Egy új kutatás szerint így lehet megelőzni a mogyoróallergiát

Egy maréknyi kutató érdekes összefüggést fedezett fel a csecsemőkori mogyorófogyasztás és a mogyoróallergia között.

A mogyoróallergia az egyik legsúlyosabb allergiafajta, amely az elmúlt években is több életet követelt. Eközben az adatok azt mutatják, hogy egyre többen szenvednek tőle, az elmúlt két évtizedben 3,5-szeresére nőtt az érintettek száma, elérve az 1,4-2%-ot Európában és az Egyesült Államokban. Az USA-ban például 1999-ben még csak a lakosság 0,6%-át érintette ez az allergia, 2010-re pedig ez a szám elérte a 2%-ot (talán nem meglepő, hogy a mogyoróvajas-lekváros szendvics hazájából vannak pontos adataink erről). Egy új tanulmány azonban most megoldást ígér a veszélyes állapotra...

Egy új kutatás szerint, megelőzhető lehet a mogyoróallergia

Segíthet, ha csecsemőkortól kis mennyiségben földimogyorót kapnak a gyerekek

Az új tanulmány szerint, ha a szülők kis mennyiségben mogyorót adnak a csecsemőknek, az védelmet nyújthat számukra a jövőben. A szóban forgó kutatás május 28-án a NEJM Evidence című folyóiratban jelent meg, amely 500 gyermeket követett nyomon csecsemőkortól 12 éves korukig.

A kutatásból kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél, akik csecsemőkorukban kezdtek el földimogyorót fogyasztani (és ezt később is folytatták) 71%-kal csökkent az allergia kialakulásának aránya serdülőkorban, ellentétben azokkal, akik gyerekekként teljesen elkerülték a földimogyorót.

Ha nem vagy allergiás, akkor próbáld ki ezeket a mogyoróvajas finomságokat:

Vajas csirke

Ezt a receptet tulajdonképpen inkább magam miatt teszem fel, hogy ne kelljen mindig gondolkodni, hogyan is csináltam a múltkor! :)

Vietnámi tavaszi tekercs

Télen-nyáron tökéletes és egészséges alternatíva szendvics helyett. A felsorolt hozzávalók abszolút variálhatók! A tekercsek főételként 5 emberre elegendőek.

„Ezeknek az eredményeknek meg kell erősíteniük a szülők bizalmát abban, hogy a kisgyermekek csecsemőkorban kezdődő, a bevált irányelveknek megfelelő földimogyoró-táplálása tartós védelmet nyújthat a mogyoróallergiával szemben” – osztotta meg gondolatait közleményében Dr. Jeanne Marrazzo, az Egyesült Államok allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézetének (NIAID) igazgatója.

Ha széles körben alkalmaznák ezt a módszert, akkor több tízezer mogyoróallergiás eset kialakulását lehetne megelőzni

– nyilatkozta a szakértő.

A vizsgálat során azt is megállapították a kutatók, hogy a mogyorótermékek korai bevezetése 81%-kal csökkentette 5 éves korban a mogyoróallergia kialakulásának kockázatát.

Kóstold meg ezeket a mogyoróvajas finomságokat, ha nem szenvedsz allergiában:

6 hozzávalós sajttortakocka

Imádni fogjátok ezt a szuper egyszerű desszertreceptet. Ezekhez a sajttortakockákhoz mindössze 6 hozzávaló szükséges, és gazdag mogyoróvajas-mascarponés töltelékkel, vajas ...

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

„A mogyoróallergia a legtöbb gyermeknél nagyon korán, 6 és 12 hónapos kor között alakul ki. Ha meg akarunk előzni egy betegséget, akkor ezt még a betegség kialakulása előtt kell megtenni” – osztotta meg a CNN-nel Gideon Lack, a King's College London gyermekallergia professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Ez a biológiai jelenség egy immunológiai elven, az úgynevezett orális toleranciaindukción alapul. Már évtizedek óta tisztában vannak azzal a kutatók, hogy azoknál a fiatal egereknél, akiket olyan ételekkel etetnek, mint a tojás, a tej vagy a mogyoró, később nem alakulhat ki ilyen allergia. A szervezet ajánlása szerint az enyhe vagy közepesen súlyos ekcémás csecsemőket (akiknél fokozott a mogyoróallergia kockázata) már 6 hónapos koruk körül érdemes megismertetni a mogyoróval az allergia kockázatának csökkentése érdekében.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...