A MOHU ismét újít: hulladékudvarokban is lehetővé teszi a konyhai élelmiszer-hulladék leadását, a választható udvarok száma pedig folyamatosan nő.
Amellett, hogy tesztjelleggel a MOHU házhoz is megy az élelmiszer-hulladékért, a vállalat mostantól hulladékudvarokban is lehetővé teszi az ilyen típusú szemét leadását.
Jelenleg 33 helyszínen, Budapesten, Cegléden, Kecskeméten, Szolnokon, Székesfehérváron, Kaposváron, Tatabányán, Zalaegerszegen, Orosházán, Gyomaendrődön, Békéscsabán és Nagykanizsán adhatók le az élelmiszer-hulladékok - írja a MOHU.
A MOHU becslései szerint egy ember nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel, ezt pedig közös érdek szelektíven gyűjteni, majd a biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást és komposztot előállítani.
A hulladékot saját tárolóedényében kell leadni a helyszínen, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben elhelyezni.
Hogy mi adható le?
A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokban is leadhatók különböző szerves hulladékok, például gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű (teafilter nem), tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények.
Mi nem adható le?
Ugyanakkor csontokat, élelmiszercsomagolást, porzsákokat, porszűrőket, papírzsebkendőket és pelenkákat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket.