Mit tehetsz, ha hurutos köhögésed van?

Nem kell azonnal a patikába rohanni köptetőért, segítünk pár tippel!

A hurutos hörgők számtalan megbetegedést jeleznek, de ezek közül leggyakoribbak a megfázás, a hörghurut és az asztma. Ilyenkor a nyálkahártya gyulladásban van, és ennek hatására a több, és rossz esetben sűrűbb váladék jelenik meg rajta. Ez akadályozza a légzést, és lehetővé teszi, hogy a vírusok és baktériumok könnyebben tapadjanak meg a hörgőkben.

A test védekezési reflexe erre az állapotra az, hogy elkezdünk köhögni. Bár kellemetlen érzés, de a szervezet meg akar szabadulni a hörgőkben megtapadt nyáktól, amely minél sűrűbb, annál nehezebben felköhöghető. Erre az állapotra szoktak a patikában köptetőt adni, de házilag is segíthetünk magunkon a következő módszerekkel:

Sok víz

Ha sok folyadékot fogyasztunk, azzal a hörgőket is nedvesítjük, vagyis könnyebben tudunk köhögni. Vannak kifejezetten köptető hatású teák is, melyeket érdemes ilyenkor fogyasztani: ilyen a kakukkfű, a hársfa, a lándzsás útifű és a ziliz.

Inhalálás

Azzal is nedvesíthetjük a hörgőinket, ha forró gőzt inhalálunk, hiszen a légutak megfázás esetén kiszáradnak. Az inhaláláshoz a legjobb eukaliptuszolajas gőzölést végezni, de a gyógyszertárakban lehet kapni kifejezetten erre a célra készített keverékeket is.

Ütögetés és masszázs

Igaz, hogy ezt nem árt egy szakembertől megtanulni, mielőtt belefognánk, de ez a módszer is segít a hurut oldásában. Kilégzéskor a beteg hátát finoman lenről felfelé végigkopogtatjuk: ez mechanikus úton segít megszabadulni a  sűrű nyáktól.

Párásítás

A legegyszerűbb, de egyben hosszútávon leghatásosabb módszer a hurut felköhögésére az, ha beszerzünk egy párásítót. Ez ugyan nem azonnal és látványosan segít, mint a gőzfürdő, viszont folyamatosan támogatja a tüdő megfelelő tisztulását.

Forrásunk volt.

Szerző: Kessel Kriszta

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...