Ugye van az az életszakasz, amikor még/már párhuzamosan létezik itthon és otthon –utóbbi esetemben is a szülői házat jelenti. Szóval a minap itthon helyett otthonról hómofiszoltam, így esett, hogy összefutottam a kert idei utolsó paradicsomtermésével. Ami nagyrészt zöld volt. Ez azonban a csalódottság helyett izgalommal töltött el, mivel azóta érdekel a pubertáskorú betakarított zöld pari, hogy két éve kipróbáltam a sült zöld paradicsomot.
A zöld paradicsomról röviden
Két dologra gondolhatunk, amikor zöld paradicsomról beszélünk, és nem érdemes összekeverni - a gasztronómiában ugye nem ismerünk viccet. Egyrészt van a nemesítés miatt zöld paradicsom: ennek direkt ilyen a színe, ilyennek termesztik. Piros társához hasonlóan éretten, lédúsan fogyasztjuk, legismertebb típusa az instakompatibilis zebra paradicsom. A tomatillót most ne keverjük ide, az egy teljesen másik történet.¯\_(ツ)_/¯
És van a másik fajta zöld paradicsom, amit nem annak szánunk, de úgy marad: a rendes paradicsom éretlen testvéréről van szó. Sokáig kidobás volt az ő sorsuk, de idővel szerencsére felfedeztük, hogy széleskörűen fel lehet használni az éretlen paradicsomokat is. Savanyúság, lekvár, chutney és salsa egyaránt készülhet belőlük, de rántva fogyasztjuk a leggyakrabban, erről még szó lesz később.
A éretlen paradicsomot akkor érdemes betakarítani, amikor az első éjszakai fagyok várhatók, hiszen különben elrohadnának. Mivel a paradicsom utóérő termés, ekkor még van rá esély, hogy egy részük bepiruljon - a Guardian cikke szerint az utóérés akkor esélyes, ha a paradicsom már elnyerte végleges méretét, de még zöld. Ilyenkor érdemes egy szembe belevágni, és ha azt látjuk, hogy a magokat már körülveszi a zselés burok, akkor jó. Növényen hagyva jobban érik minden, így érdemes szárastól betakarítani, és azon hagyni, amíg beérik.
A nagyon zöld és/vagy kisebb szemű paradicsomokat pedig használjuk fel saját jogukon!
Egy dologra figyeljünk nagyon: a mennyiségre! A zöld paradicsomból nem szabad egyszerre nagy mennyiséget fogyasztani, mert a benne található tomanin nagyobb mennyiségben mérgező lehet.
Ez az alkaloid, mely a növényt védi a kártevőktől, az érési folyamat végére teljesen eltűnik a paradicsomból, de zöld állapotban még jelen van kisebb koncentrációban. Persze ahhoz, hogy veszélyes legyen több kiló zöld paradicsomot kéne egyszerre megenni, ráadásul hőkezeléssel (sütés, befőzés, stb.) csökkentjük is a tomanin mennyiségét. De jobb óvatosnak lenni, így inkább csak ínyencségként kezeljük a zöld paradicsomos fogásokat, és ne főételként.
Hogyan használjuk fel? 3 egyszerű recept következik!
Savanyított zöld paradicsom
Magyarországon ez a legismertebb és legelterjedtebb módja a zöld paradicsom felhasználásának, biztos vagyok benne, hogy a köztetek is vannak, akik a zero waste jegyében így maradékmentik a zöldséget. (Vagy gyümölcsöt ugye.) A savanyúságként eltevés szuper megoldás: gyors, nem koszol és bármilyen méretű pari tökéletes hozzá. Ráadásul nem kell paradicsomfarm-tulajdonosnak lenni hozzá, már egy-két marék paradicsomot is érdemes eltenni így.
A művelet végtelen egyszerű, kezdésként a paradicsomokat alaposan megsikáljuk és feldaraboljuk. A nagyobbakat érdemes félbe vagy négyrét vágni, a kisebb koktélparadicsomok pedig egyben is maradhatnak. Ezután ecetből, vízből, cukorból, sóból és fűszerekből gyorspácot készítünk - épp csak forralunk egyet rajta és már önthetjük is a steril üvegekbe pakolt zöldségre. Fogyasztás előtt legalább egy napot érleljük hűtőben, ahol aztán pár hétig nyugodtan tárolhatjuk.
Zöldparadicsom-salsa
A legtöbb salsától eltérően ebbe hőkezelve kerülnek a zöldségek. A metódus pofonegyszerű: a felezett paradicsomokat egy fej hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában összeforgatjuk némi olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk chilipehellyel, majd sütőbe pattintjuk. Negyedóra grillfokozaton épp elég lesz.
A megpirult zöldségeket késes aprítóban összeboronáljuk arcpirító mennyiségű korianderrel-petrezselyemmel és krémesre zúzzuk. Pár csepp citromlével lazítjuk, majd pár órára hidegre küldjük. Tortillachipsszel zseni!
Sült zöld paradicsom
Az amerikai dél csodája, ahogy a legegyszerűbb és legelhanyagoltabb alapanyagokból ízletes fogásokat varázsolnak. A sült zöld paradicsom (zöld paradicsom) erre tökéletes példa, hiszen semmi más nem történik, minthogy kukoricadarás bundát kapnak a vékony paradicsomszeletek. Ehhez érdemes nagyobb darabokat választani, legalábbis ha nem akarjuk magunk alatt vágni a fát panírozáskor. A sült zöld paradicsom az azonos című filmből is ismerős lehet - erről ITT írunk korábban, receptet pedig ITT találtok hozzá.
Forrás: a couple cooks | The Guardian
A zöld paradicsom mérgező voltáról bővebben pro és kontra:
Még több gasztroérdekesség erre:
Ezeket olvastad már?
A legtöbb étel, amiről azt hiszed, hogy mexikói, az valójában...
A mexikói ételekért sokan rajongunk – de azt tudjátok, hogy amit esztek, az jó eséllyel nem is mexikói? Bizony, az USA ebbe is belekontárkodott – és ezt egyáltalán nem bánjuk!
Rosanics PetraTe tudod, mi is pontosan az ötórai tea? Így lett...
Ha szóba kerül London vagy Anglia, valószínűleg mindenkinek az első asszociációi között van a teázás. De azt tudjátok, honnan ered és miből áll a délutáni tea hagyománya?
Rosanics PetraÍgy készíts a legegyszerűbben tésztát házilag
Mindig is izgatott, hogy házi száraztésztát készítsek, de eszembe se jutott, hogy tésztanyújtógép nélkül megoldható lenne a feladat. Pedig nagyonis az, mutatjuk, hogyan.
Rosanics PetraIlyen a rakott krumpli, ha a franciák készítik – krémes,...
Párizsban tett kiruccanásomról a rengeteg élmény mellett egy csodás sajtos burgonya emlékét is hazahoztam – az pedig nem is lehetett kérdés, hogy elkészítem.
Rosanics Petra