A lényeg itt is a gőzben sütés, zsiradék hozzáadása most sem szükséges, így, a sütőtasakos készítési módhoz hasonlóan, egészséges fogásokat tálalhatunk a papírból is. Az ételek kíméletesen, de gyorsan készülnek el a keletkező gőzben.
Mi kerüljön a csomagba?
Leggyakrabban halat, csirkehúst és/vagy zöldségeket szokás en papillote készíteni.
Zöldségek közül a magasabb víztartalmúakban gondolkozzunk (pl. cukkini, hagyma, paradicsom), de kerülhet a sütőpapírra például sárgarépa, fehérrépa is, csak ilyenkor egy kis folyadékot (alaplé, fehérbor, víz, citromlé) nem árt löttyinteni alá, így biztosítva a kellő mennyiségű gőzt.
NoSalty-tipp:
Ha egyszerre kerül a csomagba a hal/hús és zöldség, a főfogás várható sütési idejét figyelembe véve vágjuk fel a zöldségeket akkorára, hogy nagyjából egy időben készüljenek majd el. Nem túl szerencsés, ha túlkészül a köret, ahogy az sem, ha nyers marad.
Ízesítsünk!
Az alappároson kívül (só, frissen tört bors) nagyon jót tesznek a csomagokkal a friss zöldfűszerek. Fektessünk egy-egy ágacskával a tetejére, mielőtt lezárnánk a papírtasakot.
Szürkeharcsa en papillote lépésről lépésre
{ GALÉRIA = title:Sz%C3%BCrkeharcsa%20en%20papillote%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7 }
A technika
- Vegyünk egy sütőpapírt, hajtsuk félbe és vágjuk ki belőle a lehető legnagyobb kört. (Vagy szív formát.)
- Vékonyan megkenhetjük a sütőpapírt egy kis olajjal vagy olvasztott vajjal. (De az sem baj, ha ez a lépés elmarad.)
- Az egyik felére halmozzuk a csomagba szánt finomságokat. Fűszerezzük.
- Ráhajtjuk a másik felét, és a széleket visszahajtva gondosan lezárjuk a tasakot.
- Kívülről mindenképpen érdemes átkenni egy szilikonecset segítségével némi zsiradékkal a csomagok külsejét, hogy ne égjen meg a papír.