Mokkatorta a boldog békeidőkből

E heti gasztrobloggerünk, Kiskonyhám ízei, egy igazi nosztalgiatortát készített. A boldog békeidőket idéző cukrászati remek egy századfordulós recept hatására született!

Régi családi recepteket és régi receptes könyveket nézegetve akadtam a mokkatortára. Még sosem készítettem, ha emlékezetem nem csal, akkor nem is nagyon ettem még hozzá hasonlót. Pedig igencsak egyszerű torta, de mivel nem vagyok nagy „cukrászdafan”, nem merek kísérletezni a vajas csodákkal. Végül a Magyar háziasszonyok könyvének 1908-as kiadása adta az inspirációt. Nem követtem a receptben leírtakat, inkább főzött krémet választottam, viszont nem ajánlom meglepni vele drága porontyunkat, hiszen tömény kávét tartalmaz! Csak megerősíthetem, minden, ami házi, az remek találmány.

Hozzávalók

A tortalaphoz

  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor

A krémhez

  • 3 tojás sárgája
  • 6 dl tej
  • 6 ek liszt
  • 5-6 mk őrölt kávé
  • 2 kanál lefőzött feletekávé
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj

A locsoláshoz

  • 1 kupica rum
  • 1 mk cukor
  • 1 dl feketekávé

Elkészítés

  1. A piskótát elkészíthetjük egy nappal vagy napokkal korábban is. A trükkje nagyon egyszerű, ha kihűlt, csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki. Én is így tettem.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab, lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan, egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral elkevert lisztet. Miután miden alapanyag belekerült, még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel.
  3. Öntsük egy kikent (én kevés olajjal szoktam) és kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd sütését 180 fokos, előmelegített sütőben kezdjük. Amikor már érezni az illatát, visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 35-40 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját, máskülönben összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük. Tegyük félre hűlni.
  4. Gőz fölött, duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  5. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez. Ha szép homogén lett, mehet bele a darált és főtt kávé. Ha ízlésünk engedi, minél töményebb, annál finomabb. Aki így gondolja, ne sajnálja a darált részét. Folyadékot már ne tegyünk, mert akkor elvész krémessége. A cukrot is lehet variálni, nem szentírás a mennyiség.
  6. Vágjuk háromba a tortát, majd kezdjük el megtölteni. Minden egyes lapot érdemes enyhén meglocsolni, kávé, rum, cukor, víz keverékével.
  7. Személy szerint nem szeretem, ha a piskóta száraz. A legvégén vonjuk be a külsejét és díszítsük tetszés szerint. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

A recept elemnthető a receptkönyvbe itt

Kiskonyhám ízei receptjei a NoSalty-n

Kiskonyhám ízei blogja

Kiskonyhám ízei a Facebook-on

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...