Minek nevezzelek? Mondjuk, lepcsánkának!

A mondás úgy szól ugyanis, hogyha fénylik Vince, megtelik a pince. Régen ezen a napon, egyik pincéből a másikba járva ittak áldomást a gazdák. Lehet, hogy már nem él ez a szokás, de az biztos, hogy több helyen kerül ilyenkor finom bor az asztalra, ahhoz pedig igencsak jólesik valami kiváló borkorcsolya, vagyis lepcsánka, azaztócsni.Megfogadtam, hogy a 15. elnevezés után megállok, nem sorolom tovább, pedig biztos, hogy ennél több is létezik.

Sütőtökös lapcsánka

Szeretjük a lapcsánkát, de annyi sütnivaló tökünk van, hogy kipróbáltam vele, milyen lesz. Isteni. És fantasztikusan átjött az édeskés tök íze is, a színe is szép volt, a friss ...

Lapcsánka -Tócsni 8.

Sokféle hasonló lapcsánka, ill. tócsni szerepel már a receptek között, bizonyára mindegyik nagyon finom. Mi leginkább így szeretjük, ropogósan, ahogy a krumpliszálkák kilógva jól ...

Van, aki tojást és tejet, tejfölt, joghurtot is tesz bele, az ízesítése pedig fantázia kérdése. Só, bors az alap (elviseli a borsikafüvet, majoránnát is), de mehet bele akár dinsztelt káposzta, karalábé (csak karalábéból is készülhet), sütőtök, zeller, gomba, cukkíni. Csicsókából édesen is finom.Nem véletlenül hangsúlyoztuk a nyers krumplit, mert sokan a gánicát és dödölét (vagy dödöllét) is egyik változatának tartják, de nem így van, mivel ezek főtt krumpliból készülnek.

Kíváncsiságom nem hagy nyugodni! Ha ismertek a lapcsánkára – a fent felsoroltakon kívül – más elnevezést is, írjátok meg, hogy a NoSaltyn szerepelhessen a legteljesebb lepcsánka-szinonimagyűjtemény! A segítségetekkel már 31 elnevezésnél tartunk!

Sajtos lapcsánka - Tócsni 14.

Gergő fiam beteg volt, és nem igen volt étvágya. Próbáltam rávenni, hogy egyen valamit, mert a gyógyszert be kéne vennie, és azt nem célszerű üres gyomorral tenni. Kérdeztem, hogy ...

Tovább is van, mondjam még?

Lássuk, kinek melyik ismerős: az eddig említett kettőt már nem ismétlem meg, de elterjedt a tócsi, lapcsánka, cicege, cinke, bodag, derrentyű, kremzli, görhöny, harula, krumplibaba, lapotya, matutka, lepkepotyi név is – jaj, még mennyi van ezeken kívül, de tartom a szavam, itt a vége.Arról nem is beszélve, hogy nemzetközi hírnévnek örvend, hiszen a svájci röszti, az angol hash browns, a svéd rarakor, a lengyel placki, a cseh bramborák, mind-mind olajban kisütött, reszelt, nyers vagy főtt krumpliból készült lepényt jelent.Csak nyers krumpliból!Elkészítése is igencsak változatos. A legegyszerűbb: nyers, reszelt krumpli, kevés liszt (én sokszor el is hagyom, hogyha elég keményítő van a krumpliban, márpedig ilyenkor, és főleg tél vége felé ez a jellemző, mivel veszít víztartalmából), hagyma, fokhagyma.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...