőn, konyharuhán vagy szivacson, amikkel aztán a különféle kórokozókat egyik helyről a másikra juttatjuk!

Egy 2014-es University of Arizona által készített tanulmány szerint 89%-ban olyan E. coli, vagyis ún. coliform baktériumokat találtak a vizsgált konyharuhákon, amelyek egyébként normál esetben az emberi illetve állati emésztőrendszerben találhatóak.
A Huffington Post utánajárt, hogy milyen gyakran is kell mosni ezeket a törlőrongyokat, és kiderült, hogy jóval gyakrabban, mint azt gondolnánk!
A szakértők szerint a fürdőszobai törölközőket három felhasználás után már mosni kellene, hiszen az elhalt hámsejtek több tízmillió bacit is rejthetnek. Konyharuháknál ideális esetben érdemes hígított fehérítőt használni, az arcra használt törölközőket pedig - egyes bőrgyógyászok szerint - minden használat után ki kellene mosnunk, ha nem akarjuk, hogy a rajta megtalálható baktériumok bejussanak bőrünk pórusaiba.
Most következzenek a szakértői útmutatók ahhoz, hogy törölközőink és háztartási textiljeink mindig frissek, puhák és szennyeződésmentesek legyenek.

Konyharuha

Amint az előbb leírtakból kiderült, ez az egyik legnagyobb bacitenyészet otthonunkban.
"Mi valószínűleg úgy gondoljuk, hogy a konyharuhával csak letisztítjuk a pultot, ahova aztán az élelmiszer kerül" - fejti ki az egyik egyetemi szakértő - , de ha nem teljesen tiszta rongyot használunk, akkor valójában több százezer baktériumot juttattunk a tisztítandó felületre."
Reynolds szerint ideális esetben minden egyes használat után mosnunk kellene ezeket. Ő a következőt tanácsolja: áztassuk őket hígított fehérítőbe, majd hagyjuk megszáradni. Három liter vízhez adjunk 2 teáskanál fehérítőt. Hetente legalább egyszer mossuk őket gépben antibakteriális vagy fertőtlenítő programon.

Törölköző

A törölközőnek – főként ha extra vastag - dohos szaga lehet, hiszen sokkal inkább magába zárja a nedvességet, így nehezebben is szárad. Mary Marlowe Leverette szakértő szerint öblítő helyett érdemes néha egy csésze ecettel átmosni a törölközőt, mert az öblítőmaradék csak csapdába zárja a szagokat. Majd amikor újra mosnánk, használhatunk újra öblítőt, aztán a következőnél megint ecetes mosást, és így tovább. Emellett célszerű minden harmadik használat után lecserélni a törölközőnket (ha betegek voltunk, ez természetesen kiemelten fontos.)

Arctörlők és szivacsok

"Ha nem teljesen tiszta törölközővel mossuk illetve szárítjuk arcunkat, akkor csak visszaszállítjuk szennyeződéseket és a baktériumokat a bőrbe" - mondja Dr. Eric Schweiger, New York-i bőrgyógyász.
A szakértők igen szigorúak, hiszen véleményük szerint ezeket a törlőkendőket minden használat után mosnunk kellene! És lehet, hogy igazuk van, de azért ez részben függ attól is, hogy pontosan mire is használjuk őket. Ha csak szárazra törlésre arcmosás után, akkor azért pár használattól még nem lehet nagy baj. De ha sminkeltávolításról van szó, azt javasolják, hogy a rendszeres forró vizes mosás és illatmentes mosószer (ami nem irritálja a bőrt) szükségeltetik.
Vajon tényleg ilyen komolyan kell venni ezeket a szakértői véleményeket, és valóban ilyen veszélyes lehet egy koszos törülköző?
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...