Mitől lesz ízletes a halászlé?

Mi a közös Bajában és Szegedben? Hát persze, hogy a halászlé! Mindkettő más, de van egy közös vonásuk, mely igazán ízletessé teszi őket. Íme a titok!

Vegyes halászlé az Algyői Halászcsárdában

Melyik a finomabb?

Ezen kár is lenne vitázni, kinek-mi. A bajaiak halászlevük hírnevének megőrzése érdekében minden évben a város főterén rendezik meg hagyományos főzőversenyüket. Aki itt diadalmaskodni szeretne, az ponty alapot használ, és esetleg némi csukával, süllővel vagy harcsával varázsolja komplexebbé a levest. Az egyszerű ízek dominálnak, nincsen pepecselés: a halat hagymával és pirospaprikával megfőzik, majd a végén szigorúan gyufatésztával tálalják.

A szegedi változat már macerásabb ügy. Ők először egy alaplevet készítenek az aprólékból, majd ezt átpasszírozzák, aztán pedig ebben főzik meg a halszeleteket. Az így készült leves jóval sűrűbb a bajaiak hallevesénél, de legtöbbször ez is pontyból vagy harcsából készül. Az én személyes kedvencem, amikor mindkettő kerül bele. Mikor legutóbb a napfény városában jártam, újra megkóstolhattam ezt a fogást, méghozzá az Algyői Halászcsárdában. Az ő vegyes halászlevüknek a különlegessége, hogy haltej, halikra és harcsamáj is díszeleg a tányérban - ez utóbbi elképesztően finom, úgyhogy bátran ajánlom a karácsonyi levesbe is, nem fogunk csalódni! Emellett muszáj megemlítenem a szegedi Tiszavirág halászlevét is, akik ottjártunkkor bebizonyították, hogy igenis lehet a halászlé is első osztályú fogás! Az asztalnál ülő tősgyökeres szegediek persze kétkedő tekintettel fogadták az eléjük letett tányért, mégis, a kóstolás után elégedetten ismerték be, hogy ez a változat is isteni volt. Regdon Zsolt, a konyhafőnök, haltej terrine kíséretében tálalta a halhúst, és erre került rá a krémleves állagúra sűrített lé. Azt hiszem, ez volt életem eddigi legfinomabb halászleve!

Halászlé a szegedi Tiszavirágban

A titok

Az elmúlt időszakban rengeteg bírálat érte a szegedi halászlevet. Legfőbb hátrányának azt hozták fel, hogy szinte mindegyikben csak a leveskockát lehet érezni, ez pedig elnyom minden más ízt. Pedig a halászlének - legyen szó bármelyikről - csupán egy titka van: a jó fűszerpaprika! Bár a magyar konyha egyik legalapvetőbb ismertetőjeléről beszélünk, mégis, a mai kínálat sajnos rendkívül elkeserítő. Szó szerint, hiszen a legtöbb bolti paprika a keserű ízélményen túl semmit nem nyújt - ezt igazolta a Magyar Gasztronómiai Egyesület tavalyi évben elvégzett tesztje is.

Mohácsi halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a ...

Szekszárdi pontyhalászlé

Családunkban a halászlé amolyan szombati étek. Elkészítése számomra szertartás. A nap kora reggel a piacon kezdődik, ahol megveszem a várható létszámhoz szükséges mennyiségű és ...

Hogy akkor melyiket vegyük? Mi évek óta a nagyszülők által otthon készített paprikát használjuk, így nálunk nem okoz gondot a választás. Nemrégiben azonban a halászleveket is bíráló Gault & Millau Magyarország is kiosztotta az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet a Kiss család bezdáni fűszerpaprikája is megkapott.

A következőképpen jellemzik:

"A határon túli termelő paprikaőrleménye „Horgosi 2-es” és „Horgosi 6-os” elnevezésű érett paprikákból készül. Jellemzői: kézi szedés és szelektálás után négyhetes utóérlelés, kézi csumázás; kíméletes finomra őrlés; tiszta gyümölcsös-ásványos illat és érett-kerek íz. A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2012-es paprikatesztjének első helyezettje."

Higgyük el, hogy a jó minőségű és ízletes hal mellett a fűszerpaprika a halászlé legfontosabb hozzávalója, így nincs más választásunk - ha a hal már a hűtőben pihen, vagy még a fürdőkádban úszkál, akkor hozzuk ki belőle a legtöbbet, és semmiképp se rontsuk el halászlevünket rossz minőségű paprikával. Varázsoljuk igazán ízletessé és felejthetetlenné a karácsonyi menüt!

Még több halászlé recept

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...