Mire használd a süteménylisztet?

Hogy készíthetsz még könnyedebb, még levegősebb piskótát és igazán krémes krémeket? A kulcsszó: extra finom süteményliszt!

Sütemény sütésénél általában a sima BL55-ös finomliszthez nyúlunk. Hiba! Nem mintha a nevezett lisztfajtával bármi probléma lenne, hiszen sok mindenre alkalmas, de főzés közben sem mindegy, hogy egy szilvás gombóchoz milyen krumplit használunk, a sütésnél ezek az apró különbségek még nagyobb hangsúlyt kapnak.

Vajas piskóta - alaprecept

A sütés egy nagyon érzékeny kémiai folyamat, és rengeteg minden befolyásolja a folyamat végkimenetelét. Ha magunk elé képzelünk egy tömött tésztájú, ugyanakkor selymesen puha lekváros buktát, majd egy pillekönnyű piskótát, amit például somlói galuskához készülünk felhasználni, akkor evidens kell hogy legyen, hogy a két tésztához különböző lisztek illenek. Persze ott van a többi kiegészítő is: az élesztő frissessége, a tojás mérete, a sütőpor minősége, mégis, ha jól választunk lisztet, már sokat tettünk azért, hogy a süteményünk mindig tökéletesre sikerüljön.

A Nagyi Titka Extra finom süteménylisztet a prémium minőségű, kiemelkedően magas sikértartalmú búzából készül, melyet az átlagosnál is finomabbra őrölnek. Ennek köszönhetően a vele készült sütemények könnyebben "feljönnek" sütés közben, puhábbak, levegősebbek lesznek. Míg az omlós tésztáknál, pogácsáknál, édes és sós aprósüteményeknél ez kifejezetten nem alapkövetelmény, a piskótáknál, kevert sütiknél felfújtaknál megkérdőjelezhetetlen, hogy ezt az eredményt szeretnénk elérni. Annak köszönhetően, hogy a búzaszemeket extra finomra őrlik, könnyebben keverednek a tojással, olvasztott vajjal, más folyadékokkal, és kevésbé csomósodnak - így aztán értelem szerűen könnyebben dolgozik velük a sütőpor és a többi térfogatnövelő alapanyag.

Madártej 1.

Valahogy a madártejnek az én családomban nem volt nagy hagyománya. Egyetlen alkalomra emlékszem, amikor Édesapám készített és nagyjából itt véget is ért pályafutása nálunk. Talán ez ...

Kossuth-kifli

Gyakran készítem ezt az egyszerű sütit. A gyorsaság mellett másik nagy pozitívuma, hogy jól eláll. Bár, erre ritkán van esélye...

Ugyancsak ennek a tulajdonságnak köszönhető az is, hogy krémek készítéséhez, sőt, ételek sűrítéshez is ez a legalkalmasabb liszt.

Itt tudhatsz meg még többet a Nagyi Titka extra finom süteménylisztről >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...