A mogyoróallergia az egyik legsúlyosabb allergiafajta, amely az elmúlt években is több életet követelt. Eközben az adatok azt mutatják, hogy egyre többen szenvednek tőle, az elmúlt két évtizedben 3,5-szeresére nőtt az érintettek száma, elérve az 1,4-2%-ot Európában és az Egyesült Államokban. Az USA-ban például 1999-ben még csak a lakosság 0,6%-át érintette ez az allergia, 2010-re pedig ez a szám elérte a 2%-ot (talán nem meglepő, hogy a mogyoróvajas-lekváros szendvics hazájából vannak pontos adataink erről). Egy új tanulmány azonban most megoldást ígér a veszélyes állapotra...
Segíthet, ha csecsemőkortól kis mennyiségben földimogyorót kapnak a gyerekek
Az új tanulmány szerint, ha a szülők kis mennyiségben mogyorót adnak a csecsemőknek, az védelmet nyújthat számukra a jövőben. A szóban forgó kutatás május 28-án a NEJM Evidence című folyóiratban jelent meg, amely 500 gyermeket követett nyomon csecsemőkortól 12 éves korukig.
A kutatásból kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél, akik csecsemőkorukban kezdtek el földimogyorót fogyasztani (és ezt később is folytatták) 71%-kal csökkent az allergia kialakulásának aránya serdülőkorban, ellentétben azokkal, akik gyerekekként teljesen elkerülték a földimogyorót.
Ha nem vagy allergiás, akkor próbáld ki ezeket a mogyoróvajas finomságokat:
„Ezeknek az eredményeknek meg kell erősíteniük a szülők bizalmát abban, hogy a kisgyermekek csecsemőkorban kezdődő, a bevált irányelveknek megfelelő földimogyoró-táplálása tartós védelmet nyújthat a mogyoróallergiával szemben” – osztotta meg gondolatait közleményében Dr. Jeanne Marrazzo, az Egyesült Államok allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézetének (NIAID) igazgatója.
Ha széles körben alkalmaznák ezt a módszert, akkor több tízezer mogyoróallergiás eset kialakulását lehetne megelőzni
– nyilatkozta a szakértő.
A vizsgálat során azt is megállapították a kutatók, hogy a mogyorótermékek korai bevezetése 81%-kal csökkentette 5 éves korban a mogyoróallergia kialakulásának kockázatát.
Kóstold meg ezeket a mogyoróvajas finomságokat, ha nem szenvedsz allergiában:
„A mogyoróallergia a legtöbb gyermeknél nagyon korán, 6 és 12 hónapos kor között alakul ki. Ha meg akarunk előzni egy betegséget, akkor ezt még a betegség kialakulása előtt kell megtenni” – osztotta meg a CNN-nel Gideon Lack, a King's College London gyermekallergia professzora, a tanulmány egyik szerzője.
Ez a biológiai jelenség egy immunológiai elven, az úgynevezett orális toleranciaindukción alapul. Már évtizedek óta tisztában vannak azzal a kutatók, hogy azoknál a fiatal egereknél, akiket olyan ételekkel etetnek, mint a tojás, a tej vagy a mogyoró, később nem alakulhat ki ilyen allergia. A szervezet ajánlása szerint az enyhe vagy közepesen súlyos ekcémás csecsemőket (akiknél fokozott a mogyoróallergia kockázata) már 6 hónapos koruk körül érdemes megismertetni a mogyoróval az allergia kockázatának csökkentése érdekében.
Még több életmód: