Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Két évvel ezelőtt a Mirage egy fehér terítős, előkelő étterem volt, amitől a vendégek egyből megilletődtek, amikor átlépték a küszöböt. Az átreformált étterem ma sokkal inkább a friss gasztronómiai irányvonalat követi, de ami még fontosabb, hogy minőségi élményt nyújt minden idelátogatónak. A hajdúszoboszlói fürdőkomplexum mellett elhelyezkedő étterem a Hotel Délibáb szerves része, emiatt nemcsak a környékbelieket és az utcáról érkező turistákat, hanem a szálloda bel- és külföldi vendégeit is kiszolgálja. Az új elképzelés tehát egy széles körben elérhető, mégis nívós és ízléses tér kialakítása volt, ahova hétköznapi ruházatban is bármikor betérhetnek az érdeklődők.

Az étterem enteriőrje

A hely törzsgyökeres séfje, Riz Tamás szerint a megújulás leginkább a vendégek és a személyzet közötti fal lebontására jelentett gyógyírt. 

Az egész étterem egy séfasztal lett

- teszi hozzá Vida Csaba, utalva az étterem hosszanti oldalán végighúzódó, méretes látványkonyhára. 

Idő kellett, míg hozzászoktak a látogatókkal közös tér használatához, de előnyükre formálták azt. Számukra szokatlan lenne, ha nem állnának ilyen közvetlen kapcsolatban az idelátogatókkal.

A Mirage étterem konyhájában egy baráti, összeszokott párossal találkozunk, akik jól kiegészítik egymás ötleteit: Riz Tamás és Vida Csaba séfvizsgájuk óta ismerik egymást, az utóbbi pár hónapban pedig közösen dolgoznak az étterem sikerén. Tamás a Hotel Délibáb executive séfje, Csaba pedig a mindennapi gördülékeny és minőségi munkavégzésért felel a konyhában. 

Csaba és Tamás a Mirage bejáratánál / Fotó: Simon Gábor

A klasszikusokat is megtaláljuk náluk

Az enteriőr mellett a választék is csiszoláson esett át, a megszokott tyúkhúsleves, a gulyás, és a mindenhol favorit borjú bécsi azonban örök eleme az étlapnak. Ezeknél a klasszikusoknál az alapanyagok minősége mellett pár különlegesebb hozzávalóval igyekeznek színesíteni a repertoárt. A gulyás például nem marhából, hanem rackajuhból készül, a csirkesteaket pedig egy olasz féllágy sajttal, taleggioval szolgálják fel. Különlegesen karakteres illata miatt a sajtot első körben megkóstoltatják a vendéggel, hogy semmiképp se riassza el a jellegzetes ízvilág. 

Impozáns előételekkel várnak

Az impozáns ételeket nekünk is lehetőségük volt letesztelni. Előételként egy charolais marhatatárt kóstoltunk, ami a megszokott magyaros fűszerezés helyett franciás, üde változatban tárult elénk. A fogás isteni volt, az általában nehezen emészthető előételt tökéletesen ellensúlyozták a benne található természetes, citrusos savak és a fermentált zöldségek. Kedvencünk az erjesztett retek és az apró, ízletes gomba volt.

Charolais marhatatár / Fotó: Simon Gábor

Ami igazán levett minket a lábunkról: a steak

A Mirage Étterem elsődleges profilja a steak. Jól teszi, hiszen a hazai beszállítóktól érkezett marhahús elkészítése és fűszerezése is kifogástalan náluk. A baconös, kápiás burgonyával tálalt, 21 napig érlelt ribeyeba nehéz lenne belekötni. A mediumra pirított, Josper faszenes kemencében készült hús egyszerre volt szaftos, ízletes és omlós, vagyis épp olyan, amilyennek lennie kell. A hosszú érlelés hatására nemcsak a hús lett karakteresebb, hanem a zsírja is. A ribeye jellegzetes szalonnája roppanósra, mégis puhára sült, így az összhatás még különlegesebbé tette a marhát.

Ribeye steak burgonyával ás zöldborsos mártással / Fotó: Simon Gábor

Mi itthon legelészett marhával dolgozunk.

