Mit együnk az utolsó téli hétvégén?

Bár mindenki nagyon várja már, hogy újra süssön a nap, és beköszöntsön az édes tavasz, érdemes kiélvezni a télies ízeket 2016 utolsó februári napjain.

Az utolsó februári hétvégén bepótolhatjuk, ha a tél folyamán kimaradt egy-két igazi téli gasztrokedvenc. Minden családnál vannak kedvelt, bizonyos évszakhoz köthető ételek. Nálunk például kultikus jelentőségűek a januári krumplivacsorák a nagyszüleimnél. Viaszosvászon az asztalon, héjában főtt krumpli és zalai olajos káposzta. Igazi fejesugrás az óvodáskori élmények közé. Ha nem ragaszkodom a diétás terveimhez, még a kék zománcozott lábaska is előkerülhet, hogy kacsazsírt olvasszunk benne, és a tűzről levéve megsózzuk-paprikázzuk. Öt évesen ebből a paprikás tavacskából halászgattam ki a villámmal a krumplidarabkákat. A zalai olajos káposzta pedig úgy készül, hogy a savanyúkáposztát meglocsoljuk egy kis napraforgóolajjal (olívaolajtól jellegzetes, nem-zalai íze lesz), pirospaprikát és sót szórunk rá, végül hozzáadunk némi vékonyra szelt lilahagymát. Nem randikoszt, az igaz...

Csülkös olajos káposzta

Az ötlet az abált disznófej láttán jött, de azt nem tudnám megenni. Ezt viszont már többször is elkészítettem a családom és a magam kedvére. Sok sikert annak, aki kipróbálja.

A mélyhűtőbe is érdemes bekukkantani, most még ínyünkre lehet a disznótoros, amit a hentes sózott ránk december elején. Elképzelhető hogy júniusban, amikor épp helyet keresünk a fagyasztásra váró málnának, kevésbé fogjuk kívánni.

A piacon ugyan ilyenkor nagy a pangás, van valami, ami pár hónap múlva már elérhetetlen lesz. Úgyhogy fogjuk a kosarunkat, és kutassuk fel a csicsókát árusító standok egyikét! Valóban keresgélni kell, a Lehel piacon két helyen láttam a minap. A göcsörtös kis gumók senkit se ijesszenek el! Diós íze egészen a csúcsgasztronómiáig emelte, és egészségünkre is jótékony hatással bír. Béta-karotin B-és C-vitamintartalma mellett a göcsörtök igazi kincset rejtenek: az inulint. A csicsóka szénhidrátja az inulin, aminek a lebontása nem feltétlenül igényel inzulint. Aki figyelt biológiaórán, már tudja is, hogy a csicsókát cukorbetegek is fogyaszthatják, jó helyettesítője lehet a krumplinak, akár püréként, de még chips formájában is.

Igazi életmentő, rendkívül igénytelen növény, könnyen szaporodik, ha nem volt más, ezt ette a család télen, a fássá váló szárával pedig fűtöttek. Békésebb nyári időszakban miniatűr napraforgóvirága a szoba dísze lehet. Napraforgó jellegének köszönheti flancos nevét (talán kárpótlás a göcsörtös külsőért) : jeruzsálemi articsóka. A jeruzsálemi jelző hangzása után az olasz “girasole” (napraforgó) szóból ered. Én többször láttam bele egy-egy gumóba az articsóka jellegzetes alakját, de közvetlen kapcsolat itt sincs: egy XVI. századi forrás hasonlítja földes-diós ízét az articsókaszívhez.

Rakott zelleres csicsóka

A nagynéném isteni rakott krumplit készített. El is neveztem Anikó rakott krumplijának, és mióta ismerem a módszert, ami a száraz krumpli némi tejföllel és kolbásszal helyett egy ...

A legegyszerűbb articsókarecept szerint a nyers csicsókát lereszeljük, hintünk rá némi sót, és frissen facsart mandarinlébé vagy citromlébe forgatjuk. Ha hámozás után további műveleteket tervezünk, a citruslé akkor is jól jön: a citromlé nem engedi, hogy fehér zöldségünk megbarnuljon.

Bonyolultabb változata a csicsóka fogyasztásának, ha vajból és cukorból karamellt, majd rendhagyó tarte tatin-t készítünk: alma helyett csicsókával. A módszer ugyanaz mint az almatorta esetében: a vékonyra szelt csicsókakarikákat elrendezem a sütőformában úszó karamell tetején, beborítom a vajas tésztával (mélyhűtő átnézése közben könnyen a kezünkbe akadhat egy csomag mirelit vajas tészta). Irány az előmelegített sütő, negyed óra alatt kész. Izgalmas desszert, de köretként kacsahús, libahús mellé is el tudom képzelni.

Csicsókás rizottó

Sokat hallottam már a csicsókáról, így gondoltam, én is kipróbálom. Nem csalódtam benne, ez a rizottó volt az első recept, amit készítettem belőle. Nagyon ízlett mindenkinek.

Csicsókás pogácsa

A búzakorpa és a lenmag helyettesithető mással, olajos magvakkal, szezámmaggal, dióval vagy zabpehelyel, zabkorpával, de el is hagyható. Ugyanez igaz a borsra is. ízlés szerint ...

Miután ennyit dicsértem a csicsókát, jöjjön a feketeleves: jobb, ha megpucoljuk. A komoly vita jelenleg is tart: hámozzuk, vagy elég ha egy kefével jól végigdörgöljük az egyébként föld alatt termő gyökérzöldséget? Évekig tartottam a konyhaszekrény fiókjában egy erre a célra foganosított kefét. Be kell vallanom, általában mégis pucolás lett a dolog vége, a szép fehér csicsókakrém barnás árnyalatot ölt a héjtól. Végül kosárra fel, és irány a csicsókás a piacon!

Ez is érdekelhet!

Böjtöt tartunk? Vagy már most spórolunk a nyaralásra?A puliszka mindkét esetben jó választás!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...