Sárgarépa
Végre ismét a piacokon a friss, idei sárgarépa! Ki ne emlékezne arra, hogy a szülei kiskorában úgy próbálták a levesben főtt répakarikák megevésére biztatni, hogy „aki sok répát eszik, az jobban tud majd fütyülni”? Persze idővel rájöttünk a füllentésre, és addigra talán már beláttuk, hogy a sárgarépa nem is olyan borzasztó. Sőt! Igazi vitaminraktár, ami a nyári barnulási őrületben hozzásegít az áhított szín eléréséhez és megtartásához.
Természetesen az is jó, ha nyersen fogyasztjuk, bár jelentős bétakarotin-tartalma leginkább főzés után szabadul fel, és legjobban valamilyen zsiradék kíséretében szívódik fel szervezetünkbe mint A-vitamin. Ez a szem egyik legfontosabb vitaminja, de a szép, egészséges bőrnek is legjobb barátja.
répatorta
Sokszor megsütöttem már ezt a tortát, és mindig hamar elfogyott :-) Valami újat akartam kitalálni Húsvétra, és ezúttal kandírozott répával készítettem. A családomban vannak, akik nem ...
répatorta
Jó néhány éve, hogy a Vörösmarty téren a karácsonyi vásáron sétáltam a családommal. Na ott aztán olyan Laci konyhák voltak, hogy nem győztük nyelni a nyálunkat. Itt ettem először ...
répatorta
Rachel Allen Bake c. könyvéből származik a recept. Nagyon bevált recept. Nekem kb. 60-65 perc alatt sül meg.
répatorta
A répa és a narancs nagyon jó párosítás, nem véletlenül használják együtt italokhoz is. Ez a tészta még két nap múlva is szaftos marad, nem szárad ki. A gyerekek biztosan szeretni ...
répatorta
Sokszor készítek sárgarépa tortát, és mindig kicsit máshogy, most találtam otthon mandulalisztet, ezért nem tettem bele sima lisztet. Nagyon tartalmas, finom tortát kapunk!
répatorta
Imádom a répatortát! Általában a liszt nélkülit, de a Starbuck carrot cake nagyon a szívem csücske. Legalábbis amit Groningenben lehet kapni. Olyan szaftos, a krémsajtos réteg pedig ...
répatorta
Egy nagyon ismert amerikai kávézólánc répatortája függése alatt álltam egészen addig, amíg meg nem kóstoltam ezt a finomságot. A recept egy ötcsillagos szálloda főcukrászának, ...
répatorta
Anyukám október 24-én ünnepli a születésnapját. Amikor az azt megelőző héten gondolkoztam, hogy milyen tortát süssek neki majd a hétvégén, mindenképp egy olyan tortával szerettem ...
répatorta
Tatai kirándulás során egy étteremben fedeztem fel, nem voltam rest, lemásoltam. Nem macerás, csak annak tűnik. Egy próbát megér, nemde? Forralt borhoz és a télhez nagyon megy, szerintem.
Kicsiknek püré formájában készítjük, de finom sok magyaros levesbe vagy köretként, répatortaként is. Ez utóbbit sokáig gyanakvó pillantások kísérték a különböző kávézók kínálatában, majd az első kóstolás sokakat jobb belátásra bírt, és azóta számos háztartás kedvencei közé feliratkozott a puha répatorta. Ha még nem próbáltad, itt a remek alkalom, és hogy eloszlassuk a kételyeket, nem, nem lesz répaízű a torta!
Húsz-harmincdekányi répát szinte minden recept előír, ezt általában reszelve, levét kinyomkodva használjuk fel – édessé, színessé teszi a készülő tortát. Cukorból általában barnát ajánlunk hozzá, ebből elég is tíz deka, mert már maga a zöldség is 6% cukrot tartalmaz. Ami nem maradhat még ki, az valamilyen növényi eredetű olaj, ebből egy–másfél decit szoktak megszabni a leírások. A lisztet ne felejtsük, ebből a rétes- vagy sima liszt is megfelel.
répatorta
Pár éve ettem először répatortát kolleganőm jóvoltából. Rá is kattantam rendesen, volt időm, amikor hetente útba ejtettük a gyorsétterem kávézóját egy-egy sütizés erejéig, és ...
répatorta
Régen szemezgettem már a répatortával, de valahogy nem volt bizodalmam benn. Sütemény és répa? Na ebből mi lesz...de aztán egy vasárnap rászántam magam és nekiláttam. Már az illat is ...
répatorta
Lehet sima liszttel is készíteni, de a graham vagy teljes kiőrlésű lisztek rostdúsabbak, a barna cukor íze pedig jól harmonizál a répával és a dióval szerintem.
répatorta
Férjem kolléganőjétől kaptuk ezt a remek receptet. Kizárólag a nagyon édes ízek kedvelőinek ajánlom. Sajtkrém nélkül is nagyon finom, és úgy nem annyira édes.
répatorta
Ezt a receptet minden formában elkészítettem már. Szögletes kalóztortának, muffinoknak, szülinapra marcipánnal bevonva, és még sorolhatnám. A leggyorsabb, legegyszerűbb és a ...
répatorta
Ahány ház, annyi répatorta. Én az idén a jól bevált répatorta receptemet a tavaszi megújulás jegyében átalakítottam.
A sütemény tésztáját kókuszreszelékkel és ...
répatorta
A húsvét elmaradhatatlan kelléke. Mivel a társaságunk nagyon szereti, más alkalmakkor is el szoktam készíteni. Nagyon könnyű és fantasztikus ízű.
A fűszerezés a nem mindegy, szegfűszeg, ánizs, fahéj, narancs, mind nagyon jól passzolnak a répatortába, persze nem így együtt, válasszunk ki kettőt közülük, többet csak kivételes esetben, különben teljesen eluralkodnak ezek az erőteljes fűszerek a sütinken. Mázzal szokták megkoronázni, amit tapasztalataink szerint leginkább tojásfehérjével, cukorral, kevés vajjal jó párosítani. Hagyjuk a torta tetején megszilárdulni. Passzolnak még az olajos magvak, például a dió is, ezzel a tetejét is díszíthetjük a tortánknak.
Még több répatorta receptje >>
Az Itt a szezon rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>