Minél szexibb egy étel neve, annál szívesebben esszük

Bár az emberek zöme szeretne egészségesebben táplálkozni, a helyes étkezést segítő információk, tanácsok csak nehezen mozdítják ki őket a megszokott étkezési rutinból.

Egy új kutatás rávilágít: a csábító jelzők az ételek tekintetében csodát tesznek.

Elméletben nagyon könnyű helyesen táplálkozni, egyszerű megmondani a másik embernek, hogy mit és hogyan egyen, ám a gyakorlatban mindezt kivitelezni minden, csak nem pofonegyszerű. A Stanford Egyetem kutatóinak egy felfedezése azonban könnyíthet a helyzeten, megfigyelték ugyanis, hogy a megfelelően vonzó szavakkal “tálalt” ételek rávehetik az embereket az egészséges étkek fogyasztására.

Krémesen lágy sajtos tészta

Tegnap valami ínycsiklandó tésztát kívántam, ami nagyon szószos, nagyon krémes és nagyon lágy… így született meg ennek a duplán sajtos tésztának a receptje. A hús ezúttal a ...

Az olyan fantázianevek, mint a: 'lágy citrusmázas sárgarépa' vagy a'hirtelenjében grillezett spárgacsíkok'nemcsak a nyáltermelést indítják be, de rábírják az embereket az egészséges ételek fogyasztására, ugyanis az izgalmas jelzők egy pozitív élmény vagy egy ízbéli orgazmus lehetőségével kecsegtetnek. Az olyan szavak, mint a 'sistergő', a 'pörkölt', illetve az olyan összetevőkre utalás, mint a 'fokhagyma' vagy a 'gyömbér', nemcsak elképzelni segítik az ételt, de felizgatnak, netán megnyugtatnak, vagy épp nosztalgiát ébresztenek az ember lelkében.

A kutatók szerint a trükk azért működik, mert az emberek fejében mereven él egy kép, miszerint az egészségtelen ételek szükségszerűen íztelenek, ehetetlenek. Ezen lehet változtatni az egyszerű verbális tálalással, ami egyből más megvilágításba helyez még egy karfiolt is.

Természetesen mindez csak akkor áll, ha az étel tényleg finoman van elkészítve.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...