Miről árulkodnak az ételek természetes színei?

Ha tudunk olvasni a természetes táplálékok színeiből, nagy eséllyel megadhatjuk a testünknek azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van.

Lássuk, milyen szín milyen szuper tápanyagokat jelöl!

Vörös

A vörös szín igazi sztárjai a gyümölcsök és a zöldségek. A paradicsom például tele van antioxidánsokkal, kiváló C-vitamin-forrás, zsírmentes, és alacsony kalóriatartalmú.

Narancssárga

A narancssárga élelmiszerek sok csodát hordoznak: a narancs, a sárgarépa, a sütőtök vagy azaz édesburgonya gazdag béta-karotinban, ami, miután a vérben A-vitaminná alakul, segíthet a rák és a szívbetegségek elleni küzdelemben, és hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.

A sokszínű hagyma vegyületei a szívbetegség elleni küzdelem fontos elemei, mivel hozzájárulnak, hogy az artériák erősek és egészségesek maradjanak. A fokhagyma segít legyőzni a vírusokat.

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

Zöld

A zöld szín számtalan zöldséget jellemez. A petrezselyemtől a bazsalikomig, a saláta- és keresztesféléken át a káposztáig, brokkoliig illetve aspenótigvagy akár akelbimbóig változatos zöld zamattal áldozhatunk az egészség oltárán, lendületet adva a szervezetünknek. Ez már csak azért is jól hangzik, mert a Hawaii Egyetem kutatása rámutatott, hogy annak, hogy Japánban sokáig élnek az emberek, az egyik oka az, hogy nagy mennyiségű zöld színű zöldséget fogyasztanak.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Kék

Kék színű, édes, egészséges, és tele van antioxidánsokkal, mi az? Hát persze, hogy az áfonyáról beszélünk, aminek a fogyasztásával jó eséllyel meghosszabbíthatjuk az életünket. Ugyanis minél több antioxidánstartalmú gyümölcsöt fogyasztunk, annál jobban tudunk védekezni a betegségek ellen.

Fehér

A kalcium pótlása elengedhetetlen, ha el akarjuk kerülni a törött csontokat és a romló fogakat. Kalcium a fehér élelmiszerekben található leginkább, bár nem csak: a joghurtban, a sajtban, túróban, vagy a tejben sok van, de a banánban vagy a szezámmagban is találhatunk belőle.

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Rózsaszín

A friss, rózsaszínes grapefruit nagyon egészséges, bár a hasonló színben pompázó lazacot nehéz megverni a hosszú életet ígérő tulajdonságai miatt. Magas omega-3 tartalma segít kivédeni a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és a demenciát, ezért érdemes minden héten beiktatni azt az étrendbe.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...