A morzsasütemény a desszertek egyik legegyszerűbbike, sőt, olyannyira könnyed az elkészítése, hogy gyakran elhangzik róla a „bármilyen gyümölccsel, recept nélkül is elkészíthető” mondat. Ami nagyrészt igaz, de azért nem teljesen: igenis akadnak olyan gyümölcsök az arzenálban, amelyek nem állják meg a helyüket egy morzsasütemény receptjében, vagy amelyekkel sikerülhet ugyan a recept, de a végeredmény egyszerűen nem lesz finom. A határ néha hajszálvékony, tanuljuk meg nem áthágni!
Nézd meg galériánkban a morzsasütire alkalmas és kevésbé alkalmas gyümölcsöket!
6 gyümölcs, amiből érdemes morzsasütit sütni és 4, amiből nem
Alma, körte
Kevés olyan sütemény van, amibe ne tudnánk almát vagy körtét gyömöszölni – a morzsasütemény pedig egyike azoknak az édességeknek, amelyekben bármikor landolhatnak az ősz lédús, fanyar gyümölcskincsei. Almából próbálkozhatunk a nyári verzióval is, bár figyeljünk arra, hogy keményebb, kevésbé lédús és savanykásabb az íze.
Birsalma
Persze ezt is almának hívják és még kinézetre is hasonló, azonban csak ezek alapján még nem nyer bebocsátást a morzsasütemény edényébe a birs. Leginkább azért nem, mert húsa nagyon kemény, sütőben lassan és nehézkesen puhul. Ezért nagyon hosszadalmasan elő kéne sütnünk, ami lényegében megfosztaná a morzsasütit egyik legfontosabb tulajdonságától: a gyorsaságától. Hagyjuk a birset inkább sajttá alakulni, mindenki jobban jár majd ekképp.
Őszi- és sárgabarack
Mindegy, hogy nyár közepe vagy ősz eleje van épp, valamilyen barackkal mindkét esetben alkothatunk majd. Ráadásul morzsás, ropogós-dzsemes sütemény ugyanúgy sülhet az ősziből, mint a sárgából. Előbbit érdemes meghámozni (persze nem muszáj), és minimálisan elősütni, a sárgabarack esetében pedig megéri érett, akár túlérett darabokat is összeválogatni.
Szőlő
Ősszel nagyon elfoghat minket a szezonális süteménysüthetnék, ez a féktelen lendület pedig olyan hibákhoz is vezethet, mint például a szőlő morzsasütibe való helyezése. A szemeken feszülő vastag héj és a bennük rejlő kemény magok csak a problémák kezdetét jelentik, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a teljesen szétsült szőlő nem éppen azt a texturális élményt hozza, ami egy morzsás sütemény esetében kötelező.
Bogyósok
Tisztán logikai alapon állva használhatnánk bogyós gyümölcsöket morzsasütemény készítésére, azonban akadnak más szempontok is, amiket érdemes figyelembe venni. Mivel a bogyósok igen borsos áron kelnek el a piacon, a zöldségeseknél, egy egész tepsire elég gyümölcs bizony rendesen megtépázná a költségvetésünket. Ezért, ha mindenáron az apró szemeket szeretnénk morzsaréteg alá fektetni, keverjük őket valamilyen másik fajt gyümölccsel (pl. körte, őszibarack, szilva).
Sárgadinnye
Akadnak ugyan olyan sült sütemények, amelyek befogadják a lédús sárgadinnyét, és ezek némelyike még el is fogadható. Azonban inkább piskóták lágy ölelésében érzi magát jól a sárgadinnye, sütőtálban megsütve, majd morzsával meghintve már kevésbé (leginkább azért, mert nem képes dzsemesre sülni, hanem egyszerűen leves marad, ami eláztatja a morzsát is).
Füge
Ilyen problémája a fügének biztos nem lenne: ha megsütnénk, egészen sűrű, gazdag réteget képezne, ami tényleg sok mindenben hasonlít egy lekvárra. A különleges gyümölccsel csupán annyi a bökkenő, hogy túl intenzív aromája van: még akkor is képes elnyomni a többi ízeket, ha más alapanyagokkal próbáljuk vegyíteni, mondhatni, nem egy csapatjátékos.
Elkészítésre alkalmas receptek:
Szilvás crumble
Nem akármiért hívják a lusták süteményének, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthető, az adott évszaknak megfelelően variálható a töltelék és a siker garantált. Most rengeteg ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több gyümölcsös- sé zöldségalkalmassági vizsgálat: