Igazából csak ennyi mosószert kéne használnod

Érdemes a megfelelő mennyiségű mosószert önteni a gépbe, hiszen ezzel spórolunk, és a gép élettartamát is növelhetjük.

Az, hogy mennyi mosogatószert öntünk a mosógépbe, sok mindentől függ, többek között a mosni kívánt ruhák mennyiségétől egészen a víz keménységéig. Bár a mosógép adagolórekeszében vannak csíkok, melyek elvileg jelzik, ezek csak afféle általános útmutatások.

Igazából csak ennyi mosószert kéne használnod

Bár sokan azt gondoljuk, hogy minél több mosószert használunk, annál tisztábbak, illatosabbak lesznek a ruhák, igazából ez nem így van. A mosógépek ugyanis részben úgy tisztítják a ruhákat, hogy azokat egymáshoz dörzsölik, ez a súrlódás pedig segít a szennyeződések és foltok eltávolításában.

Ha túl sok mosószert használunk, akkor kisebb lesz a súrlódás a ruhák között, így nem lesznek olyan tiszták. A túl sok hab ráadásul felfoghatja a szennyeződéseket és visszajuttathatja azokat az anyagba.

Ezen kívül azt is fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott mosószer-használat mosószer-maradványokat hagy a ruhákban, de a színeket is fakíthatja.

Nézzük, hogyan adagoljuk a mosószert:

  • 1-2 kg – 1 evőkanál
  • 2-3 kg – 1,5-2 evőkanál
  • 3-4 kg – 2 evőkanál
  • 4-5 kg – 2,5-3 evőkanál
  • 5-6 kg – 3 evőkanál
  • 6-7 kg – 3,5-4 evőkanál

Ezekre is érdemes még odafigyelni:

Figyeljünk a foltokra: Minél piszkosabbak a ruhák, annál több mosószert szoktunk használni, pedig a fentebb említettek alapján, sokkal jobban járunk, ha inkább kevesebbet öntünk belőle a gépbe.

Nem mindegy a víz mennyisége sem: A víz keménységére is célszerű odafigyelni: ha a víz keményebb, valamivel több mosószert kell használnunk, azonban ha lágy, elég kicsit kevesebbet.

A program sem mindegy: Ha gyors programmal mosunk, akkor érdemes kevesebb mosószert használni, hiszen a rövidebb ciklus alatt kevesebb idő jut a tisztítószer kiöblítésére is.  

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...