Mire jó a mirepoix, ami nélkül nem indulhat egy szaftos étel sem?

Amikor egy konyhai technikára több, kulináris szempontból élen járó ország arzenáljában is rábukkanunk, akkor sejthetjük, hogy valami fontos dologról van szó. Így van ez a mirepoix esetében is, amit sanszos, hogy már eddig is gyakran bevetettünk, csak nem tudtunk róla.

A magyar házi szakácsnak van némi averziója, ha nemzetközi dolgokra terelődik a szó, ami alapvetően nem túl nagy probléma, inkább sajnálatosnak lehetne nevezni ezt a kulináris bezárkózást. Ha esetleg olyan szavakat hallunk, mint mirepoix vagy sofritto, hajlamosak vagyunk legyinteni egyet, elkönyvelni a dolgot holmi külhoni passzióként, majd visszatérni a gulyásunk hagymás-répás-zelleres alapjának kevergetéséhez. Pedig nincsen ám semmi probléma a nemzetközi konyhai technikákkal, ezt leginkább az bizonyítja, hogy az előző mondatban elrejtettem egy kisebb fricskát, amit a mirepoix-ismerő olvasók remélem értékeltek, a mirepoix-t a cikkből megismerő olvasók pedig értékelni fognak.

Mire jó a mirepoix, ami nélkül nem indulhat egy szaftos étel sem?

Mi az a mirepoix?

A kifejezés egy zöldségtrióra utal, amelyet a francia gasztronómia előszeretettel használ különböző fogások ízesítésére. A hagyma-sárgarépa-szárzeller tulajdonképpen megágyaz az ételeknek, egy aromás, karakteres alapot hoz létre, amire később a többi alapanyag íze építkezhet.

Kerülhet levesekbe és szószokba, sült húsok mellé, egészben, nagyobb darabokra, vagy egészen apróra vágva.

Önmagukban ezektől a zöldségektől nem várunk túl sokat, azonban együtt bevetve őket olyan alapízt kapunk, ami egészen biztosan hiányozna egy bolognaiból, boeuf bourguignonból vagy akár egy klasszikus gulyáslevesből. Éppen ezért hívják „szerény kezdetnek” a mirepoix-t és még sok más zöldségalapot, amelyek funkcióban hozzá hasonlóak, alapanyagok terén azonban kicsit eltérnek.

Eredeti lasagne al forno

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az ...

Klasszikus magyar gulyásleves

A klasszikus marhagulyás az az étel, amit minden nap meg tudnék enni. Ha csak rágondolok, rögtön megkívánom. Főzni is nagyszerű, mert folyamatosan változik az íze, és izgalmas mindig ...

A „szerény kezdetek”

Ha egy kicsit délebbre vesszük az irányt, Olaszországban megtalálhatjuk a battuto-t, ami ugyanúgy kezdődik, mint francia kuzinja. A répa, hagyma, zeller szentháromsághoz azonban ezután kerülhet még fokhagyma, petrezselyem, édeskömény vagy kevés olasz szalonna is. Így születik meg a soffritto, ami a battuto már megfőzött, párolt változata.

Délen maradunk, és megismerjük a spanyol sofrito-t, amit egy ’t’ betű és némi paradicsom választ el az olasz verziótól. A hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika adja az olyan nevezetes ételek alapját, mint például a paella.

Németországban a zöldségalap egy kicsit kevésbé napfényes alakot ölt: a suppengrün, azaz leveszöldség általában póréhagymát, zellergumót (a mirepoix zellerszárat használ) és répát jelent, ami kiegészülhet fehérrépával, vöröshagymával és krumplival. Nevét meghazudtolva nemcsak levesekbe, hanem ragukba is kerülhet.

A tengerentúlon, az USA-ban (a kontinens déli részét a spanyol sofrito különböző variációi uralják) a holy trinity, azaz a szentháromság adja az alapját a cajun és kreol ételeknek. Ezek az Államok déli részére jellemzők, leginkább Louisianában találkozhatunk velük. A holy trinity hagymából, szárzellerből és zöld kaliforniai paprikából áll.

Boeuf Bourguignon

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf ...

Garnélás gumbo

A louisianai konyha egyik jellegzetes fogása a gumbo, ez a fűszeres, pikáns ragu. A szósz alapját a kreol szentháromság, azaz a hagyma, a kaliforniai paprika és a szárzeller adja, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Less el még több konyhai praktikát:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...