A boltokban kapható flakonos vagy üveges mustár az egyik legelterjedtebb ételízesítő. A jól megszokott öntet általában sárga mustármagból készül ecet, só, citromlé és néha egyéb összetevők kombinálásával. Vannak más mustárfajták is, amelyek színes mustármagból készülnek, legyen szó a barna, a fekete vagy a fehér mustármagról.
A mustár adagja általában egy teáskanál, az éttermekben előre csomagolt mustár ugyancsak egy teáskanálnyi. Nem valószínű, hogy ennél többet fogyasztunk egy-egy adag ételhez fűszeres, csípős, sós íze miatt. Egy adag mustár körülbelül 3 kalóriát tartalmaz, de egy teáskanál fűszeres változat is adagonként 3 kalória körül mozog.
A dijoni mustár több kalóriát is tartalmazhat, de egyetlen adagja legfeljebb 10 kalóriát - ez legfőképp szénhidrátokból származik, de mivel még így is igen alacsony, nem valószínű, hogy ezek a szénhidrátok jelentősen megváltoztatnák a napi szénhidrátbevitelt. Ami viszont nem túl jó hír, az az, hogy egyetlen adag mustárban nincsen jelentős mennyiségű vitamin vagy ásványi anyag.
A változatos ízek szerelmesei találkozhatnak mézzel, fűszeres paprikával vagy borral készített mustárral is. Egyes mustárfajták textúrájukban különböznek, van, hogy ép magok is vannak a masszában. Mustárt vásárolni okosan, csak kis mennyiségben szabad, mivel idővel elveszítheti az ízét, ezért nem baj, ha nem a legnagyobb kiszerelést választjuk. Fűszerként nem hordoz jelentős egészségügyi előnyöket, viszont mivel alacsony a kalóriatartalma, tökéletes alternatívája a magasabb zsírtartalmú ételízesítőknek, például a majonéznek.
Egészségügyi célokra különböző típusú mustármagokat használnak. Például a fehér mustármagot a hang tisztítására, a fertőzések megelőzésére vagy az étvágy fokozására alkalmazzák. A fekete mustármagot a megfázás kezelésére, a fájdalmas ízületek és izmok okozta kellemetlenségek csökkentésére és az ízületi gyulladás tüneteinek mulasztására javasolják. Jelenleg azonban nincs elegendő tudományos bizonyíték a mustár vagy a mustármag gyógyászati használatának alátámasztására, ezért használata előtt érdemes orvossal konzultálni.
Ezeket olvastad már?
13 mustáros hús grillezéshez
A mustár csodát tesz a hússal. Sütés előtt kevés olajjal, tetszőleges fűszerekkel és mustárral pácold be, hagyd kicsit állni, és irány a grill!
Nosalty14 csupaíz MUSTÁROS húsétel hétköznapra
Mustáros tarja, mustárszószos csirke tésztával, sertés vadasan, Stroganoff, Dubarry vagy cigánypecsenye? Melyik jöjjön?
Nosalty12 zseniálisan pikáns, mézes-mustáros hús
Ha valami jó történhet a hússal, az biztosan a méz és a mustár találkozása. Szinte bármilyen hússal működik, ha van időd, hagyd kicsit állni a pácban, úgy még finomabb lesz!
Nosalty