Minél szexibb egy étel neve, annál szívesebben esszük

Bár az emberek zöme szeretne egészségesebben táplálkozni, a helyes étkezést segítő információk, tanácsok csak nehezen mozdítják ki őket a megszokott étkezési rutinból.

Egy új kutatás rávilágít: a csábító jelzők az ételek tekintetében csodát tesznek.

Elméletben nagyon könnyű helyesen táplálkozni, egyszerű megmondani a másik embernek, hogy mit és hogyan egyen, ám a gyakorlatban mindezt kivitelezni minden, csak nem pofonegyszerű. A Stanford Egyetem kutatóinak egy felfedezése azonban könnyíthet a helyzeten, megfigyelték ugyanis, hogy a megfelelően vonzó szavakkal “tálalt” ételek rávehetik az embereket az egészséges étkek fogyasztására.

Krémesen lágy sajtos tészta

Tegnap valami ínycsiklandó tésztát kívántam, ami nagyon szószos, nagyon krémes és nagyon lágy… így született meg ennek a duplán sajtos tésztának a receptje. A hús ezúttal a ...

Az olyan fantázianevek, mint a: 'lágy citrusmázas sárgarépa' vagy a'hirtelenjében grillezett spárgacsíkok'nemcsak a nyáltermelést indítják be, de rábírják az embereket az egészséges ételek fogyasztására, ugyanis az izgalmas jelzők egy pozitív élmény vagy egy ízbéli orgazmus lehetőségével kecsegtetnek. Az olyan szavak, mint a 'sistergő', a 'pörkölt', illetve az olyan összetevőkre utalás, mint a 'fokhagyma' vagy a 'gyömbér', nemcsak elképzelni segítik az ételt, de felizgatnak, netán megnyugtatnak, vagy épp nosztalgiát ébresztenek az ember lelkében.

A kutatók szerint a trükk azért működik, mert az emberek fejében mereven él egy kép, miszerint az egészségtelen ételek szükségszerűen íztelenek, ehetetlenek. Ezen lehet változtatni az egyszerű verbális tálalással, ami egyből más megvilágításba helyez még egy karfiolt is.

Természetesen mindez csak akkor áll, ha az étel tényleg finoman van elkészítve.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...