A babérlevélként ismert fűszer a babérfa levele. Többféle változata létezik, van kaliforniai, indiai, indonéz, nyugat-indiai és mexikói is. A babérleveleket frissen, szárítva, őrölve vagy egészben lehet használni. Egész babérlevelet a legtöbb élelmiszerboltban bármikor vásárolhatunk. Vannak üzletek, ahol morzsolt vagy őrölt babérlevél is kapható. Sok szakács azonban úgy érzi, hogy az őrölt változat túl erős, ezért főzéskor inkább egész levéllel ízesítenek.
A leveleket a legtöbben kiveszik az edényből, mielőtt tálalnak. Egészben nem szabad a babérleveleket fogyasztani, őrölt formában viszont igen, és annak lehetnek is táplálkozási előnyei. Arról azonban nem szólnak kutatások, hogy mi történik, ha valaki nagyobb dózisokban, vagy hosszú távon fogyasztja a babérlevelet. A babérlevél népszerű fűszernövény, többféle ételt fűszerezünk vele, például a leveseket, a pörkölteket és más sós ételeket. A babérlevél fő előnye, hogy só hozzáadása nélkül fokozza az ételeink ízét. Vannak, akik teát készítenek babérlevélből, mások a fürdővizükbe teszik a leveleket.
A főzéshez használt néhány babérlevél nem változtatja meg az elkészített étel tápértékét, mert nem tartalmaz jelentős mennyiségben mikroelemeket vagy makrotápanyagokat. Egy evőkanálnyi adagban körülbelül öt kalória van, elsősorban szénhidrát formájában. A babérlevélben található mikroelemek közé tartozik az A-vitamin, a C-vitamin, a B6-vitamin, a mangán, a vas és a kalcium.
A népi gyógyászatban a gázképződés, korpásodás, ízületi fájdalom vagy kelés ellen alkalmazzák, azonban arról, hogy gyógymódként valóban hatásos lenne, nincsen tudományos bizonyíték.
A legtöbben a babérleveleket a fűszeresszekrényben tárolják, akár a többi szárított fűszernövényt vagy gyógynövényt. Sok szakács viszont azt javasolja, hogy a babérleveleket a fagyasztóban tároljuk, mert így több „íz” marad a fűszerben, mint hűvös, száraz helyen tárolva.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Miért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei GrétaMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaMit érdemes tudni a mustárról?
Azért is szeretjük a mustárt, mert olyan zamatos fűszer, amely alacsony kalóriatartalmú alternatívája a magasabb zsírtartalmú ételízesítőknek.
Jenei GrétaMit érdemes tudni a köménymagról?
A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.
Jenei Gréta