4 gyakori tévhit a cukorbetegségről, amit érdemes tisztázni

Napi tippünkben 4 gyakori tévhitet tisztázunk a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Számtalan helyről ömlik ránk az egészségünkkel kapcsolatos információ, és ebben az áradatban sokszor nehéz eldönteni, hogy mi a valóság, és mi a mítosz. Cikkünkben 4 gyakori tévhitet tisztázunk a cukorbetegség kapcsán.

4 gyakori tévhit a cukorbetegségről, amit érdemes tisztázni

Mítosz #1: A magasabb testsúly automatikusan cukorbetegséghez vezet

Valóság: a testsúly és a BMI nem az egyetlen dolog, amely befolyásolhatja az általános egészségi állapotot és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A magasabb testsúlyt gyakran azonosítjuk a rossz egészségi állapottal, pedig ez a megbélyegzés igencsak káros, és nem is feltétlenül helytálló. A cukorbetegség kialakulását számos tényező befolyásolja, így a testsúly nem feltétlenül predesztinálja, hogy valaki diabéteszes lesz-e.

Kijelenthetjük, hogy nem minden 2-es típusú cukorbeteg kövér, és nem minden 1-es típusú cukorbeteg vékony.

A testsúlyon túl a cukorbetegség rizikófaktorai közé tartozik az életkor, a családi kórtörténet, a fizikai aktivitás hiánya, valamint a prediabétesz vagy a terhességi cukorbetegség. (A szakértők még nem teljesen értik, hogy mitől alakul ki valakinél az 1-es típusú cukorbetegség, de az életkor és a családi előzmények a legnagyobb kockázati tényezők).

A nap végén az egészséged a legfontosabb, nem az, hogy mennyit mutat a mérleg. A rendszeres testmozgás és az elegendő alvás priorizálása mind a fizikai, mind a mentális jóléted javára válhat, függetlenül attól, hogy cukorbeteg vagy-e vagy sem.

Mítosz #2: Nem ehet szénhidrátot az, aki cukorbeteg

Valóság: a cukorbetegek diétája összetett (és tartalmazhat szénhidrátokat).

Az olyan szénhidráttartalmú ételeket, mint a zab, a gyümölcsök és bizonyos zöldségek, a cukorbetegek (vagy azok, akik meg akarják előzni a cukorbetegség kialakulását) gyakran elkerülik a vércukorszint esetleges megugrása miatt. Ez a taktika azonban könnyen visszafelé sülhet el.

A szénhidrátok kerülése fáradtabbá tehet, a szigorú megvonás pedig fokozhatja a sóvárgást, így végül még többet ehetsz a megkívánt ételekből, ami ténylegesen magas vércukorszinthez vezethet.

Általánosságban elmondható, hogy az olyan kijelentések, mint a "ne egyél X ételt" inkább árthatnak, mint használnának. A "ne egyél" gondolkodásmód könnyen kudarcra ítéli az egészséges táplálkozási szokások kialakítására irányuló törekvéseket, mert megfosztja az embereket a kulcsfontosságú tápanyagoktól, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a mindennapokban megfelelően tudjanak működni. Emellett nem is fenntartható ez a szemlélet, ami pedig elengedhetetlen a vércukorszint hosszú távú stabilan tartásához.

Tehát igen, lehet, hogy cukorbetegség esetén kicsit jobban oda kell figyelni a cukor- és szénhidrátbevitelre. De hacsak nincs ételallergiája vagy -intoleranciája valakinek, akkor nincsen olyan különleges élelmiszer, amelyet egyenesen kerülnie kellene - így a szénhidrátokat sem.

Mítosz #3: A cukormentes élelmiszerek a cukrosak fölött állnak, különösen egy cukorbeteg esetében

Valóság: a cukormentes ételeknek megvannak a maguk hátrányai, amelyeket érdemes ismerni és figyelembe venni.

