Minél később eszel, annál több kalóriát viszel be a szervezetedbe

Furcsán hangozhat, de az, amikor eszel, befolyásolja, hogy éppen mit eszel – egy kutatás szerint az esti ételek kalóriadúsabbak, mint a nap többi részén elfogyasztottak.

Mégis lehet valami abban, hogy este 6 után már nem nagyon érdemes enni – na nem azért, mert jobban hizlal, mint a nap többi szakában, hanem azért, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kalóriadúsabb, egészségtelenebb ételeket enni, legalább is ez derült ki a Nemzetközi és Európai Elhízási Konferencia egyik előadásából. Azok az emberek, akik a napi étkezésük nagy részét a nap későbbi szakára halasztják, jellemzően többet esznek, és rosszabb minőségű ételeket is fogyasztanak, mint azok, akik egyenlően osztják el napközben a bevitt kalóriákat.

Az Észak-Írországban található Ulster Egyetem kutatása azt próbálta kideríteni, van-e összefüggés az elhízás, valamint az este bevitt kalóriák között. A szakértők megállapították, hogy az éhség a nap vége felé a legnagyobb, nagyjából 8 óra tájékában van a maximumon, ilyenkor pedig a legtöbb ember már befejezte a napi teendőit.

via GIPHY

A kutatáshoz az adatokat 2008-ban kezdték el gyűjteni, méghozzá a résztvevők ételfogyasztásáról, tápanyagbeviteléről, és ezeket 18 hónapon keresztül vezették. Az ír kutatók 1177 ember adatait elemezték végül. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők átlagosan este 6 után fogyasztják el az energiabevitelük majdnem 40 százalékát.Az eloszlás nem volt olyan egyenlőtlen, mint ahogyan arra számítani lehetne: akik a legkevesebbet ették este 6 után, azok is a napi energiabevitelük 31,4 százalékát fogyasztották el ekkor, akik pedig a legtöbbet, azok majdnem a felét, 48,6 százalékot.

A kutatók két fontos dolgot szűrtek le mindebből: egyrészt azok, akik későn ettek esténként, azoknál más jött ki az energiabevitelnél is, mint azoknál, akik este már nem nagyon ettek: többet fogyasztottak összességében is napközben. Érdekes azonban, hogy azok, akik este többet ettek, napközben kevesebb energiát vittek be a szervezetükbe.

Az is kiderült, hogy azok, akik este ettek többet, összességében rosszabbul ettek, mint azok, akik jobban elosztották napközben az energiabevitelüket.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...