Mit érdemes tudni a köménymagról?

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.

Az itthon köménymagként ismert fűszer nem ugyanaz, mint az édeskömény vagy a római kömény. A növényeik "rokonok", de a magok más-más ízűek.

Az őrölt köménymagban szinte nincs kalória. Ha általános mennyiségben adagoljuk hozzá a fűszert a receptekhez, akkor a kömény nem tesz hozzá kalóriát, szénhidrátot, fehérjét és zsírt sem az étrendünkhöz. Egy evőkanál (kb. 6 gramm) köménymag 22 kalóriát tartalmaz. Benne lévő kalória szénhidrátból (3 gramm) származik, elsősorban rost formájában. A köménymagban kis mennyiségű fehérje (1 gramm) és zsír (1,3 gramm) is található. Egy evőkanál köménymag némi vitamint is tartalmaz. A-vitaminból az ajánlott napi bevitel 2% -a, a C-vitaminból az 1%-a, és van benne riboflavin, aniacin és a B6-vitamin (egyenként 1%). A köménymagban található ásványok közé tartozik a kalcium (56 mg), a vas (4 mg), a magnézium (22 mg), a foszfor (30 mg), a kálium (107 mg), a nátrium (10 mg) és kis mennyiségben a cink, a réz és a mangán.

Élettani hatások

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a köménymagot. Vannak, akik a menstruációs ciklus serkentését várják tőle, de a csecsemők kólikájának kezelésére is bevetik. Nincs azonban olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná a kömény hatásosságát a fentiek egyikében sem. Van azonban néhány információ, amely arra utal, hogy a köménymag súlycsökkentő előnyökkel járhat, de ezt egyelőre még nem bizonyítják kísérletek. Egy 2014-es vizsgálat szerint azoknak a túlsúlyos és elhízott nőknek, akik napi 3 gramm köménymagport fogyasztottak, a csökkentett kalóriatartalmú étrendjük súlycsökkentő hatása fokozódott. A 2018-as tanulmány tudósai azonban óvatosságra intenek, mert a kömény krónikus fogyasztásának lehetnek mellékhatásai.

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Sváb körözött

Egyszer megkínáltak vele vendégségben, annyira ízlett, hogy azóta csak így készítem a kőrözöttet. Hogy valóban sváb recept-e, azt nem tudom, de ha így kaptam, így adom tovább.

Az egész és az őrölt köménymag könnyen beszerezhető a legtöbb élelmiszerboltból. A fűszer mindkét változatát hűvös, sötét, száraz helyen érdemes tárolni, például olyan zárt szekrényben, ami távol esik a tűzhelytől. Míg az őrölt köménynek körülbelül hat hónapig frissnek kell maradnia, az egész köménymag körülbelül egy évig tartja meg a minőségét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

6 ok, amiért érdemes mogyorót enned

A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...