Csábító lehet az a gondolat, hogy egyszerűen csak ki kell cserélni a cukros ételeket cukormentesekre. Érdemes azonban gyanakodni, ha valami túl könnyű megoldást kínál egy problémára. Kezdjük azzal, hogy sok cukormentes élelmiszer nátrium- vagy zsírtartalma magasabb, mint a rendes változatnak. A gyártók annak érdekében adnak nátriumot vagy zsírt a termékekhez, hogy kompenzálják a kevésbé édes ízt, ez azonban szintén nem feltétlenül előnyös egészségügyi szempontból.

Emellett néhány "cukormentes" összetevő, például a maltodextrin ugyanúgy hatással lehet a vércukorszintre. Ezek a nem tápláló édesítőszerek pedig sajátos mellékhatásokat okozhatnak.

Gyakran vannak más adalékanyagok is, mint például a cukoralkoholok, amelyek gyomor-bélrendszeri panaszokhoz vezethetnek. (Tehát, ha elmajszolsz egy zacskó cukormentes cukorkát, lehet, hogy a végén a WC-n kötsz ki.)

Mindezek alapján érdemes olyan élelmiszereket választani, amelyeknek természetes módon alacsonyabb a hozzáadottcukor-tartalma. Persze fogyaszthatsz cukormentes termékeket is, csak ne gondolj rájuk úgy, mint a cukorbetegség elleni csodaszerre.

Cukormentes málnás sajttorta

Szívünk szerint málnát tennénk mindenbe! Így került a málna a sajttortába, ami még frissebbé teszi az örök kedvencet. Egy kis málnaredukcióval meglocsolva tovább fokozhatjuk az ...

Mítosz #4: A folyamatos glükózmonitorok akkor is hasznosak, ha nem vagy cukorbeteg

Valóság: ez a technológia olyan információkat nyújt, amelyek feleslegesek és akár zavaróak azok számára, akik nem cukorbetegek.

A folyamatos glükózmonitorokat (CGM) úgy reklámozzák a cukorbetegséggel nem rendelkező emberek számára, mint a vércukorszint követésének és az anyagcsere befolyásolásának módját - de vajon van-e rá szüksége annak, aki nem cukorbeteg? A legtöbb cukorbeteg-szakértő szerint nincs. Kevés vagy semmilyen kutatás nem támasztja alá a használatának előnyeit nem cukorbeteg személyeknél, és megkérdőjelezhető, hogy valóban segít-e javítani az egészségügyi állapotot.

A témába vágó csekély számú kutatás alapján a nem cukorbeteg emberek esetében nem sok hasznos információt szolgáltat a glükózszintjük ilyenfajta nyomonkövetése. A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban 2019-ben megjelent kis tanulmány 153 nem cukorbeteg személynek adott CGM-et, és azt találta, hogy a résztvevők vércukorszintje az esetek 96 százalékában a normál tartományban volt.

A folyamatos monitorozás mentálisan is megterhelő lehet. Például természetes módon emelkedik és csökken mindenkinek a vércukorszintje a nap folyamán, az étkezés és más tevékenységek függvényében. Ez az információ sokakat indokolatlanul megrémíthet és téves következtetések levonására sarkallhat.

Cukormentes, mézes zserbó

A recept nagymamám szakácskönyvéből származik, rengeteg cukorral, ahogy azt kell. Ez egy sokkal kímélőbb, alakbarátabb verzió, persze csak mértékkel. cukormentes - laktózmentes - ...

Egy másik nézőpont, hogy ha olyanok is használják a készülékeket, akiknek nincs egészségügyi oka erre (mint nemrég a fogyást elősegítő diabéteszgyógyszer esetében is történt), az hiányhoz vezethet, így azok, akiknek tényleg kellene, nem tudnak hozzájutni.

Hogyan tájékozódj?

Az interneten és a közösségi médiában rengeteg információ áll rendelkezésre a cukorbetegségről, ebből azonban sok nem helytálló vagy nem mindenkire helytálló. A diabétesz kezelése mindenkinél másképp néz ki, ezért mindenképp orvossal és dietetikussal érdemes egyeztetni a megfelelő diéta kialakításáról.  

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...