Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen? Most induló cikksorozatunk ebben nyújt segítséget!

Az élelmiszerlánc szinte minden szakaszában pocsékba megy valami. Állítsuk meg a pazarlást! Segítsük a hazai szervezetet, akik a jó ügy legnagyobb éllovasai!

Az élelmiszerpazarlás az éhezés világában napjaink egyik legégetőbb problémája. Világszerte a megtermelt élelmiszermennyiség egyharmada soha nem kerül elfogyasztásra, miközben emberek milliói éheznek. Pazarlunk az élelmiszerlánc minden fázisában, a termeléstől kezdve a gyártáson és kereskedelmen át a fogyasztókig. A kárba ment élelmiszerekkel kárba mennek a megtermelésükhöz szükséges erőforrások is.

Tudtátok például,

hogy egyetlen kiló marhahús előállításához 13-15000 liter víz szükséges? Arról nem is beszélve, hogy az élelmiszer a bomlásakor metángázt bocsát ki, ami 25-ször erősebb hatással van a klímaváltozásra, mint a széndioxid.

A Magyar Élelmiszerbank megmenti a kidobástól a kereskedelemben és a gyártásban keletkező élelmiszerfeleslegeket, és eljuttatja azokat a rászorulókhoz. Ezzel Magyarországon egyedülálló módon végeznek egyszerre zöld- és segélytevékenységet.

Magánszemélyektől nem fogadhatnak el feleslegeket, hiszen azok forrása nem ellenőrizhető, illetve az elaprózottság miatt a logisztika is megoldhatatlan lenne. Akkor mit tehetünk fogyasztóként?

Ahhoz, hogy felhasználóként csökkenthessük pazarlásunkat, az első és legfontosabb a tudatosság. Figyeljétek induló cikksorozatunkat, mostantól rendszeresen jelentkezünk élelmiszerpazarlás elleni tippekkel! Az Élelmiszerbankkal közösen minden cikkben körbejárunk egy élelmiszerfogyasztással kapcsolatos témakört, megvizsgáljuk, hogyan tehetünk a pazarlás ellen onnantól kezdve, hogy elindulunk bevásárolni, egészen odáig, hogy elfogyasztottuk a megfőzött ételeket.

Amellett, hogy otthon odafigyelsz a pazarlásra, itt támogathatod az Élelmiszerbank élelmiszermentő tevékenységét is, hogy minél több felesleg eljuthasson a rászorulókhoz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...