Miről árulkodnak az ételek természetes színei?

Ha tudunk olvasni a természetes táplálékok színeiből, nagy eséllyel megadhatjuk a testünknek azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van.

Lássuk, milyen szín milyen szuper tápanyagokat jelöl!

Vörös

A vörös szín igazi sztárjai a gyümölcsök és a zöldségek. A paradicsom például tele van antioxidánsokkal, kiváló C-vitamin-forrás, zsírmentes, és alacsony kalóriatartalmú.

Narancssárga

A narancssárga élelmiszerek sok csodát hordoznak: a narancs, a sárgarépa, a sütőtök vagy azaz édesburgonya gazdag béta-karotinban, ami, miután a vérben A-vitaminná alakul, segíthet a rák és a szívbetegségek elleni küzdelemben, és hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.

A sokszínű hagyma vegyületei a szívbetegség elleni küzdelem fontos elemei, mivel hozzájárulnak, hogy az artériák erősek és egészségesek maradjanak. A fokhagyma segít legyőzni a vírusokat.

Zöld

A zöld szín számtalan zöldséget jellemez. A petrezselyemtől a bazsalikomig, a saláta- és keresztesféléken át a káposztáig, brokkoliig illetve aspenótigvagy akár akelbimbóig változatos zöld zamattal áldozhatunk az egészség oltárán, lendületet adva a szervezetünknek. Ez már csak azért is jól hangzik, mert a Hawaii Egyetem kutatása rámutatott, hogy annak, hogy Japánban sokáig élnek az emberek, az egyik oka az, hogy nagy mennyiségű zöld színű zöldséget fogyasztanak.

Kék

Kék színű, édes, egészséges, és tele van antioxidánsokkal, mi az? Hát persze, hogy az áfonyáról beszélünk, aminek a fogyasztásával jó eséllyel meghosszabbíthatjuk az életünket. Ugyanis minél több antioxidánstartalmú gyümölcsöt fogyasztunk, annál jobban tudunk védekezni a betegségek ellen.

Fehér

A kalcium pótlása elengedhetetlen, ha el akarjuk kerülni a törött csontokat és a romló fogakat. Kalcium a fehér élelmiszerekben található leginkább, bár nem csak: a joghurtban, a sajtban, túróban, vagy a tejben sok van, de a banánban vagy a szezámmagban is találhatunk belőle.

Rózsaszín

A friss, rózsaszínes grapefruit nagyon egészséges, bár a hasonló színben pompázó lazacot nehéz megverni a hosszú életet ígérő tulajdonságai miatt. Magas omega-3 tartalma segít kivédeni a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és a demenciát, ezért érdemes minden héten beiktatni azt az étrendbe.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Címlapról ajánljuk

További cikkek