Mitől lesz a húsvéti kalács jó foszlós és csodásan puha - Szakértőnk tippjei

A kevesebb több - ezt az elvet vallja Fekete Gergő pék, aki megosztotta velünk, szerinte mitől lesz igazán jó a húsvéti kalács. 

Ha azon gondolkozunk, milyen egy igazán jó húsvéti - vagy nem húsvéti - kalács, egy csábítóan illatos tésztafonat jut az eszünkbe, ami nem túl édes, ellenben levegős, lágy, foszlós. A fonatai szép feszesen állnak, és büszkén fénylenek. Megkérdeztük Fekete Gergőt, a budapesti Hold utcában található Artizán pékségkitalálóját, tulajdonosát, üzletvezetőjét, hogy szerinte mi a titka az ilyen csinos kalács elkészítésének.

Gergő azt vallja, hogy a kevesebb több - legalábbis, ha húsvéti kalácsról van szó. Szerinte a jó kalács - de a jó kenyér is - kevés alapanyagból készül, viszont ezek a hozzávalók legyenek igazán jó minőségűek. A legjobb, ha házi tejet, tojást tudunk használni a sütéshez. Megtudtuk azt is, hogy a kalácsfonatok nem befolyásolják az ízeket, viszont megállapítható belőlük a pékáru minősége. Ha összefolynak a fonatok, akkor silány a kalács.

Kalácsok az Artizánban

Gergő szerint alapszabály, hogy ha igazán jó minőségű pékárut akarunk sütni, akkor ne használjunk margarint, hanem vajjal készítsük a finomságunkat.

Kétféle édes kalácsot sütöttek a kameráink előtt az Artizán pékségben. Egy négy és egy öt fonatos kalács került ki a pékmesterek keze alól, amit sütés előtt jó alaposan, vastagon meg is kentek zsíros tejszínnel elkevert tojássárgájával. Ez a titka annak, hogy szép fényes és sötét legyen a péksüti. Ilyenkor, a húsvéti szezonban sós kalács is kapható az üzletben. A medvehagymás, füstölt sajtos kalácsukat mi is megkóstoltuk, és nagyon kedveltük.

Négy és öt fonatos kalács

Ha vásároljuk a kalácsot és nem mi készítjük, Gergő szerint érdemes betérni egy kézműves pékségbe, mert ezekben az üzletekben garantáltan betartják a kevés, de jó minőségű összetevő elvét.

A kalács fonatainak nem illik szétcsúszni

A kézműves termékekben nincsenek olyan praktikus, de a minőséget romboló adalékanyagok, mint például nyúlást gátlók, kelést elősegítők és lisztjavítók.

Füstölt sajtos, medvehagymás sós kalács

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Gál Józsi hentes megosztja velünk, hogyan válassz tökéletes húsvéti sonkát!

Legújabb receptek

Sós vendégváró szelet

Ünnepekkor nagy siker szokott lenni a hidegtál, vagy valamilyen más vendégváró. Ez egy egyszerűen elkészíthető, mutatós sós szelet, amibe ízlés szerint cserélgethetjük a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...