Mit tud a magnézium?

Az ásványi anyagok hasznosak a szervezetünknek, és mindegyik másért fontos! A magnézium többek között az izmok és a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen, de még sok mást is megtudhatsz róla!

Általában erről az ásványi anyagról ritkán hallunk, én a terhességem során találkoztam a nevével rendszeresen, hiszen a várandósság alatt kiegészítésként magnézium szedését javasolják az orvosok a görcsök enyhítésére, megszüntetésére. Nézzük meg, e mellett mire is való szervezetünkben a magnézium!

A magnézium szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, az izmaink összehúzódásában, a csontok fejlődésében, enzimeket aktivál, illetve a fehérje- és a DNS-szintézisben is részt vesz.

Elsődleges forrásai a teljes kiőrlésű gabonák (például búza, zab, rizs) és az azokból készült termékek (például lisztek, korpa, pelyhek, kenyérfélék), egyes zöldségek (spenót, sóska), a banán, a hüvelyesek (szárazbab, szójabab, lencse) és a diófélék (dió, mandula), olajos magvak (tökmag, napraforgómag), mák. Ezeket rendszeresen fogyasztva, a kiegyensúlyozott étrendbe illesztve a magnéziumhiányból adódó állapotok, tünetek elkerülhetőek.

Forrás: Rodler, I: Új tápanyagtáblázat, Medicina 2006. Budapest

Ismerkedj meg a C-vitaminnal >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...