Mitől fájhat a hasad evés után?

Ha evés után rögtön jelentkezik a hasfájás, aztán kis idő múlva el is múlik, nagyon valószínű, hogy az étellel van valami gond.

Az evés utáni hasfájásnak rengeteg oka lehet, de általában azért, ha nem krónikus fájdalomról van szó, az étellel köthető össze a probléma. Vegyük sorra, mik lehetnek ezek.

Ételmérgezés

A hasfájás leggyakoribb oka kétségkívül az ételmérgezés, ennek azonban nemcsak ez az egy tünete létezik: ugyanúgy kísérheti rosszullét, hányinger, hányás és hasmenés is. A tünetek pár órával evés után jelenhetnek meg, de az is előfordulhat, hogy napok telnek el a rossz étel fogyasztása és az első rosszullét között. Ha a mérgezés nem túl súlyos, általában kezelhető egy kis pihenéssel, és bőséges folyadékbevitellel, ellenkező esetben lehet, hogy orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Savas ételek

A túl savas ételek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, hasfájást okozva. Ilyenek lehetnek a gyümölcslevek, a feldolgozott sajtok és a paradicsom is például – az ember nem is gondolna rá, mennyi minden lehet túl savas a szervezet számára. Ezek ellen egyetlen gyógymód van: ha találsz olyan alternatívákat, amelyek nem túl savasak a gyomrodnak.

via GIPHY

Felfúvódás

Ha a belekben felesleges gázok gyűlnek össze, az kellemetlen érzést, hasfájást is okozhat. Vannak bizonyos ételek, amelyek kifejezetten gázképzőek, ilyen például a hagyma, a bab- és káposztafélék, vagy mondjuk a brokkoli. Ha azt veszed észre, hogy nagyon felpuffadsz ezektől az ételektől, akkor ne fogyaszd őket, vagy legalább is mértékkel egyél belőlük!

Fűszeres ételek

Ugyanúgy, ahogy a savas ételek, a túl fűszeresek is kikezdhetik a gyomrodat. A csilipaprikában például kapszaicin van, ami irritálhatja az arra érzékeny szerveket – például a gyomrot is.

Koffein

Mindenki kedvenc serkentője bizony néhány embernél diszkomfortérzetet okoz. Ezt sajnos az erre érzékenyeknél nem igazán lehet kikerülni, de ha csak a kávé ízét szereted, tegyük fel, akkor koffeinmenteset nyugodtan ihatsz. Ugyanez a helyzet a teák esetében is.

via GIPHY

Alkohol

Az alkohol kifejezetten irritálja a gyomrodat – nem csoda, hogy másnap olyan rosszul van tőle az ember. Ez különösen igaz azokra az alkoholos italokra, amelyek még szénsavasak is. Szerencsére az ebből következő hasfájást nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni: az alkoholfogyasztás mérséklése a kulcsa.

Ételintolerancia vagy -allergia

Ha az ember figyeli, hogy mit eszik, és mire hogyan reagál a szervezete, nem nehéz észrevenni, ha allergiás vagy intoleráns valamelyik ételre. Az allergia a kettő közül a súlyosabb, az intolerancia pedig egy gyengébb allergiát jelöl. Mindegyikre léteznek orvosi vizsgálatok is, így, ha azt sejted, ez állhat a háttérben, érdemes lehet kivizsgáltatnod magadat.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hol fenyeget az ételmérgezés?

A hétköznapi vélekedés szerint a gyorskajáldákban gyengébbek a higiéniai körülmények, ezért nagyobb eséllyel szedhetünk össze betegségeket, ha ott étkezünk. Pedig nem így van.

admin

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...