Mire figyeljünk, ha halat vásárolunk? A szakértő válaszol

A Budaörsi Halpiac  vezetője, Palotás Péter szuper tippeket ad arról, mire figyeljünk a karácsonyi hal beszerzésekor.

Karácsonykor idehaza hagyományosan sokkal több halat eszünk, mint bármikor máskor az évben. Éves halfogyasztásunk - ami fejenként átlagosan 5-6 kilót jelent - negyven százaléka esik erre az időszakra. A Magyarországon évente termelt 12-13 ezer tonna ponty nagy része is az ünnepi asztalra kerül. Étkezési szokásainkat talán az is befolyásolja, hogy a halaknak relatív magas az ára. Ez 2018-ban meg fog változni, ugyanis az édesvízi halak jelenleg 27 százalékos áfája 5 százalékra módosul - írja a 24.hu.

Korhely pontyhalászlé

A halászlének van egy sokadik alternatívája, amiben nem a tészta vagy a passzírozás a lényeg, hanem, hogy citrommal és tejföllel, korhely módra készítjük el. A bajai és szegedi ...

Mivel egyelőre nem gyakran vásárolunk halat, sokunkat könnyű zavarba hozni a halas pult előtt. Hogyan válasszunk friss halat? Milyen fajta halat vegyünk egy rántott halhoz vagy a halászlébe? A Budaörsi Halpiac vezetője, Palotás Péter okleveles élelmiszermérnök és halgazdálkodási szakmérnök válaszolt kérdéseinkre. Többek között megtudhattuk tőle, hogy a friss halnak nincs szaga, és pár napig jól bírja a hűtőben is.

1. Milyen a friss hal?

P.P.: A friss hal szeme tiszta, üveges, telt, ruganyos, áttetsző. A beesett, opálos, kikapart szemű halat kerüljük! A friss hal bőrét víztiszta nyálka fedi, a haltest ruganyos, feszes. A kiszáradt bőrű, érintésre nem visszaugró felületű halhúst ne vegyük meg!

A friss hal nem büdös. Ha a halnak szaga van, vásárolj máshol!

A friss hal kopoltyúja fajtól függően az élénk világospirostól a sötét meggybordóig változhat. Ha szürkés-barnás foltokat látsz a kopoltyún, a hal nem friss - tette hozzá a szakértő.

2. Mikor érdemes friss halat vásárolni?

P.P.: Felesleges a karácsonyi vacsorára szánt hal megvásárlását 23-ra vagy 24-re halasztani, ugyanis ekkor a legnagyobb a tömeg, és a készletek is kifogynak a kereskedőknél. Nyugodtan megvehetjük a halat már 21-22-én.

Minden hiedelem ellenére, miszerint a hal nagyon gyorsan romlik, a modern technika, azaz a hűtőszekrény lehetővé teszi azt, hogy a friss halhús 3-4 napig eltartható legyen.

P.P.: A friss halat otthon lehetőleg tartsuk jég között úgy, hogy a tárolóedény aljába teszünk egy lyukacsos betétet. Ha nincsen ilyen eszközünk, egy fejjel lefele fordított tányért tegyünk a tárolóedénybe, hogy az olvadó jég és a halnyálka az edény alján gyűljön össze, és ne ebben álljon a hal. A jeget cseréljük ki minden nap, és tegyük a halat tiszta tárolóedénybe.

3. Lefagyaszthatjuk a halat?

P.P.: Ha lefagyasztanánk a halhúst, adagokra bontva csomagoljuk be zsugorfóliába. Felhasználás előtt egy nappal tegyük át a normál hűtőszekrénybe, hogy lassan engedjen fel. Semmiképpen se olvasszuk gyorsan, langyos vízben.

4. Milyen a finom ponty?

P.P.: Hazánk büszkesége az Aranyszalag tanúsító védjeggyel díjazott Akasztói Szikiponty, mely különleges tartásának köszönhetően végre egy valóban tiszta ízű ponty. Nincs nyoma sem ezekben a halakban a pocsolyaíznek. Ezt a túletetés és az elkoszolódás miatt az iszapban felgyűlő fenolos vegyületek okozzák a tömeges termelésre berendezkedett halgazdaságokban.

5. Mit egyen az, aki unja a pontyot?

P.P.: Ha szálkamentes és tiszta ízvilágú halat kóstoltatna a családdal, a tőkehal nagyon jó választás. Többnyire filézve kapható a jobb halkereskedésekben.

Aki nem ijed meg egy egész hal elkészítésétől, az bátran válasszon az aranydurbincs, tengeri süllő és pisztráng hármasból. Mindegyikben kevés a szálka, az ízük lágy, a húsuk fehér. Könnyen és gyorsan elkészíthetőek, még kezdő szakácsoknak sem okoznak nehézséget.

Az ínyenceknek a lazacvariációkat nem kell bemutatnunk, talán a tonhal vagy a kardhal steak lehet számukra izgalmas. Aki igazán vállalkozó kedvű, annak merjük ajánlani a rombuszhalat, az óriás laposhalat vagy az ördöghalat. Igaz, az utóbbiak a konyha fekete öves mestereinek is igazi kihívást jelentenek.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...