Mitől lesz valóban omlós a linzertészta?

Legyen omlós, de ne porladjon el a kezedben. Ki ne szárítsd! Itt a sok jó tanács, hogy valóban omlós legyen a linzertésztád!

Liszt, vaj, víz – ez a hármas alkotja az omlós linzertészta lelkét, de vajon hogyan, milyen formában használjuk őket? Egyáltalán nem mindegy. Gyúrás, nyújtás és sütés – itt leledzik a három legfőbb hibaforrás, és ha rosszul csinálod, könnyen elronthatod. Íme a linzertészták 6 fő ismérve, melyek betartásával közelebb kerülsz a tökéletes alaptészta elkészítéséhez!

Citromos-mákos linzerek recept

A hideg vaj és víz varázsa

  • Igen, a legjobb linzertészta vajjal készül, nem margarinnal! Ráadásul hidegen kell a liszthez kockázni, reszelni, és gyors mozdulatokkal hozzámorzsálni. Más esetben aprítógépben pár mozdulattal hozzáforgatni.
  • A vízzel – melyet ugyancsak jéghidegen adagoljunk a tésztához – nem szabad szűkmarkúan bánni. Segít abban, hogy ne száradjon ki a tésztánk. Ugyanakkor ha túlzottan sok kerül bele, túl nyúlóssá és kezelhetetlenné válhat, ezért fontos a kicsi mennyiségben való adagolása!

Nagyi titka lisztajánló

  • A félfogós búzaliszt dédanyáink és nagymamáink nagyra tartott és sokat használt lisztfajtája. A Nagyi titka Félfogós liszt egy speciális őrlésű liszt, mely egyesíti magában a búzarétesliszt és búzafinomliszt kedvező sütési tulajdonságait.
  • Ennek a speciális őrlésnek köszönhetően a vele készült tészta jobban nyújtható és rugalmasabb, a kész sütemény vagy panír pedig ropogósabb lesz.
  • A legjobb választás omlós, vajas vagy hajtogatott tészták, piték, linzerek készítéséhez.

Erre használd még!

A Nagyi titka Félfogós búzaliszt az omlós, vajas és hajtogatott tészták mellett ideális alapanyaga a pogácsáknak, sós vagy édes aprósüteményeknek, kiváló vékony pizzatészta készítéséhez, de galuskához, nudlihoz, panírozáshoz és sörtésztához is nagyszerű.

Ezeket olvastad már?

Ne gyúrjuk túl és pihentessük!

  • A linzertészta gyúrásával bánjunk csínján, hiszen nincs szüksége olyan fajta összedolgozásra, mint a kelt tésztáknak. Könnyű mozdulatok, rövid gyúrás elegendő lesz neki. Így lehet puha és omlós.
  • Nyújtás, szaggatás, vágás előtt mindenképpen tegyük hűtőbe, nem ragad majd a munkafelülethez, tehát ezt az időt ne sajnáljuk tőle! Mehet a mélyhűtőbe is, ha nagyon sietünk, és ha mégis elhalasztanánk a sütést, később is elővehetjük. Egy-két hétig eláll ott, de egy óra kell neki a regenerálódásra, vegyük ki időben a hűtőből.

Vastagon vagy vékonyan?

  • Ne nyújtsuk túl vékonyra. Egyrészt le sem tudjuk majd kaparni a deszkáról, másrészt a formába tételkor és kivételkor is csak törni fog. Eljön a legrosszabb, ami történhet: nem marad egyben, szétesik a sütink.
  • Ha túl pufira nyújtjuk, akkor nem sül át a tészta közepe, ezért maradjunk a maximum félcentis vastagságnál.

Ne süsd túl!

  • A linzer a nagy kivétel! Ne várj arra, hogy aranybarnára süljön a teteje. Ez a halála, ugyanis túlsül, kiszárad, törik vagy nagyon kemény lesz.
  • A linzer világos színben tökéletes, ne aggódj, ha úgy néz ki, mintha nyers lenne, 10-12 perc elég neki. Lehet, hogy még puha a teteje, de miután kivetted a sütőből és pihentetted, pont tökéletesen keményedik meg. Ha beleharapsz, omlik a szádban a süti.

Tudj meg többet a Nagyi titka Félfogós búzalisztről itt!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...