Mit érdemes tudni a mustárról?

Azért is szeretjük a mustárt, mert olyan zamatos fűszer, amely alacsony kalóriatartalmú alternatívája a magasabb zsírtartalmú ételízesítőknek.

A boltokban kapható flakonos vagy üveges mustár az egyik legelterjedtebb ételízesítő. A jól  megszokott öntet általában sárga mustármagból készül ecet, só, citromlé és néha egyéb összetevők kombinálásával. Vannak más mustárfajták is, amelyek színes mustármagból készülnek, legyen szó a barna, a fekete vagy a fehér mustármagról.

getty

A mustár adagja általában egy teáskanál, az éttermekben előre csomagolt mustár ugyancsak egy teáskanálnyi. Nem valószínű, hogy ennél többet fogyasztunk egy-egy adag ételhez fűszeres, csípős, sós íze miatt. Egy adag mustár körülbelül 3 kalóriát tartalmaz, de egy teáskanál fűszeres változat is adagonként 3 kalória körül mozog.

getty

A dijoni mustár több kalóriát is tartalmazhat, de egyetlen adagja legfeljebb 10 kalóriát - ez legfőképp szénhidrátokból származik, de mivel még így is igen alacsony, nem valószínű, hogy ezek a szénhidrátok jelentősen megváltoztatnák a napi szénhidrátbevitelt. Ami viszont nem túl jó hír, az az, hogy egyetlen adag mustárban nincsen jelentős mennyiségű vitamin vagy ásványi anyag.

Mustáros krumpli

A minapában a 'Steak burgonya mustárral' fergeteges receptje juttatta eszembe, milyen régen nem ettünk már mustáros krumplit. Az Újévi lencsefőzelék maradékából levest ...

A változatos ízek szerelmesei találkozhatnak mézzel, fűszeres paprikával vagy borral készített mustárral is. Egyes mustárfajták textúrájukban különböznek, van, hogy ép magok is vannak a masszában. Mustárt vásárolni okosan, csak kis mennyiségben szabad, mivel idővel elveszítheti az ízét, ezért nem baj, ha nem a legnagyobb kiszerelést választjuk. Fűszerként nem hordoz jelentős egészségügyi előnyöket, viszont mivel alacsony a kalóriatartalma, tökéletes alternatívája a magasabb zsírtartalmú ételízesítőknek, például a majonéznek.

Egészségügyi célokra különböző típusú mustármagokat használnak. Például a fehér mustármagot a hang tisztítására, a fertőzések megelőzésére vagy az étvágy fokozására alkalmazzák. A fekete mustármagot a megfázás kezelésére, a fájdalmas ízületek és izmok okozta kellemetlenségek csökkentésére és az ízületi gyulladás tüneteinek mulasztására javasolják. Jelenleg azonban nincs elegendő tudományos bizonyíték a mustár vagy a mustármag gyógyászati ​​használatának alátámasztására, ezért használata előtt érdemes orvossal konzultálni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...