Konyhai tippek és trükkök, amelyeket a régiek (hálisten') ránk hagytak

Manapság annyi futurisztikus kütyü, konyhai eszköz és módszer segíti az otthoni főzést, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, maghőmérő nélkül már nem is érdemes belépni a konyhába. Van azonban számos olyan főzési módszer, amit évszázadokkal ezelőtt is alkalmaztak már, és ma is jól jöhetnek a konyhában. Ezeket mutatjuk be.

Emlékszel még, milyen volt dédi konyhája? - kultikus tárgyak a múltból

Az biztos, hogy manapság számos berendezés és eszköz segít minket a konyhában, lassan a főzés utolsó eleme is automatizálható, és minden konyhai folyamat meggyorsítható valamilyen elektromos berendezéssel. A technológiai fejlődés egyrészt igazi adomány a konyhában, hiszen ma már jelentősen lerövidíthetők egyes munkafolyamatok, hogy a főzés utáni romeltakarításról már ne is beszéljünk, a mosogatógép feltalálása igazi áldás, csakúgy, mint a porszívóé.

Azonban nem szabad lebecsülnünk a régi korok főzési szokásait sem, mert számos konyhai trükköt eltanulhatunk – a Lovefood össze is gyűjtött néhányat ezek közül, mi pedig ebből szemezgettünk.

Nincs semmi kőbe vésve

Az egyik legfontosabb tanács, amit már a régi korok szakácsai is betartottak: gyakorlat teszi a mestert, ez pedig magába foglalja azt is, hogy ne féljünk eltérni a receptektől. Fontos, hogy ha valamiben már gyakorlottak vagyunk, merjük belevinni a saját ízlésünket is, fűszerezzünk bátrabban vagy épp kevésbé, mint az előírt, változtathatunk egyes összetevőkön, például készíthetjük kevésbé zsírosan vagy épp gazdagabban az ételt. A sütemények sütésénél érdemes szigorúbbnak lenni, de például a díszítésben, vagy épp a kiegészítő gyümölcsök, diófélék mennyiségén bátrabban változtathatunk.

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Nagyi házi zserbója

Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!

A mártás legyen forró

Az angolszász konyha egyik alappillére a barnamártás, amiről részletesebben itt olvashatsz. Az 1800-as évek szakácskönyvei pedig azt ajánlják, mindig forrón tálaljuk az ételek mellé, így az nem hűti le, sőt melegen tartja a fogást, mert nincs is rosszabb, mint amikor egy extra finom adag étel van előttünk szépen elrendezve a tányéron, és az egész elhűl.

Vegán gravy

Ez a vegán gravy történetesen olyan jó, hogy a legnagyobb húsevők is mind a tíz ujjukat végignyalnák utána. Selymes, krémes, karakteres szósz, amiben tökéletesen harmonizálnak a ...

Egybesült karaj Gravy mártással

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem ...

A gőz segít

Manapság már speciális gőzsütőket is lehet kapni, amik maguk adagolják pontos számítások alapján a nedvességet a sütőtérbe, így elérve, hogy szaftosak legyenek az ételek, vagy éppen kívül ropogós, de nem kőkemény, belül pedig puha a kenyér. De ugyanezt a hatást pofonegyszerűen elérhetjük, ha a hagyományos sütő aljába beteszünk egy kistányérnyi vizet. A gőz segítségével például egyenletesre sül a sajttorta, és a felfújt sem esik össze.

A maradékmentés fontossága

A nagy gazdasági válságok és a háborús idők nélkülözése megtanították a régi háziasszonyokat a maradékok kreatív felhasználására. Manapság a környezetvédelem egyik fontos eleme a fenntartható életmód, amibe beletartozik, hogy kerüljük a pazarlást, megbecsüljük a javainkat, ez pedig az ételeinkre is vonatkozik. A maradék sült húsból készülhet szendvicskrém a melegszendvicsbe, a főzelék kenceként vagy levesként is újraéledhet, a kenyérhéjból készüljön házi prézli, a kicsit szottyadt gyümölcs pedig remek turmix-, süti- vagy épp kompótalapanyag.

Leveszöldségfasírt

A zöldség alaplé megfőtt zöldségeiből készült kis zöldségfasírtok. Megvallom őszintén, nem rajongok a levesben főtt zöldségért, de kidobni sem szeretném - ebben a formában viszont ...

Szeresd a konzervet

Míg az angolszász országokban az ötvenes évek slágertermékei voltak a konzervek, addig itthon a konzervipar később vált hatalmas ágazattá. Ma már lehet nem vacsorázik mindenki löncshúst, de ne féljük használni a konzerveket: a konzerv bab, lencse, kukorica, paradicsomszósz, cukros lében eltett gyümölcsök (létezik már diabetikus és teljesen cukrozatlan változatuk is) jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban, annak ellenére, hogy törekszünk a friss alapanyagok használatára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...