Hosszú út vezetett eddig, hiszen a hússütési technika mellett számos egyéb tényezőre kell hangsúlyt fektetni a marha elkészítésekor. Tamás elárulta nekünk, hogy rengeteg gyakorlás kellett ahhoz, hogy ilyen színvonalas végeredményt produkáljanak. Mindemellett kiemelik, hogy a jó steak alapvető és elengedhetetlen eleme a jó alapanyag. 

Választhatunk náluk charolais bélszín, ribeye, hátszín, t-bone, picanha, round steak, valamint wagyu bélszín közül, 21 és 33 napos érleléssel. Ha azonban kipróbálnánk valami különlegesebbet, akkor bátran kóstoljuk meg a szarvashátszínt, a mustáros bélszínt vagy a további specialitásokat. A marhahús mellé köretként sült burgonyát, különböző ízesített burgonyapürét, kevert salátát vagy sült zöldséget kérhetünk. Emellett mártásokkal egészíthetjük ki a főfogást, legyen szó cheddaros, whiskey-s vagy mézes-mustáros ízvilágról, bármelyik megtalálható az étlapon.

Lazac avokádós-mangós bulgurrizottóval / Fotó: Simon Gábor

A marhahús mellett mást is tartogat az étterem

A változatos étlapon a húsételek mellett találunk pizzát, lazacot és még karfiolsteaket is, ami az utóbbi időben egyre népszerűbb náluk. Az étterem, annak ellenére, hogy a legfőbb irányvonala a marhahús, igyekszik kiszolgálni minden felmerülő fogyasztói igényt.

Az étterem természetesen desszerteket is felsorakoztat, egy klasszikus vaníliafagylaltos brownie és egy vendégek előtt összeállított tiramisu díszíti az étlap végét. A kilépő fogások közül azonban a Tamás által megálmodott passiógyümölcsös édes tarhonya fogott meg minket a legjobban: ebben sem kellett csalódnunk, hiszen a bundába csomagolt magyaros édesség üde lezárása volt az ebédnek.

Édes tarhonyahasábok passiógyümölcsös mártással

Jövőbeli célkitűzések

Az alapanyag-beszerzési problémákat áthidalva, céljuk továbbra is a marhahúsfogyasztás elterjesztése, valamint a vidéki éttermi szokások minőségi javítása Kelet-Magyarországon. Emellett szeretnének bemutatkozni Budapesten, így nagyszabású terveik között szerepel a jövő évi Gourmet Fesztiválon való részvétel is.

Színes steakfelhozataluk mellett borvacsorákkal és gindegusztációs menüvel várják a kíváncsi szájakat, hogy az étkezés mellett élményt nyújtsanak a vendégeknek. Következő jelentős projektjük egy Signature degusztációs menü, ahol a helyi alapanyagokat középpontba helyezve belevetik magukat a fine dining világába. Ezzel az izgalmas, új kihívással szeretnék újabb szintre emelni az étterem megítélését.

A felhozatalban többek között bivalypástétom, sáfrányos pontyleves és egy nem mindennapi bácskai rizses hús kap helyet. 

A hajdúszoboszlói Mirage étterem páratlan választékossággal fedi le a fogyasztói igényeket. Akár egy jó steaket ennénk, akár egy könnyedebb vacsorát vagy egy nagyszabású degusztációs menüt, itt mindent megtalálunk, amit egy minőségi étterem nyújthat. Mottójuk, miszerint nemcsak ízeket, hanem élményt is adnak a vendégeknek, eggyel több indok, hogy bizalommal térjen be hozzájuk bárki. Náluk nemcsak a látogató, hanem a marhahús is jó kezekben van!

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a Mirage étterem, akkor látogassatok el hozzájuk szerdától szombatig bezárólag bármikor, dél és este tíz óra között. A fürdőkomplexum mellett, a József Attila utca 5-7. szám alatt találjátok meg őket!

Kövessétek a Mirage étterem Facebook- és Instagram-oldalát, de megtaláljátok őket a Hotel Délibáb TikTok-csatornáján, valamint saját weboldalukon is.


Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...