Az evés utáni hasfájásnak rengeteg oka lehet, de általában azért, ha nem krónikus fájdalomról van szó, az étellel köthető össze a probléma. Vegyük sorra, mik lehetnek ezek.
Ételmérgezés
A hasfájás leggyakoribb oka kétségkívül az ételmérgezés, ennek azonban nemcsak ez az egy tünete létezik: ugyanúgy kísérheti rosszullét, hányinger, hányás és hasmenés is. A tünetek pár órával evés után jelenhetnek meg, de az is előfordulhat, hogy napok telnek el a rossz étel fogyasztása és az első rosszullét között. Ha a mérgezés nem túl súlyos, általában kezelhető egy kis pihenéssel, és bőséges folyadékbevitellel, ellenkező esetben lehet, hogy orvosi beavatkozásra is szükség lehet.
Savas ételek
A túl savas ételek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, hasfájást okozva. Ilyenek lehetnek a gyümölcslevek, a feldolgozott sajtok és a paradicsom is például – az ember nem is gondolna rá, mennyi minden lehet túl savas a szervezet számára. Ezek ellen egyetlen gyógymód van: ha találsz olyan alternatívákat, amelyek nem túl savasak a gyomrodnak.
Felfúvódás
Ha a belekben felesleges gázok gyűlnek össze, az kellemetlen érzést, hasfájást is okozhat. Vannak bizonyos ételek, amelyek kifejezetten gázképzőek, ilyen például a hagyma, a bab- és káposztafélék, vagy mondjuk a brokkoli. Ha azt veszed észre, hogy nagyon felpuffadsz ezektől az ételektől, akkor ne fogyaszd őket, vagy legalább is mértékkel egyél belőlük!
Fűszeres ételek
Ugyanúgy, ahogy a savas ételek, a túl fűszeresek is kikezdhetik a gyomrodat. A csilipaprikában például kapszaicin van, ami irritálhatja az arra érzékeny szerveket – például a gyomrot is.
Koffein
Mindenki kedvenc serkentője bizony néhány embernél diszkomfortérzetet okoz. Ezt sajnos az erre érzékenyeknél nem igazán lehet kikerülni, de ha csak a kávé ízét szereted, tegyük fel, akkor koffeinmenteset nyugodtan ihatsz. Ugyanez a helyzet a teák esetében is.
Alkohol
Az alkohol kifejezetten irritálja a gyomrodat – nem csoda, hogy másnap olyan rosszul van tőle az ember. Ez különösen igaz azokra az alkoholos italokra, amelyek még szénsavasak is. Szerencsére az ebből következő hasfájást nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni: az alkoholfogyasztás mérséklése a kulcsa.
Ételintolerancia vagy -allergia
Ha az ember figyeli, hogy mit eszik, és mire hogyan reagál a szervezete, nem nehéz észrevenni, ha allergiás vagy intoleráns valamelyik ételre. Az allergia a kettő közül a súlyosabb, az intolerancia pedig egy gyengébb allergiát jelöl. Mindegyikre léteznek orvosi vizsgálatok is, így, ha azt sejted, ez állhat a háttérben, érdemes lehet kivizsgáltatnod magadat.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Hol fenyeget az ételmérgezés?
A hétköznapi vélekedés szerint a gyorskajáldákban gyengébbek a higiéniai körülmények, ezért nagyobb eséllyel szedhetünk össze betegségeket, ha ott étkezünk. Pedig nem így van.
adminEzek a legismertebb és leghatékonyabb gyomorkímélő ételek
A kímélő ételek szerepe az, hogy tehermentesítsék az emésztőrendszert, ha az nem egészséges.
Kessel