Mitől olyan finom az indiai kaja? A tudomány elárulja!

Te is legszívesebben minden nap indiait ennél? Nem vagy ezzel egyedül, de mi lehet az oka a "függőségnek"? 

Curry-lázban ég az egész nyugati világ...már évtizedek óta: az indiai konyha összetett, simogató ízei, anyagcserét serkentő fűszerei mindenhol nagy népszerűségnek örvendenek.

A Daily Mail beszámolt egy kutatásról, melyben a tudósok az indiai konyha több, mint 2000 receptjét vizsgálták meg, hogy felfedezzék, mi a titka, hogy annyian imádják a curry-t. Azt találták, hogy a nyugati konyha általában hasonló ízeket párosít - például sör és marhahús - , ezzel szemben az indiai gasztronómia legalább hét olyan összetevővel rendelkezik, melyekben nincsenek egymást fedő ízek.

Hogy tisztábban lássunk: az Indian Institute for TechnologyDelhi-beli központja (nagyjából annyit jelent Indiai Technológiai Intézet) azt kereste, hogy milyen gyakoriak az indiai ételekben az egymást keresztező komponensek az alapanyagokban. A kutatást molekuláris szinten végezték, hogy megtalálják a válaszokat, és megértsék, miért más a nyugati világ gasztokultúrájához képest az indiai konyha ízarzenálja.

Magyarul: mitől ennyire finom az indiai kaja?

Azt találták, hogy az ízek közötti átfedés sokkal ritkább, mint arra számítottak. Agaram masala (indiai fűszerkeverék) és a harangpaprika például olyan összetevőkkel vannak párosítva a receptekben, melyekkel nincsenek kémiai hasonlóságuk.

Vajas csirke

Ezt a receptet tulajdonképpen inkább magam miatt teszem fel, hogy ne kelljen mindig gondolkodni, hogyan is csináltam a múltkor! :)

Sütőtökös curry

Ez a sütőtökös-csicseriborsós egytálétel úgy keletkezett, hogy rengeteg sütőtök volt otthon, amit rokonoktól, ismerőstől kaptam további szíves felhasználásra. Egy idő után a leves ...

Ez nagy különbség a nyugati gasztronómiához képest, mely simán párosít hasonló komponensű ízeket, látszólag össze nem illő anyagokat, mint a csoki és a kéksajt, mert hasonló komponenseken osztoznak. Például az acetál megtalálható a whiskey-ben, almalében, narancslében vagy a nyers céklában is, az eper pedig olyan alkotóelemekre bontható, amik jól passzolnak a fehér borral.

Ezzel szemben az indiaik annál kevésbé használnak egy alapanyagot egy másikkal, minél inkább hasonló komponenseik vannak. A kutatók úgy következtetnek, hogy ettől lesz olyan ízletes az indai étel, mert minden összetevő saját, teljes pompájában tud kibontakozni a kész ételben, nem pusztán összekeverednek az egyes ízek és összetevők.

Omlós csirke tikka masala

Isteni finom, szuper omlós csirke tikka masala receptet hoztunk Nektek, amit mindenképpen ki kell próbálnotok, ha annyira szeretitek az indiai konyhát, mint mi! A legjobb, ha házi naan kenyeret ...

Gyors indiai vajas csirke

A kedvenc indiaiak által kitalált, Brit Birodalom által terjesztett curry-m leggyorsabb módja. A gyorsaságot úgy értem, hogy nem szükséges a húst pácolni, a sütési módszerrel majdnem ...

Tulajdonképpen minden fűszer egyedileg és különlegesen van megálmodva a receptekben úgy, hogy az étel minden szereplője helyet kapjon az ízérzékelésben.

A legtöbb curry (azaz indiai egytálétel) általában tartalmaz kurkumát, köményt, szegfűborsot, gyömbért, fokhagymát, paprikát - és ezekhez antibakteriális tulajdonságokat is kapcsolnak. Ez a magyarázat arra, hogy miért a forró éghajlatú országokban főzik őket az ételbe - az elkészült finomságokat így lehetséges tartósabbá tenni, megóvni az idő előtti romlástól.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...