Igazából csak ennyi mosószert kéne használnod

Érdemes a megfelelő mennyiségű mosószert önteni a gépbe, hiszen ezzel spórolunk, és a gép élettartamát is növelhetjük.

Az, hogy mennyi mosogatószert öntünk a mosógépbe, sok mindentől függ, többek között a mosni kívánt ruhák mennyiségétől egészen a víz keménységéig. Bár a mosógép adagolórekeszében vannak csíkok, melyek elvileg jelzik, ezek csak afféle általános útmutatások.

Igazából csak ennyi mosószert kéne használnod

Bár sokan azt gondoljuk, hogy minél több mosószert használunk, annál tisztábbak, illatosabbak lesznek a ruhák, igazából ez nem így van. A mosógépek ugyanis részben úgy tisztítják a ruhákat, hogy azokat egymáshoz dörzsölik, ez a súrlódás pedig segít a szennyeződések és foltok eltávolításában.

Ha túl sok mosószert használunk, akkor kisebb lesz a súrlódás a ruhák között, így nem lesznek olyan tiszták. A túl sok hab ráadásul felfoghatja a szennyeződéseket és visszajuttathatja azokat az anyagba.

Ezen kívül azt is fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott mosószer-használat mosószer-maradványokat hagy a ruhákban, de a színeket is fakíthatja.

Nézzük, hogyan adagoljuk a mosószert:

  • 1-2 kg – 1 evőkanál
  • 2-3 kg – 1,5-2 evőkanál
  • 3-4 kg – 2 evőkanál
  • 4-5 kg – 2,5-3 evőkanál
  • 5-6 kg – 3 evőkanál
  • 6-7 kg – 3,5-4 evőkanál

Ezekre is érdemes még odafigyelni:

Figyeljünk a foltokra: Minél piszkosabbak a ruhák, annál több mosószert szoktunk használni, pedig a fentebb említettek alapján, sokkal jobban járunk, ha inkább kevesebbet öntünk belőle a gépbe.

Nem mindegy a víz mennyisége sem: A víz keménységére is célszerű odafigyelni: ha a víz keményebb, valamivel több mosószert kell használnunk, azonban ha lágy, elég kicsit kevesebbet.

A program sem mindegy: Ha gyors programmal mosunk, akkor érdemes kevesebb mosószert használni, hiszen a rövidebb ciklus alatt kevesebb idő jut a tisztítószer kiöblítésére is.  

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...