Mit, mikor, mennyit? Kenyérfélék helye az IR étrendben

Gyakori tévhit a szénhidrátdiétával szemezők körében, hogy el kell hagyni az étrendből a kenyérféléket. Erre azonban semmi szükség, sőt!

Az elmúlt években, ha valaki egészségesen étkezni vagy fogyni szeretett volna, az első lépéseinek egyikeként elhagyta a kenyeret, kenyérféléket az étrendjéből. Emellett ráadásul mostanság amúgy is rájár a rúd szegény szénhidrátokra - így a kenyérfélék ázsiója igencsak lezuhant mára.

Helyén van-e ez így vajon? Lehet-e kenyeret enni, ha egészségesen szeretnénk étkezni vagy ha pl. szénhidrátdiétába fogunk?

Lemúriai kenyér

A receptet a nővéremtől kaptam. A kenyér tömör szerkezetű, és nagyon finom. Nem utolsó sorban pedig egészséges, a korszerű táplálkozás iránt érdeklődőknek kifejezetten ajánlom. ...

Csicsókás-zabpelyhes zsemle

Fehér kenyér függő vagyok, sajnos. Ezt a mérleg is elkezdte mutatni, ezért úgy döntöttem, hogy ha már valami szénhidrátot enni akarok, akkor az legyen kicsit egészségesebb. Mivel ...

A kenyér

Bármennyire is próbáljuk tagadni, a kenyér mind a hazai konyhában, mind más országok konyháiban (pl. francia bagett, bajor kenyerek, az arab konyha lepényei stb.) alapélelmiszer. Könnyen, jellemzően kedvező áron hozzáférhető, sőt, némi gyakorlással otthon is tökéletesen elkészíthető - mindenféle szuperkészülékek nélkül, egy teljesen hétköznapi sütőben is.

Alapvető szénhidrát- és energiaforrásunk, gyakorlatilag bármely étkezésünkre fogyaszthatjuk, rendkívül változatosan felhasználva.

Teljes kiőrlésű zsemle házilag

Nő létemre volt szerencsém a Candida albicans nevű gombához, és mivel semmilyen gyógyszer vagy kúp nem segített, amit az orvos írt fel, így úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom a Candida ...

Jó kenyér? Rossz kenyér?

Van-e akkor jó és rossz kenyér? Anélkül, hogy megszemélyesítenénk ezeket az élelmiszereket, azt bizton állíthatjuk, hogy vannak olyan összetételű kenyerek, amelyek élettanilag kedvezőbb hatásúak az egészségünkre, mint más összetételűek.

Magasabb élelmi rost-, növényi fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-tartalmuk miatt a teljes kiőrlésű lisztből (is) készült kenyerek kedvezőbbek egészségünknek, mint a sima fehér lisztből készült kenyerek. Az IR étrendben ezek "konkrét" előnye, hogy a magasabb rosttartalom miatt szénhidráttartalmuk lassabban szívódik fel, lassabban emeli meg a vércukorszintet, így hozzájárul a napi kiegyensúlyozott, kiugrásoktól mentes, egyenletes vércukorszinthez.

Az élelmiszerüzletekben keressük azokat a termékeket, amelyek nagy részben vagy teljes mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Ezt sajnos ránézésre nem tudjuk megállapítani, hiába írják a csomagolásra a gyártók, hogy "fittness", "wellness" stb., hiába sötétbarna a kenyér színe. Mindig érdemes elolvasni a termékcímkét, ha ott az összetevők között első helyen szerepel teljes kiőrlésű liszt, akkor nagy valószínűséggel megfelelő a termék.

Süssük otthon!

Sok, előre nem csomagolt kenyér-, zsemlefélénél azonban nem találunk a kis papírcímkén összetevőlistát, így nem tudjuk feltétlenül eldönteni, hogy vajon megfelel-e nekünk az a termék. Persze fel is vehetjük a gyártóval a kapcsolatot, és van, aki hajlandó is érdemi választ küldeni.

Ma azonban egyre többen vágnak bele az otthoni kenyérsütésbe, ezzel kiváltva a boltokban kapható, gyakran bizonytalan összetételű kenyereket. Az otthoni kenyérsütés sajnos a városi környezetben a múlt században kiment a divatból, szerencsére manapság egyre többen ismerik fel, hogy kenyeret sütni egyáltalán nem nagy ördöngösség, némi gyakorlással könnyen elsajátítható tudomány.

Az otthon készített kenyerek előnye - amellett, hogy fantasztikus hangulatot árasztanak, hogy büszkeségre adnak okot - vitathatatlanul az, hogy pontosan tudjuk, mi került a tésztájába. Készíthetjük teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza-, Graham-, durum-, rozslisztből vagy ezek keverékéből, dúsíthatjuk ízlésünk szerint olajos magvakkal, fűszerekkel, gabonakorpával, -pelyhekkel, formázhatjuk változatosan, tetszés szerint. Ráadásul a receptúra alapján azonnal ki is számíthatjuk energia-, és tápanyagtartalmukat.

Skandináv kenyér

Nagyon szeretem a Wasa típusú kenyeret, mert egészséges és finom, ezért szerettem volna, ha saját magam készítem el, és végre meg is tettem. Ez itt az első próbálkozásom eredménye. ...

Ha épp nincs kenyér...

Hideg étkezéseinkhez, tízóraira, uzsonnára vihetünk magunkkal "kenyérhelyettesítőket" is - pl. svéd típusú laposkenyeret, ropogósokat, kekszeket. Ezeknél a termékeknél (ha nem magunk készítjük őket) is az összetevőlistára koncentráljunk (keressük a teljes kiőrlésű liszteket a sor elején), és a termékcímkén megadott energia- és szénhidrát-tartalommal számolhatunk

Mikor, hogy együnk kenyeret az IR étrendben?

Az IR étrendben a kenyérféléket bármikor fogyaszthatjuk, ezt korlátozó szabály nincs. Természetesen az adagnagyságra kell figyelni, szénhidráttartalmukat a napi és az egyes étkezésekre előirányzott mennyiségbe számoljuk bele, ez határozza meg a fogyasztási mennyiséget.

Ha szendvicsként fogyasztjuk a kenyereket, akkor mindig fogyasszunk melléjük sok-sok zöldséget és lehetőleg gyakran teljes értékű fehérjeforrásokat (sovány húsokat, sajtokat, tojásételeket.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...